База с резултати от тестове на лаптопи с 3DMark06

Напоследък често ми се налага да поглеждам резултатите от тестовете на различни видеокарти в notebookcheck и забелязах, че обикновено са доста подвеждащи. За някой като мен, който се занимава доста с лаптопи и играе игри на преносимия си компютър, проблемите с “оценяването” на 3D производителността на лаптоп не е сериозен проблем, дори само съдейки по резултатите в базата данни на колегите от сайта, но за обикновения потребител подобна база данни е абсолютно безмислена, да не говоря, че е много подвеждаща.

Защо 3DMark06
Тази версия на популярния 3D бенчмарк успява да покаже актуалната производителност на видеокартите, които към днешна дата може да намерите в ноутбуци от нисък, среден и висок клас, макар и да не може да служи за оценка на десктоп графика, където SLI и Crossfire конфигурациите наистина размиха много граници. Освен това, тестът може да служи и донякъде за оцента на възможностите на процесора, но не бих се доверил точно на този тест.

Къде е уловката?
Практически крайният резултат, или 3DMark Score, който обикновено се ползва в ревютата, се изразява с “2.5 x 1.0/(( 1.7/GS + 0.3/CPU Score )/2)”. Така нареченият “GS”, или Gaming Score, е средно аритметично между резултатите в двата игрови теста (Shader Model 2.0/3.0). Вижда се обаче, че на 3Dmark Score влияе и оценката на възможностите на процесора (макар и не особено много), затова реших, че таблиците с трите отделни резултата биха били далеч по-обективен метод за оценяване, в който не се смесват графичната и процесорната мощ.

И?
В тази тема във форума на hardwareBG.com, както и в настоящата статия, ще намерите винаги актуална таблица с резултати от компютрите, които сме тествали или ще тестваме, но, за да съберем наистина сериозна база с резултати, най-добре ще е да имаме много такива. От вас се иска:
– да свалите 3DMark06 с всички обновления, последната версия на CPU-Z и последната версия на GPU-Z
– да пуснете CPU-Z и да направите скрийншоти на полетата CPU, Chipset, Memory
– да пуснете GPU-Z и да направите скрийншот на основния прозорец
– да инсталирате последните драйвери на видеокартата си, или да използвате “default” настройките на драйвера, независимо от версията му
– да тествате видеокартата при default честоти, а, ако разполагате с необходимото време – и след оувърклок, като задължително направите отделни скрийншоти от GPU-Z или Everest с честотите по време на теста
– да пуснете 3DMark06 тестове при резолюции 1280х768 и, ако екранът на лаптопа ви позволява – 1280х1024 пиксела
– да пуснете същите тестове, но със зададени в менюто на 3DMark06 4хAntialiasing и 8xAnisotropic Filtering (естествено, ще ви трябва “купен” 3DMark, но това вероятно няма да е проблем)
– да запазите резултатите под фомата на Excel-ски файл (.xls) – по възможност с име, което говори за съдържанието му
– да изпратите всички скрийншоти (ако сте тествали при различни резолюции или честоти – всеки тест с отделни скрийншоти в отделни zip файлове) на адрес ntsekov маймунка hardwarebg.com

Резултати 1280×768 (филтрирани по усреднения резултат от GPU тестовете):

Резултати 1280×768 с 4xAA, 8xAF (филтрирани по усреднения резултат от GPU тестовете):

Резултати 1280×1024 (филтрирани по усреднения резултат от GPU тестовете):

Резултати 1280×1024 с 4xAA, 8xAF (филтрирани по усреднения резултат от GPU тестовете):

Резултати 1280×768 (филтрирани по усреднения резултат от CPU тестовете):

Благодаря за съдействието!


5 thoughts on “База с резултати от тестове на лаптопи с 3DMark06

 • 16.09.2009 at 14:06
  Permalink

  Резултатите са обновени, вероятно утре ще пусна и процентно съотношение спрямо някоя от картите от среден клас – за съжаление все още нямам резултат от Mobility Radeon HD 4570, а се колебая между него и HD 4670 като избор на “100%” карта.

 • 29.09.2009 at 14:20
  Permalink

  Изпуснал си и R3470. Много модели на Asus карат с тях.

 • 30.09.2009 at 00:38
  Permalink

  Нямам под ръка такава, ако някой прати резултати – ще ги кача. Иначе не само Asus, то и Toshiba, и Lenovo, че и предните Studio на Dell…

 • 09.12.2009 at 20:06
  Permalink

  Ей тук писах и как може да се ориентирате добре за производителността по резултатите от 3DMark06 :)

 • Pingback: Геймърски лаптопи от MSI – нови модели в Най-Новото – mobility.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *