Qualcomm се отдръпват от TSMC, наблягат на Samsung и UMC

Нещо, което в дългосрочен план може да доведе до интересни размествания между основните дизайнери на ARM и техните реални производители се случва в момента, а и през следващите месеци, до края на 2015 година. От Qualcomm са решили да направят някои доста интересни стъпки, които като резултат да дадат повече работа на Samsung и UMC, но в същото време да доведе до отдръпване от производствените мощности на TSMC. Това е нещо доста сериозно, като се има предвид, че Qualcomm към момента е с повече заявки за производство на ARM чипове от Broadcomm и MediaTek, взети заедно.

 qualcomm_snapdragon

От Qualcomm са решили да заложат на 14nm технологичен процес на Samsung, вместо да чакат TSMC да предложи своята версия на 14nm/16nm FinFET технология. Това може да е продиктувано от проблемите, които напоследък (говорим за доста месеци) са налице при TSMC и усвояването на различни технологични процеси, нужни за постоянният растеж при производството на смартфони и таблети. От друга страна Qualcomm може да искат и да се “подмажат” на Samsung и така да получат заявки за повече Snapdragon-и, които да се използват в смартфоните и таблетите на Samsung. Една от причините Galaxy S6 и S6 EDGE да са базирани изцяло на чипсет на Samsung е именно сериозните затруднения при производството на Qualcomm Snapdragon 810 и неговата податливост към прегряване.

Отдръпването от TSMC изглежда няма да е само на ниво новите 14nm чипове, ами и що се отнася до 28nm продукция на Qualcomm. Тези заявки в известна степен ще бъдат пренасочени към фабриките на UMC и SMIC. Така, като цяло, Qualcomm от един от най-големите клиенти на TSMC ще излезне от първите 5 основни партньора на тайванският производител.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *