Lenovo IdeaPad S12 с NVIDIA ION

Вече е факт първия мини компютър с NVIDIA ION. Въпреки, че не споделям целия хайп около ION, оценявам усилията на NVIDIA (най-вече в създаване на зависимост от ION за най-популярната платформа на Intel) да подобрят значително изоставащите графични качества на нетбуците.

IdeaPad S12 е с 12-инчов екран, което го поставя по-скоро в категорията на свръх преносимите ноутбуци, макар и да е базиран на Atom процесор. От NVIDIA обещават десетократно подобрена 3D производителност спрямо настоящите възможности на чипсетите на Intel за Atom и, което е може би най-важното нововъведение – CUDA поддръжка и HD ускорение. Въпреки уверенията на компанията, не очаквайте чудеса от 3D възможностите – все пак това е много нисък клас видеокарта, но предвид тотално несъществуващите в момента такива – подобрението ще бъде неимоверно.

s12_white_02 s12_black_02 s12_black_03 s12_white_04

s12_black_09 s12_white_03 s12_white_01 s12_black_01

Очаква се скоро и други производители да представят своите нетбуци и мини лаптопи с ION – Lenovo обещава S12 да е наличен през лятото (у нас по-вероятно ще се появи в края на лятото или есента, тъй като продуктите на компанията често закъсняват тук).
[wp:svejo-net]

One thought on “Lenovo IdeaPad S12 с NVIDIA ION

 • 19.06.2009 at 20:41
  Permalink

  The hype около ION според мен си е заслужен по 2 причини:
  1. харчи с около 30% по-малко енергия от чипсета на интел;
  2. осигурява хардуерно ускорение при декодиране на видео;
  Първата няма да коментирам – ясно е.
  Втората: Съгласен съм с тези, които ще ревнат че екрана е max 1366х768, но нека вземем в предвид, че видеото може да не е точно толкова и тогава въпреки малкия дисплей ще се наложи гояма мощност за декодиране и мащабиране. Тук идва хардуерната поддръжка на място. Освен това може да се играят игри. Мене лично повече ме дразни опита нетбууците да се превърнат ноутбууци – т.е. 12 инча и нагоре вече не е това устройство – то почва да си тежи и да е едрогабаритно, който иска голямо и тежко по-добре да влачи лаптоп – там има и мощен процесор турион/core2duo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *