Mobile Worldwide Congress 2011 стартира в Барселона

Днес официално отвори врати най-голямото мобилно събитие през годината, което се провежда в Европа – Mobile Worldwide Congress 2011 (MWC 2011). Тази година основен акцент при производителните на мобилни устройства изглежда са таблетите, като 3D технологиите тази година също ще намерят своето място и при мобилните устройства, след като през изминалата те бяха акцент за преносимите и настолни компютри и разбира се телевизорите. 3D екрани, които не изискват носене на очила и 3D камери са сред нещата, които могат да се видят при различните мобилни устройства, при това не само таблетите…

Сред по-интересните неща, които получават своя официален анонс на MWC 11 са например Samsung Galaxy Tab 10.1 таблета, които използва мощен едногигахерцов NVIDIA Tegra 2 двуядрен процесор с интегрирано GeForce графично решение. В резултат на това таблета може да осигури плавна и безпроблемна работа с новия графичен интерфейс на Android 3.0 Honeycomb, като комбинацията между двете явно ще бъде в основата на доста от таблетите, предназначени да осигурят истинска мобилност, предвидени да се появят на пазара скоро. Таблета на Samsung е с 10-инчов екран, 8-мегапикселна камера, която ще може да записва 1080p видео и 16/32 GB капацитет на паметта за съхранение на данни.


От LG също представят своя Optimus Pad таблет, които подобно на решението на Samsung също е с мощния мобилен двуядрен процесор NVIDIA Tegra 2 и Android 3.0 Honeycomb. LG Optimus Pad обаче е по-компактен със своя 8.9-инчов екран и идва с 5-мегапикселна камера, която обаче може да записва и в 3D режим, тъй като реално устройството има две отделни камери на гърба си. Именно наличието на 3D функционалност за запис на снимки и видео е това, което отличава таблета на LG, макар самото устройство да не разполага с 3D-съвместим екран. За да може да гледате заснетия 3D образ ще е необходимо да прехвърлите съдържанието на 3D-съвместима система или да свържете таблета към 3D телевизор посредством HDMI интерфейс.


Второто по-интересно устройство, което бива официално представено от LG по време на MWC е LG Optimus 3D смартфона, които не използва Tegra 2, а вместо това разчита на двуядрен мобилен процесор OMAP4 от Texas Instruments, които осигурява и поддръжката на 3D екран. Това е така, защото 4.3-инчовия екран на телефона използва автостереоскопична 3D технология, която не изисква очила, за да можете да видите 3D ефекта. Подобно на новия таблет на компанията, и 3D смартфона разполага с 3D камера и специализиран клиент за качване на заснетото 3D видео в YouTube 3D, макар че на екрана на смартфона също можете да преглеждате видеото в 2D или 3D режим. По време на MWC от LG също ще демонстрират и своя Optimus X2 смартфон, който беше официално представен неотдавна на CES 2011, като интересното при него е, че той е първия смартфон на базата на новата Tegra 2 платформа.

Разбира се по време на Mobile Worldwide Congress 2011 ще има и доста други интересни премиери на мобилни продукти, повечето от които би трябвало видим на пазара към средата до края на тази година…
Остави коментар по темата...

Your email address will not be published. Required fields are marked *