Два нови геймърски лаптопа MSI GT628 с GeForce GTS 160M

Ако сте чели тази новина, и сте следили за още информация по въпроса, сигурно сте разбрали, че в средата на този месец очаквахме първите лаптопи с Core i7. Както се оказва, доставката им ще се забави за края на ноември или дори началото на декември, но преди това, около средата на месеца, ще се появят два други модела на MSI с доста приятни параметри, за които бързаме да ви уведомим.

msi-gt628

И двата ноутбука, които се очакват, са базирани на добре познатото 15-инчово шаси, което превърна GX623 в хит и което MSI използват и в по-скъпите си ноутбуци от G-серията си – GT628, модификации на които ще има след средата на ноември. За момента на нашия пазар единствените GT628 бяха с Core 2 Quad, което ги правеше донякъде неподходящи за игри (спорен въпрос, повече за броя на ядрата и игрите може да прочетете в статията на Григор в hardwareBG.com). Първият от новите модели на MSIе с означение GT628X-444EU и като цяло единствената му разлика спрямо предходния модел – GT628X-005EU, е в избора на процесор – Intel Core 2 Duo P8700 с честота 2.53 GHz. Естествено, запазена е една от най-положителните черти на модела, а именно високата резолюция на 15.4-инчовия екран, която е 1680х1050 пиксела. Видеокартата е NVIDIA GeForce GTS 160M с 64-шейдърни ядра, което и определя място над средния клас видеокарти днес, каквито са GeForce GT 240M (знаем, звучи объркващо, но номерът е в буквите – GTS vs. GT) и ATI Mobility Radeon HD4670, но доста под все още трудните за намиране GTS 250M и 260M. Актуални резултати от тестове на предишната конфигурация с GTS 160M има в темата с база данни от 3DMark06 в mobility.BG.

По-интересен обещава да е геймърският лаптоп MSI GT628X-484EU, който най-после вкарва едновременно мощна видеокарта, приличен процесор, бърз диск и прекрасен екран с висока резолюция в класа лаптопи с зени под 2000 лева. Отново базиран на NVIDIA GeForce GTS 160M, но комбиниран с масовия днес Core 2 Duo T6600, този ноутбук е снабден с 320-гигабайтов бърз 7200-оборотен твърд диск и отново с прословутия WSXGA+ екран. На тази цена просто няма друго подобно предложение, отгоре на всичко и двата модела идват с геймърска мишка с регулируема тежест и чанта в комплекта, което ги прави особено атрактивни. Да не забравяме, че и двата ноутбука имат функция за автоматичен оувръклок (която не се разбираше добре с четириядрените процесори, но осигурява 15% прираст в скоростта на процесорите на двуядрените!).

Отсега може да допълним и малко информация за недостатъците на тези модели, понеже са базирани на шаси, което вече сме виждали – клавиатурата продължава да не е от най-добрите, нонапоследък това е почти като мода сред производителите, а самият корпус не е сред най-стабилните, макар и да не е по никакъв начин чуплив. както преди време писахме, с новият вносител Аргус се сдобихме и с нова верига сервизни центрове – тези на Колбис, както и 2-годишна международна pickup&return гаранция, което също е приятно допълнение към и без това особено добрите възможности на тези ноутбуци.

Друг е въпроса дали да не чакате за i7, понеже се очаква новата платформа на Intel да идва и с по-мощни видеокарти. Отговорът не е простичък, но може да се сведе до един логичен избор – живот на батерията срещу повече изчислителна мощ, понеже Core i7 ще е лаком, много лаком.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *