NOKIA умря, да живее Newkia!

В същия ден, когато Microsoft обявиха изкупуването на мобилния бизнес на NOKIA и по този начин превръщайки компанията, произвела велики GSM апарати като NOKIA 3310, NOKIA 8210 и актуалната продуктова линия Lumia (а може би донякъде и Asha) в едно от подразделенията на софтуерния гигант, Томас Зилиакъс реши да създаде компанията Newkia. И последните две имена не ви говорят нищо, то в близко бъдеще това е на път да се промени. Г-н Зилиакъс е споделил доста интересни неща пред колегите от ZDnet, свързани с новосъздадената компания Newkia.

 newkia_fakelogo

Томас Зилиакъс е бивш служител в NOKIA, работейки там цели 15 години (три от които под формата на шеф на азиатското подразделение на компанията), който в момента се опитва да възроди NOKIA под формата на новата фирма Newkia. Сега г-н Зилиакъс, вече шеф в инвеститорската компания Future MobileWorks изглежда има намерението да събере колкото се може повече от важните служители на NOKIA и да възроди финланската компания с ново име – Newkia. Томас Зилиакъс e направил опит да купи NOKIA преди няколко години, но финансовите му възможности (посредством инвеститори) не са успяли да покрият нужната сума.

Макар и вече като мобилно подразделение на Microsoft, според Зилиакус NOKIA продължава да предлага най-добрите мобилни телефони под формата на моделната линия Lumia. Основният проблем за слабото пазарно присъствие на тези апарати според Зилиакъс е в операционната система на Microsoft, която е била и основната причина NOKIA да загуби огромния си пазарен дял от преди няколко години и да стане една от по-малките мобилни компании (със само 10% пазарен дял) на съвремения IT пазар.

Томас Зилиакъс е споделил, че през 2003 година NOKIA са имали прототип за смартфон, приличащ доста на iPhone и четири години преди появата на първия iPhone са имали възможността да предложат такова устройство на потребителите. Към 2003 година обаче този проект е бил отхвърлен като неперспективен.

Новосъздадената компания Newkia тепърва ще “набира персонал” из между всички актуални служители на новото мобилно подразделение на Microsoft, които имат желанието да преминат в Newkia и да създадат една “нова NOKIA”, насочена твърдо към Android OS. Компанията ще е базирана в Сингапур, но въпреки това основния R&D център ще бъде във Финландия, но такива ще има и в “силициевата долина”. Томас Зилиакъс все още няма ясни и конкретни виждания за това какво трябва да очакваме от Newkia в най-близко бъдеще, но според него компанията би трябвало да пусне първия си смартфон в продажби в рамките на следващата една календарна година.


One thought on “NOKIA умря, да живее Newkia!

  • 09.09.2013 at 12:49
    Permalink

    Хаха, добри новини. Пожелавам им успех. Защото другият вариант беше да се превърнат в патентен трол, което беше най- лошата развръзка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *