NVIDIA базират графиката на Tegra 5 на Kepler

Макар компанията тепърва трябва да налага и развива 4-тото поколение мобилен чипсет Tegra, NVIDIA не губят време и вече дори поглеждат напред към Tegra 5. Едно от най-интересните неща около този бъдещ мобилен чипсет (досега познат като Logan) е именно графичното ядро, за което NVIDIA казват, че ще е базирано на Kepler, или по-точно един цял SMX по архитектурата Kepler.

nvidia_Tegra_3D_large

Един SMX от ядрото на GeForce GTX780 предлага 192 ядра CUDA, което е дори повече от това, което притежава цялото ядро G92 в GeForce 9800GTX. Тук разбира се не обръщаме внимание нито на работни честоти, нито на някои други особености по самите архитектури, така че директно сравнение на нивата на производителност не могат да се правят. Въпреки това единичен SMX по ахитектурата Kepler ще е достатъчно мощен, че да даде много сериозно повишение в графичната производителност на мобилни устройства като смартфони и таблети.

Все още няма информация относно процесорните ядра в Tegra 5, нито пък кога трябва да го очакваме на мобилния пазар, но по всяка вероятност производството ще бъде по 28nm технологичен процес.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *