Nokia и Microsoft ще правят мобилна революция

Един от най-коментираните слухове от последните седмици вече е факт. Microsoft и Nokia обявиха в отворено писмо, че са постигнали споразумение за изключително сериозно сътрудничество. Революционното в постигната сделка е, че тя има потенциал сериозно да размести световния пазар на смартфони и мобилни операционни системи. Ето и основните моменти от писмото на ръководствата на двете компании:

– Nokia ще използва Windows Phone 7 като основна операционна система за своите смартфони.

– Microsoft ще използва Nokia Maps в Windows Phone 7 като по този начин вероятно ще реши проблемите с липсващата извън Европа навигация за операционната система.

– Windows Marketplace и OVI Store ще бъдат обединени.

– Microsoft ще използва договорките на Nokia с мобилни оператори по целия свят, за да предложи достъп до Windows Marketplace на много по-широк кръг потребители.

– Nokia ще използва Bing за основна търсачка във всички свои телефони.

Всичко това може да звучи на пръв поглед леко сухичко, но с тази сделка двата гиганта действително създават база за сериозна революция на мобилния пазар. Nokia може и да се загубила част от своя пазарен дял, но все още е глобален лидер по продажби на телефони, а също така разполага с много широка база лоялни на марката клиенти. Погребването на Symbian и MeeGo от страна на финландците е доста логичен ход, защото те вече на практика се убедиха, че при смартфоните е изключително важно да има широка поддръжка от страна на разработчиците на допълнителни приложения. Symbian вече е морално остаряла ОС, а MeeGo още дори не е завършена и е доста спорно, доколко ще получи подкрепа от страна на софтуерните компании, особено ако се предлага само от Nokia. Да, Nokia действително рискува с неналожена на пазара операционна система, но пък ще може да обере лаврите, ако проектът Windows Phone 7 се окаже успешен. А предпоставки за това има, особено като се има предвид, че зад тази система освен Microsoft седят и други сериозни имена в бранша като HTC, Samsung и LG.

В същото време с този съюз Microsoft решават с един замах няколко ключови проблема. Може би най-малката печалба е, че портфолиото на Windows Phone 7 ще се появят телефони с марката Nokia. По-интересното е, че Microsoft ще получи на секундата така желаната от потребителите навигация, а може би най-големият плюс е, че приложенията от Windows Marketplace ще станат достъпни в глобален мащаб. Особено последното досега спъваше сериозно разработката на приложения за Windows Phone 7.

Какво ще е бъдещето на този съюз тепърва ще видим, но е сигурно, че следващите месеци ще бъдат изключително интересни.


3 thoughts on “Nokia и Microsoft ще правят мобилна революция

  • 14.02.2011 at 10:40
    Permalink

    като се обединят с виндъса, съвсем ще си загубят потребителите според мен…

  • 17.02.2011 at 14:10
    Permalink

    Така най-много да се увеличи пазарния дял на iPhone…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *