Mobile Worldwide Congress 2011 стартира в Барселона

Днес официално отвори врати най-голямото мобилно събитие през годината, което се провежда в Европа – Mobile Worldwide Congress 2011 (MWC 2011). Тази година основен акцент при производителните на мобилни устройства изглежда са таблетите, като 3D технологиите тази година също ще намерят своето място и при мобилните устройства, след като през изминалата те бяха акцент за преносимите и настолни компютри и разбира се телевизорите. 3D екрани, които не изискват носене на очила и 3D камери са сред нещата, които могат да се видят при различните мобилни устройства, при това не само таблетите…

Сред по-интересните неща, които получават своя официален анонс на MWC 11 са например Samsung Galaxy Tab 10.1 таблета, които използва мощен едногигахерцов NVIDIA Tegra 2 двуядрен процесор с интегрирано GeForce графично решение. В резултат на това таблета може да осигури плавна и безпроблемна работа с новия графичен интерфейс на Android 3.0 Honeycomb, като комбинацията между двете явно ще бъде в основата на доста от таблетите, предназначени да осигурят истинска мобилност, предвидени да се появят на пазара скоро. Таблета на Samsung е с 10-инчов екран, 8-мегапикселна камера, която ще може да записва 1080p видео и 16/32 GB капацитет на паметта за съхранение на данни.


От LG също представят своя Optimus Pad таблет, които подобно на решението на Samsung също е с мощния мобилен двуядрен процесор NVIDIA Tegra 2 и Android 3.0 Honeycomb. LG Optimus Pad обаче е по-компактен със своя 8.9-инчов екран и идва с 5-мегапикселна камера, която обаче може да записва и в 3D режим, тъй като реално устройството има две отделни камери на гърба си. Именно наличието на 3D функционалност за запис на снимки и видео е това, което отличава таблета на LG, макар самото устройство да не разполага с 3D-съвместим екран. За да може да гледате заснетия 3D образ ще е необходимо да прехвърлите съдържанието на 3D-съвместима система или да свържете таблета към 3D телевизор посредством HDMI интерфейс.


Второто по-интересно устройство, което бива официално представено от LG по време на MWC е LG Optimus 3D смартфона, които не използва Tegra 2, а вместо това разчита на двуядрен мобилен процесор OMAP4 от Texas Instruments, които осигурява и поддръжката на 3D екран. Това е така, защото 4.3-инчовия екран на телефона използва автостереоскопична 3D технология, която не изисква очила, за да можете да видите 3D ефекта. Подобно на новия таблет на компанията, и 3D смартфона разполага с 3D камера и специализиран клиент за качване на заснетото 3D видео в YouTube 3D, макар че на екрана на смартфона също можете да преглеждате видеото в 2D или 3D режим. По време на MWC от LG също ще демонстрират и своя Optimus X2 смартфон, който беше официално представен неотдавна на CES 2011, като интересното при него е, че той е първия смартфон на базата на новата Tegra 2 платформа.

Разбира се по време на Mobile Worldwide Congress 2011 ще има и доста други интересни премиери на мобилни продукти, повечето от които би трябвало видим на пазара към средата до края на тази година…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *