Първи лаптоп с мултитъч екран и от Acer – Aspire AS-5738PZG

Неотдавна писахме ревю на първият лаптоп на Acer със стереоскопичен 3D екран, но още тогава жадувахме за първа среща с един по-интересен лаптоп от последното поколение, базиран на една технология, която вероятно ще стане изключително популярна и до няколко години ще е налична във всеки клас преносими компютри – така наречените “мултитъч” екрани. Терминът нашумя покрай iPhone, който беше един от първите масови продукти, използващи екран с възможност за работа с повече от един пръст едновременно, което позволи управлението на някои функции да бъде неумоверно улеснено и сведено до прости жестове. С времето производителите на мобилни телефони и джобни комуникатори масово взеха да въвеждат такива екрани (колкото и да ес диференцираха от iPhone в началото, всички признаха, че това е начинът на управление на бъдещето).

Acer-Aspire-AS-5738PZG-multi-touch-screen-laptop

При лаптопите тази технология закъсня доста и едва сега намира първото си приложение. Тъчскрийн (което си е чуждият начин да кажем накратко “чувствителен на допир екран”) видяхме първо в модел на HP, който беше изложен при представянето на Windows 7, а сега технологията е на път да стане хит с новият Acer Aspire 5738PZG-434G32Mn с мултитъч екран. Който, всъщност, е базиран на обикновените Acer Aspire 5738ZG, така че не се учудвайте на приликите между тях. Цената му, естествено, е доста по-висока от тази на останалите модели, но все пак идва с операционна система Windows 7 Home Premium, което оправдава половината разлика…

Няма да ви заливам с информация за модела, преди да съм го пипнал – и без това утре има събитие за журналисти, организирано от Acer, и подозирам, че изведнъж и много от тях ще чуят за пръв път, че тази серия лаптопи е много популярна и дори се предлага с 3D или мултитъч екрани, което ще доведе до масови публикации по темата. А и все още очаквам модел за тест, но до края на седмицата със сигурност ще обърна повече внимание на Aspire 5738 PZG. Най-малкото – защото мисля, че това е огромна стъпка в правилната посока и адмирирам усилията на Microsoft, положени в насока подобряване на управлението с допир на новата им операционна система Windows 7, и тези на Acer да въведе технологията възможно най-бързо. Както казах – някой ден всички лаптопи ще имат такива екрани, и колкото по-рано дойдат, толкова по-скоро ще станат масови, нали?


2 thoughts on “Първи лаптоп с мултитъч екран и от Acer – Aspire AS-5738PZG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *