Задават се нови Dell Vostro

Днес във форума на HardwareBG.com попаднах на новина, че Dell обновяват серията Vostro. Естествено, линкът към новината беше интерпретация на прес релийз, но на практика не съдържаше особено полезна информация. Vostro не е най-популярната продуктова линия на Dell, или поне със сигурност отстъпва на евтините Insiron, достъпните Studio и модерните XPS линии откъм разпознаваемост. И просто не е Lattitude или Precision, когато си говорим за изработка. Работата е там, че моделната линия е от така наречените “Small Business”, или на нашенски – предназначена е за бизнес организации, които не могат да си позволят скъпите бизнес ноутбуци и работни станции, чиято цена осезаемо се покачва с нивото на добавените услуги.

dell-vostro-1520 dell-vostro-1520-2 dell-vostro-1520-1

Новите модели Dell Vostro следват логичните наименования на Dell досега – от 1310, 1510 и 1710, вече имаме 1320, 1520 и 1720, като първата част на означенията се запазва и показва размера на екрана. За да не търсите под вола теле – в тази моделна линия няма нещо забележително ново. Dell най-накрая въвеждат “новите” чипсети на Intel и във Vostro Компанията е особено консервативна при използването на нови технологии, поне що се отнася до чипсети и процесори, поради което повечето ноутбуци на Dell вечно изглеждат леко… остарели откъм хардуер. Новото всъщност са чипсетите Intel GM45 (моделите в вграден видеоконтролер) и PM45 (моделите с външен видеоконтролер) с поддръжка на до 8 GB DDR2 800 MHz памет (ако на някой му пука, мога само да ви пожелая успех с намирането на 4 GB DDR2 модули). Отново изпъква дребна слабост – процесорите поддържат FSB 1066 MHz, но са комбинирани с относително бавна оперативна памет.

Нека да оставя настрана хардуерните характеристики на новата линия Vostro за момент. Въпреки, че у нас моделите още не са достъпни, такива могат да се поръчат на уеб страницата на Dell и там има много подробни характеристики. Ще опиша отличителните черти на всяка от трите серии Vostro с няколко бележки, преди да споделя защо не страдам от излишно въодушевление по повод представянето на новите модели.

Dell Vostro 1320
С тегло едва 1.86 кг (за някои модификации може да е по-високо), размери 31.69х24.32 см и дебелина при затворен капак 3.72 мм, 13.3-инчовият модел не показва някакъв забележим напредък в посока намаляване на физическите размери, за какъвто напоследък се заговори често покрай появата на Dell Adamo и Acer Timeline. Самите Dell подчертават на първо място гаранционните условия, които се предлагат с Vostro, но имайте предвид, че в България рядко се предлагат точно същите. Сред тях си струва да се отличат:
– наличието на разширена гаранция за батерията – повечето производители предлагат едва шест месеца или година гаранция, която при Vostro може да се удължи до 3 години.
– Dell Complete Care гаранция, която силно напомня “No matter what” на Toshiba (не смятам да я описвам, чувате я ежедневно по всяко радио).

Сред по-специалните качества на Vostro 1320 Dell изтъкват шасито от магнезиеви сплави (такива използват в повечето си ноутбуци, което може само да ни радва), използването на 7200 rpm дискове с Free Fall сензори (де факто пълно противоречие, тъй като 7200-оборотните дискове се чупят по-лесно, а Free Fall не е някакнва неземна придобивка и не замества активната защита, осигурявана от допълнителна хардуерна защита) и наличието на биометричен четец на пръстови отпечатъци, а в някои модели и на TPM криптиращ модул.

Dell също посочват и удълженият живот на батерията, но предвид, че предлагат 4, 6 и 9-клетъчни батерии и стандартните версии идват с най-малката възможна, това ми се струва не чак толкова незаменимо качество и по-скоро начин за измъкване на още малко пари (това се отдава на Dell доста добре). Хубавото в случая е, че все пак се предлагат такива батерии, което не може да се каже за всички “бизнес” модели на пазара.

Естествено, възможността 1320 да бъде екипиран с NVIDIA GeForve 9300M не е за пренебрегване, на практика това осигурява перфектната за 13-инчов ноутбук производителност.

Най-важното, по всичко изглежда, остават допълнителните услуги, предлагани от самите Dell – нещо, което има истинска стойност, в случай, че не се изисква допълнително заплащане.

На страницата на Dell USA най-евтината конфигурация на Vostro 1320 се предлага за едва 579 USD (или около 870 лв без ДДС), но не бързайте да се въудошевявате, защото ето какво се крие под капака:

Процесор: Intel Core 2 Duo T6570 (2.1GHz, 2MB L2 Cache, 800MHz FSB)
ОС: Windows Vista Home Basic
Гаранция: 1 година Basic Limited гаранция
Екран: 13.3 inch WXGA Anti-Glare
Оперативна памет: 1GB DDR2 SDRAM at 800MHz
Оптично устройство: 8X DVD+/-RW with double-layer
Видеокарта: Intel Integrated Graphics Media Accelerator 4500MHD
Твърд диск: 80 GB 5400 rpm SATA HDD
Мрежова карта: Dell Wireless 1397 802.11b/g Mini Card
Батерия: 6-клетъчна Li-Ion батерия

Доста базова конфигуация, нали? Процесорът е заместник на T6400 и като цяло е стъпка в правилната посока, но използването на Vista Home Basic в бизнес компютър и едва година, при това базова гаранция, някак не вдъхва особена увереност във възможностите на компютъра. 1 GB оперативна памет е безкрайно недостатъчна, а 80-гигабайтов диск днес се пълни за седмица. Екранът, напук на сметките на Dell, ми изглежда по-добро решение от TrueLife панелите с поляризиращ филтър, но той нтака или иначе не влияе на цената, а резолюцията му е стандартна и препоръчителна за този размер. Мрежовата карта (съдейки по моята) е с чипсет на Marvel. Ниска цена, но и доста слабичка конфиурация (която дори няма Bluetooth и вградени камера и микрофон!), чието оправдание се състои във факта, че това е 13-инчов лаптоп, а на тях им е простено да са по-слаби. Едно доста по-балансирано решение като това:

Процесор: Intel Core 2 Duo T6570 (2.1GHz, 2MB L2 Cache, 800MHz FSB)
ОС: Genuine Windows Vista Business Bonus-Windows XP Professional downgrade
Гаранция: 2 години Basic Limited Warranty и 2 години NBD On-Site
Екран: 13.3 inch WXGA Anti-Glare Display
Оперативна памет: 3GB DDR2 SDRAM at 800MHz
Оптично устройство: 8X DVD+/-RW with double-layer
Видеокарта: NVIDIA GeForce 9300M GS 256MB
Защита: Fingerprint Reader with DigitalPersona software
Твърд диск: 250GB 7200RPM SATA Hard Drive with Free Fall Sensor
Мрежова карта: Intel WiFi Link 5100 802.11a/g/n Draft Mini Card
Bluetooth: Dell Wireless 355 Bluetooth 2.0 XP
Уеб камера: Integrated 1.3MP Webcam and Digital Mic
Батерия: 9-клетъчна Li-Ion
Допълнително: 2 години Accidental Damage Protection, 1 година Extended Battery Service
За природата: Support Reforestation: Plant a Tree for Me

Вече изглежда забележително по-добре. Умишлено пропуснах по-бързия процесор (напълно излишен за ежеднерва работа, системата не се възползва от наличието на по-бърза шина на процесора) и поставянето на повече оперативна памет (32-битовите ОС не използват повече, а заложих на Vista Business с Downgrade опция, тъй като XP продължава да е по-предпочитаната система). 9-клетъчната батерия и наличието на видеокарта като GeForve 9300M вече оправдават “хвалбите” на Dell, но цената на системата без особено напъване скочи до 1446 USD, или около 2170 лева без ДДС, което я поставя в ценовата категория на по-скъпите бизнес компютри, където система като тази трудно ще мери сили със скъпите Tecra на Toshiba или ThinkPad на Lenovo. Естествено, немалка част от цената се дължи на разширената гаранция – избрах в конфигуратора 2 години, тъй като това е стандартното изискване на бизнес организациите (в случая Next Business Day гаранция), плюс удължаване на гаранцията на батерията в рамките на гаранционния срок поради същите причини.

Нямам съмнения, че това е цената, на която трябва да намерите Dell Vostro 1320 у нас – традиционно тук същата цена ще бъде постигната с известно свиване на гаранционните условия и 6-клетъчна батерия (освен, ако някой от целия футболен отбор вносители на Dell не реши да ми докаже, че греша), но не виждам нищо въудошевляващо в подобна цена.

Имах намерение да направя същото и с конфигурациите на Dell Vostro 1520 и 1720, но реших да спестя излишните стъпки и просто да пусна две конфигурации, които смятам за балансирани за бизнес нужди (въпреки, че у нас 17-инчов ноутбуки бизнес цели никак не ми се връзват като понятия и затова ще си позволя да се “отплесна” леко с Vostro 1720 – пък и да не се лъжем, 17-инчов ноутбук с GeForce 9600M и FullHD екран плаче за игри, не за работа…) заедно с цените от страницата на Dell за базова конфигурация (цената, която може да видите в съобщенията за медиите, учтиво препубликувани от колегите от други сайтове) и реалните, на които може да се вземе съответния ноутбук:
Dell Vostro 1520
Бизнес ориентиран ноутбук, като не мисля да оправдавам наличието на 9300M видеокарта, която не използва системната памет. Базова цена: 619 USD без ДДС , цена на конфигурацията: 1556 USD без ДДС

Процесор: Intel Core 2 Duo T6570 (2.1GHz, 2MB L2 Cache, 800MHz FSB)
ОС: Genuine Windows Vista Business Bonus-Windows XP Professional downgrade
Гаранция: 2 години Basic Limited Warranty и 2 години NBD On-Site
Екран: 15.4 inch WXGA+ (1440×900) Anti-Glare Display
Оперативна памет: 3GB DDR2 SDRAM at 800MHz
Оптично устройство: 8X DVD+/-RW with double-layer
Видеокарта: NVIDIA GeForce 9300M GS 256MB
Защита: Fingerprint Reader with DigitalPersona software
Твърд диск: 250GB 7200RPM SATA Hard Drive with Free Fall Sensor
Мрежова карта: Intel WiFi Link 5100 802.11a/g/n Draft Mini Card
Bluetooth: Dell Wireless 355 Bluetooth 2.0 XP
Уеб камера: Integrated 1.3MP Webcam and Digital Mic
Батерия: 9-клетъчна Li-Ion
Допълнително: 2 години Accidental Damage Protection, 1 година Extended Battery Service
За природата: Support Reforestation: Plant a Tree for Me

Dell Vostro 1720
Конфигурацията е по-скоро подходяща за домашни потребители, тъй като 17-инчовите ноутбуци с екран с висока резолюция не се вписват особено в бизнес обстановката, а, ако случайно има изискване за такива екрани, най-вероятно имма и нужда да бъдат подкрепени от по-мощна карта, която от своя страна иска и поне малко по-мощен процесор. Операционната система е Vista Home Premium, с 4 GB оперативна памет, с които да се разполага. Естествено, иска ли питане дали съм сложил най-добрия екран? Базова цена: 699 USD без ДДС, цена на конфигурацията:

Процесор: Intel Core 2 Duo P8600 (2.4GHz, 3MB L2 Cache, 1066MHz FSB)
ОС: Genuine Windows Vista Home Premium
Гаранция: 3 години Basic Limited Warranty и 3 години NBD On-Site
Екран: 17 inch Premium UltraSharp WUXGA Display with TrueLife (Wide View)
Оперативна памет: 4GB Dual Channel DDR2 SDRAM at 800MHz
Оптично устройство: 8X DVD+/-RW with double-layer
Видеокарта: NVIDIA GeForce 9600M GS 512MB
Защита: няма
Твърд диск: 320GB 7200RPM SATA Hard Drive with Free Fall Sensor
Мрежова карта: Intel WiFi Link 5100 802.11a/g/n Draft Mini Card
Bluetooth: Dell Wireless 355 Bluetooth 2.0 XP
Уеб камера: Integrated 1.3MP Webcam and Digital Mic
Батерия: 8-клетъчна Li-Ion
Допълнително: 3 години Accidental Damage Protection, 2 години Extended Battery Service
За природата: Support Reforestation: Plant a Tree for Me

Как ли пък не – по-добре да бях конфигурирал XPS или направо Alienware! Може да сте по-добри – опитайте тук.
Видно приказките за прекрасната нова Vostro фамилия, с която ще дойдат евтините Dell-ове, безплатните бъргери в Макдоналдс и 50% намаление на цените на такситата в София явно са доста далеч от истината. Както обикновено и става, де. С удоволствие ще чуя и друга гледна точка или поне цените за България, ако в конфигурациите се различават само те, носъм леко скептично настроен – и сегашните Vostro не са особено достъпни във финансово отношение, но новите директно влизат в групата на R и дори T серията kd Вехдэд ThinkPad, а нямат сили да се мерят с тях. За предпочитане е, ако търсите наистина бизнес линия, да гледате Lattitude. Изключение е 13.3-инчовия Vostro, който все пак е интересно предложение, особено, ако е подкрепен с подходящите гаранционни пакети и 9-клетъчна батерия.

[wp:svejo-net]

4 thoughts on “Задават се нови Dell Vostro

 • 01.08.2009 at 15:30
  Permalink

  Кога ще се продава в България.

 • 05.08.2009 at 01:24
  Permalink

  Някои от новите модели Vostro вече ги има на нашия пазар, други все още не…

 • 05.08.2009 at 20:00
  Permalink

  Извиняваите за неточноста но става дума за Dell Vostro 1720.
  Ще го имали ли скоро?

 • 25.08.2009 at 10:20
  Permalink

  Случайно попаднах на тези модели в сайта Топлаптоп.бг. Явно вече ги има и в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *