Най-големите 2.5-инчови HDD днес – от Western Digital

Преди няколко дни писах, че Western Digital вече предлагат 750-гигабайтови и 1-терабайтови 2.5-инчови твърди дискове за лаптопи – с едно условие – че са с дебелина 12.5 мм, т.е. не са подходящи за всеки ноутбук. Компанията обаче побърза да обяви още един твърд диск от същата фамилия Scorpio Blue – този път със стандартната днес дебелина на диска 9.5 мм – първият 640-гигабайтов модел на пазара.

wdfScorpioBlue_BEVT

Western Digital Scorpio Blue с капацитет 640 GB е съставен от две плочи (плътност 330 GB на плоча, същата, каквато се ползва и при двата по-големи модела) с общо 4 глави и на практика като представяне ще е на нивото на популярния и всепризнат за един от най-добрите модели на пазара 500-гигабайтов модел Scorpio Blue (е, може би със съвсем лек спад в производителността), за сметка на което предоставя обем, който днес често се постига с поставянето на два 320-гигабайтови диска в лаптоп. А последното води до излишно увеличение на теглото именно в машините, които са най-чувствителни на тема тегло – преносимите компютри.

Пускането на този модел е добра новина за всички, които са купили лаптопи с по-малки дискове, защото премахва нуждата от външен диск (всъщност не пречи да изнесете стария си диск на USB с помощта на кутийка за 2.5-инчов диск с преходник), и макар на фона на еднотерабайтовия диск да изглежда малък, всъщност е първата стъпка към изравнянаве на обемите с тези на вътрешните 3.5″ дискове. Е, последното със сигурност няма да се случи (най-малкото, вече е факт първият 2-терабайтов диск, отново на WD), но пък моделите Scorpio Blue 750GB/1TB със сигурност не са предназначени за компактни преносими компютри заради физическите си размери и малко по-високата консумация, макар засега успешно да влязоха в няколко лаптопа (например в този модел на MSI, а вероятно и в повечето 17-инчови лаптопи на пазара, Scorpio Blue 750 GB влиза и изисква минимално модифициране на захващането тип “направи си са” с помощта на канцеларска гумичка), което превръща дискът с капацитет 640 GB в потенциален пазарен хит. Очаквайте скоро да се появи и масово в лаптопите на много производители, които в момента така или иначе използват доказано най-сигурните* дискове на WD.

*за 2008 г., нямам данни за 2009


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *