Ревю на Dell Wireless 5520 Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard

Използването на мобилен интернет достъп у нас все още не е особено развито и като технологични възможности и като предлагани услуги, но това не означава, че доста потребители не се нуждаят от подобен тип услуги. Вярно е, че България е доста напред с материала по отношение на WiMax, но за съжаление все още откъм хардуерна поддръжка и удобство нещата в това отношение куцат доста. И тъй като WiMax технологията не предоставя достатъчно удобство за адекватно ползване в актуален модел преносим компютър, то ще трябва да се насочим към алтернативата – интернет през мрежата на мобилните оператори. Разбира се при наличието на 3 различни мобилни оператора, всеки от които вече предлага високоскоростна 3G мрежа за достъп, то реално предлаганите цени все още са далеч от това да бъдат по джоба на обикновения потребител. Изключения правят някои от по-интересните пакети, поне като цена за самия достъп, но там пък има други неудобства, които са свързани с дълготрайни договори и покупката на определен хардуер. И все пак да не задълбаваме в оплаквания, а да се фокусираме върху основната тема на тази статия – Dell Wireless 5520 Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard…
30.04.2009: Ревюто е на Bloody и първоначално бе публикувано в HardwareBG.com, но вече се мести тук. Разбира се, за по-нови впечатления по темата може да се питате в коментарите или в темата във форума, към която има линк най-долу. Приятно четене, ако досега не сте попадали на теста.

wwan-complete-kit-small

Поглед отблизо
Dell Wireless 5520 Mobile Broadband е под формата на mini PCIe карта, която се инсталира в съответния слот в преносимия компютър. Този модул традиционно е опционален, като допълнение към някои от моделите по-висок клас преносими компютри на Dell. И докато на практика самата карта е съвместима с всеки един лаптоп, то има една важна особеност, която я прави използваема на конкретни модели шасита на Dell. Става дума разбира се за SIM картата, която не се инсталира директно в mini PCIe платката, а в отделен специализиран слот, който е разположен някъде на шасито на самия лаптоп. Конкретния комплект който имахме за тест беше версия за Vodafone, защото те са представени у нас, но за щастие Mobile Broadband модула не е ограничен само и единствено за ползване в тяхната мрежа или в тези на партньорите им…

card-front card-back

Като форма и размери самия модул не е по-голям от една стандартна платка за WiFi безжичен интернет достъп, като подобно на тези платки и Mobile Broadband модула има нужда от външни антени. В горната част на платката са разположени конекторите за двойка антени, които трябва да са налични в самото шаси, за да може да имате ефективен обхват. Dell Wireless 5520 Mobile Broadband платката е съвместима със следните актуални серии преносими компютри на Dell: XPS M1330, M1530, M1730; Inspiron 1525, 1526, 1720, 1721; Vostro 1400, 1500, 1700 и някои други модели като например използвания за тест в тази статия Latitude XT таблет. Крайната цена на 3G HSDPA модула на Dell към момента е от порядъка на 350 лева с включено ДДС.

Dell Wireless 5520 Mobile Broadband модулът е на базата на Qualcomm MSM6280 чипсет и е четерибандов. Платката поддържа достъп до интернет (без гласови услуги) през GSM, GPRS, UMTS, EDGE и HSDPA, като максималната скорост на трансфер е до 7.2 Mbps (през HSDPA), разбира се, ако мобилния оператор предлага съответната възможност.

Инсталация в компютъра

battery-sim-card wwan-slot-small wwan-slot-installed

Както вече стана дума, Dell Wireless 5520 Mobile Broadband модула не разполага със слот за инсталация на SIM карта, като такъв трябва да е наличен в самото шаси на лаптопа, за да може да се използва това решение за мобилен интернет достъп. При всички по-актуални модели на Dell от по-висок клас е налице втори mini PCIe слот за инсталация на WWAN карта, както и слот за SIM-а, достъпен при сваляне на батерията от шасито.

Върху корпуса на платката са разположени два конектора за свързване на външни антени, защото без тяхна помощ обхвата на Mobile Broadband модулът е нищожен и самото устройство става на практика неизползваемо. На картата конекторите са маркирани съответно за свързване с бях и черен на цвят кабел, като при различните варианти може да попаднете на сив, син или друг цвят. Важно е да внимавате да не разбъркате антените за безжичния мрежов контролер и тези за WWAN картата за достъп през мобилната мрежа, защото се използват различни работни честоти за двата типа безжична връзка.

card-utility

След като инсталирате и свържете Dell Wireless 5520 Mobile Broadband модула във вашия лаптоп е необходимо да включите и SIM картата, преди да стартирате лаптопа. Това е доста важно, защото не се поддържа добавяне и смяна на SIM картата в движение, а е необходимо тя да бъде поставена в изключено състояние на лаптопа, за да може да бъде отчетена.

При първото зареждане на операционната система е необходимо да инсталирате и драйверите и софтуера за управление на Mobile Broadband платката, за да може реално да се възползвате от добавяните от нея възможности. Стандартно в софтуера са добавени профили за всички актуални мрежи, където е налице поддръжка на Vodafone, така че е достатъчно само да изберете MTel, без да трябва да правите допълнителни настройки. Не е необходимо да използвате неактивираната SIM карта, която е включена в комплекта, като вместо нея може да поставите нормална Mtel карта или специална такава за данни. Също така може да използвате и карта на Globul или Vivatel, защото платката не е заключена само за ползване в мрежата на Vodafone, но за целта ще трябва да си направите допълнителен профил с настройките за интернет достъп за конкретния оператор…

Тест на Mobile Broadband картата

ok-with-mtel

Първоначалния тест на закрито с Mtel карта показа наличието на достатъчно покритие само за достъп през EDGE, като се наложи да излезем на открито извън апартамента и да се поразходим малко, за да получим възможност за ползването на 3G мрежата на оператора.

ok-with-globul

Положението с Globul беше подобно, но тук максимумът беше GPRS на закрито, като след кратка разходка навън отново стигнахме до 3G покритие и възможност за използване на високоскоростен интернет достъп.

Трябва да имате предвид, че в апартамента, в който проведохме теста мобилен телефон с 3G отчита наличието на мрежата, но сигналът е доста слаб и не дава възможност за ефективно използване на по-високата скорост на трансфер.

globul-hwbg-priceless

В края на теста решихме да проверим какво може да очакваме при наличието на слаб GPRS сигнал, когато се намирате в не особено населено място, например по време на отпуската си през лятото. Резултата, макар и не особено добър все пак е по-добре от нищо и за спешни ситуации може да ви свърши съвсем прилична работа…

Всъщност отварянето на главната страница на hardwarebg.com отне само 9 минути и генерира близо 1 мегабайт трафик през мрежата на Globul, което ще ви струва от порядъка на 2 лева. Разбира се това при положение, че не използвате някакъв план за данни, а просто имате спешна нужда от интернет връзка и забодете обикновената си SIM карта от телефона в компютъра.

[wp:svejo-net]

За коментари и въпроси…


One thought on “Ревю на Dell Wireless 5520 Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard

  • 13.01.2014 at 12:22
    Permalink

    Thanks for another spectacular write-up. The place otherwise may possibly anyone have that type of details ordinary fantastic way of creating? I’ve got a speech subsequent few days, exactly what for the find like info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *