Qualcomm официално представят новият SoC за Windows 10 – Snapdragon 8cx

Не е тайна, че Qualcomm от известно време се опитват да разработят интересна конкуренция на чипсетите на Intel за мобилни системи с Windows 10. Snapdragon 850 бе актуалното предложение на компанията, което не срещна широко разпространение, но може би неговият наследник ще се радва на по-висок интерес. Става дума за новообявеният Snapdragon 8cx.

Snapdragon Tech Summit, съвсем очаквано, е мястото на анонса, като от Qualcomm правят сериозна заявка със Snapdragon 8cx – два пъти по-висока производителност спрямо наличната в Snapdragon 850. Като се има предвид, че SD850 предлага “мускули” на нивото на Core i5-6300U, възможността SD8cx да се противопостави адекватно на актуалните модели Core i5U изглежда доста реалистично.

Самият Snapdragon 8cx разполага с ядра Kryo 495, графично ядро Adreno 680 и възможност за даунлоуд на данни със скорост до 2 Gbps (благодарение на модема Snapdragon X24). Като всеки уважаващ себе си SoC за Windows 10, SD8cx поддържа NVMe SSD, USB 3.1, Bluetooth 5.0 и разбира се хардуерно ускорение на 4K видео.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *