Nokia пуска мини ноутбук

Nokia Booklet 3G ще е името на първият мини ноутбук на водещият производител на GSM апарати. От финландския гигант обещават до 12 часа работа на автономно захранване и пълен набор възможности за безжична връзка – 3G/HSDPA, WiFi и A-GPS. Естествено, и дизайнът не е случаен – лъскави алуминиеви повърхности покриват тънкия корпус (едва 2 см дебелина). Теглото вероятно ще е около 1.2 кг.

ati-catalyst

Засега липсва информация за хардуерните характеристики, но 10.1-инчовият екран със сигурност ще е от така наречените HD Ready – иначе казано – вероятно финландците ще ползват популярната разделителна способност 1366×768 пиксела. Според изтеклата досега информация, нетбукът (който доста хора описват като смартбук, поради очаквано по-високата цена) на Nokia ще е базиран на процесор Intel Atom Z530 с честота 1.6 GHz, 120-гигабайтов твърд диск и ще има HDMI за връзка с екрани с висока резолюция. Размерите му ще са 26.4×18.5×1.99 см.

01-chassis-tb 02-body-tb 08-connectivity-tb 09-vpn-tb 11-ovi-tb

Мини ноутбукът ще е Windows базиран, като информация за версията ще бъде пусната на очакваното изложение Nokia World. Вероятно е да говорим за Windows 7, тъй като Vista е тежка за тази платформа, а Microsoft едва ли ще продължат с налагането на XP за този тип платформи.

4 thoughts on “Nokia пуска мини ноутбук

 • 25.08.2009 at 19:02
  Permalink

  смартбук е съвсем друг клас по-компактни устройства ползващи процесор различен от intel. това си е чист нетбук

 • 27.08.2009 at 15:36
  Permalink

  Ясно ми е, но идеята на нетбуците беше да са евтини. Предвид производителя, този няма да е евтин (макар все още да има надежда), което малко затруднява определението му. Така или иначе, за мен тези названия са безполезни, беше по-лесно, когато бяха просто мини ноутбуци или нещо подобно…

 • 02.09.2009 at 04:16
  Permalink

  Щом е Nokia ще продават имидж. Типично за финландците, писнаха ми техните гаври с техниката. Всичко превърнаха в имидж, визия и високи цени. Само за да можеш да се покажеш какво си си купил

 • 03.09.2009 at 04:00
  Permalink

  При такъв избор на пазара, не виждам защо всички постоянно се оплакват от продуктите на Nokia. Аз не ги харесвам – практически си стоя с K800, защото още не съм намерил какво да си купя (въпреки, че хвърлих око на един по-нов Walkman, но то за малко повече пари ще си намеря iPhone), което да ми допада повече, докато всички Nokia fan boys смениха по няколко телефона от времето, когато го купих. От друга страна, има модели на финландците, които не просто ми допадат, а смятам, че няма по-добри и досега, макар и вече да не следя пазара изкъсо (а то и кой ли го интересуват всички тези телефони и на Samsung и опитите на всички да направят конкурент на iPhone) и да не съм запознат с пълната им гама. За всеки влак си има пътници – на мен пък ми допада, че са си поиграли да пипнат дизайна, иначе повечето нетбуци за пълни боклуци откъм изработка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *