Nokia представя Nokia Asha 501

Nokia Asha 501 и платформата Asha преоткриват категорията на достъпните смартфони

 

Днес Nokia представи Nokia Asha 501, първият смартфон от новата гама Asha. Устройството поставя нови граници при дизайна на достъпните смартфони със своите ярки цветове, висококачествена изработка на корпуса и иновативен потребителски интерфейс. Nokia Asha 501 е първото устройство, което поддържа новата платформа Asha, проектирана да направи работата с него по-бърза и лесна. Платформата Asha помага на разработчиците да създават, публикуват и печелят повече пари от приложенията, създадени специално за новото поколение устройства Asha.

Забележителен дизайн, иновативен потребителски интерфейс

Nokia Asha 501 прави качеството и екскулзивния дизайн достъпни за повече хора. Устройството се предлага в шест поразителни цвята, които допълват елегантния дизайн. Състой се само от две части: издръжлив, сменяем панел и устойчив на надраскване дисплей, който разполага с три-инчов капацитивен сензорен екран и единичен бутон. Компактният нов смартфон Asha тежи само 91 гр за максимална преносимост.

Nokia Asha 501 улеснява достъпа на потребителите до всичко, което обичат, чрез едно докосване и избор на два основни екрани: „Home” и Fastlane.  „Home” е традиционен, екран с икони за стартиране на индивидуални приложения или достъп до функции, като повикване или настройки на телефона. Новият екран Fastlane е вдъхновен от това как хората наистина използват телефона си. Последните набрани контакти, социалните мрежи и приложения, които са уникални за всеки потребител, се съхраняват и представят във  Fastlane. Той предоставя информация за това как телефонът се използва, като показва на хората тяхната минала, настояща и бъдеща активност, помага им да правят няколко неща едновременно и осигурява лесен достъп до любимите им функции.

 

Умни и по-лични интернет изживявания

Новият Asha идва с предварително зареден Nokia Browser Xpress, който компресира трафика на информация до 90 %, за да направи мобилното сърфиране по-бързо и по-достъпно. Nokia също обяви и новата услуга Nokia Xpress Now, уеб приложение, което препоръчва ново съдържание на базата на местоположението, тенденциите и предпочитанията на хората. Услугата ще бъде достъпна чрез началната страница на браузъра или чрез изтегляне от Nokia Store.

“С новия телефон Asha, Nokia надмина очакванията за това, което е постижимо при телефоните в ценовата  категория под 100 долара. За разлика от всеки друг телефон, Nokia Asha 501 се отличава с елементи от дизайна на смартфоните Lumia и комбинация от функции, услуги и достъпност, които са високо ценени от бюджетно-ориентираните потребители”, каза Нийл Моустън, изпълнителен директор на отдела Global Wireless Practice към Strategy Analytics. “Това е ново допълнение към пазара и свеж избор за потребителите, които искат да сменят сегашния си телефон със смартфон.”

 

Платформата Asha за гама устройства от ново  поколение

Новият Nokia Asha 501 е създаден, за да даде на хората възможно най-добрите мобилни изживявания на достъпна цена. Устройството е високо ефективно, с режим на изчакване до 48 дни. Asha 501 е първият смартфон, създаден върху новата платформа Asha, която е резултат от инвестициите на Nokia в компанията Smarterphone, която Nokia придобити през 2012 г.

Новата платформа Asha предоставя на разработчиците отворена, стандартизирана среда за създаване на качествени приложения за потребителите. Разработчиците могат да създават приложения за Nokia Asha 501, която ще бъде съвместима с бъдещите устройства, базирани на  платформата Asha. Nokia дава възможност на разработчиците да печелят повече пари чрез глобалния обхват на Nokia Store и инструменти като Nokia In-App Payment и Nokia Advertising Exchange (NAX), както и уникалната мрежа за фактуриране на операторите на Nokia.

EA Games, Facebook, LinkedIn и Twitter са само част от глобалните брандове, чиито приложения бяха разработени специално за следващото поколение устройства Asha. Местни разработчици, като Bollywood Hungama, Newshunt, Cricbuzz, Indiagames, Playbuff, TwistMobile, JumpGames, Divum, NextWaves, AIMS Migital, Techtree, Exoys и Rendered Ideas също ще имат приложения на разположение на платформата Asha.

За първи път изживяването от услугата HERE е налично чрез сваляне на приложението за потребителите на Nokia Asha 501 и ще включва основни картографски услуги.

“Новият Nokia Asha 501 вдига летвата за това какво е възможно при дизайна и оптимизацията на достъпните смартфони”, каза Тимо Тойканен, изпълнителен вицепрезидент за мобилните телефони Nokia. “Синергията между физическия дизайн и двигателя, която представлява новата платформа Asha, доведе до създаването на смартфон, отличаващ се със стил и съдържание на страхотна цена.”

Наличност и характеристики

Новата Nokia Asha 501 се предлага във варианти с една или две SIM карти с технологията EasySwap  като и двата модела поддържат WiFi. Други основни характеристики:

•    Размери:  99.2 x 58 x 12.1 мм; 91 гр.

•    Камера: 3.2 MP.

•    Режим на изчакване при една SIM карта: до 48 дни.

•    Режим на изчакване при две SIM карти: до 26 дни.

•    Време на разговор: до 17 ч.

•    Допълнителна 4 GB карта памет, включена в комплекта и поддръжка до 32 GB.

•    40 безплатни игри от EA Games на стойност 75 евро, достъпни за сваляне от Nokia Store.

•    Цвят: яркочервен, яркозелен, циан, жълт, бял и черен

Nokia Asha 501 се очаква да се появи на пазара през юни 2013 г. и ще се предлага от около 60 оператора и дистрибутора в над 90 страни по света.


2 thoughts on “Nokia представя Nokia Asha 501

  • 09.05.2013 at 12:21
    Permalink

    На накой пука ли му за нокиа все още? Откакто се забиха с видос фон и почнаха да се опитват да печелят в съда вместо на пазара останаха ли им фенове?

  • 13.05.2013 at 13:19
    Permalink

    Напълно съм съгласен, Нокиа останаха в историята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *