Четириядрени процесори i7 за лаптопи

Intel за пореден път доказва, че по отношение на процесорите за мобилни компютри просто не признава конкуренция. Шумът около пускането на i7 архитектурата за настолни компютри бе невъобразим, докато първите процесори за преносими компютри с тази архитектура, които компанията пуска сега, сякаш не предизвикаха толкова бурни отзиви. Освен “обявяването”, с което обикновено сме свикнали компаниите да изграждат своите маркетингови стратегии, този път новите процесори вече са намерили място и в продукти – първият преносим компютър с i7 е на небезизвестните Clevo, а съвсем скоро се очаква и Dell да обнови своите Studio и XPS с нови процесори и чипсети.

slide1

Мобилните процесори i7 са разделени в две категории – по-достъпните Intel Core i7-820ZM и i7-720QM и флагманския i7920XMq който се явява аналог на сегашните Extreme процесори, при които е оставена възможността за овърклок. Естествено, тестовите компютри, които заляха някои по-големи сайтове,  са снабдени с най-мощната версия, но представянето на по-“слабите” вариянти на i7 няма да се различава значително. Но първо – малко повече за новостите.

slide2

Както се вижда от таблицата, ценово процесорите са разпределени така, че да покрият дори средния клас ноутбуци, където в момента масово се предлагат двуядрени Penryn базирани решения със скорости около 2.5 GHz. Core i7-720QM наистина ицглежда много по-бавен в сравнение с настоящите предложения, дори въпреки факта, че е четириядрен процесор – всички знаем, че броят ядра все още няма голямо значение в немалко приложения и особено – в игрите. Заслуга за перфектното позициониране на i7-720QM обаче има новата Turbo Boost технология на Intel (подобна на използваната сега Intel Dynaic Acceleration, но далеч, далеч по-изпипана и ефективна), която ускорява ядрата посредством увеличаване на множителя на шината така, че да запазва относителното енергопотребление в определени граници. Скоростта на i7-720QM се мени от 1.6 GHz до цели 2.8 GHz , тази на по-големите модели – съответно до 3.06 GHz и цели 3.2 GHz при скъпия 920XM.

slide3

За разлика от досегашните четириядрени Core 2 Quad и Core 2 Extreme, които на практика представляваха две отделни двуядрени ядра, разположение върху една подложка, i7 обединява в един единствен чип четирите ядра и нещо повече – вгражда и контролера на паметта, с което допринася допълнително за значителното повишение на производителността. Използването на 3 нива кеш и поддръжката на DDR3 1333MHz (неотдавна A-Data, а и други производители, обявиха пускането на такива модули), както и връщането на функцията Hyper Threading, разделяща всяко ядро на два логически процесора (позната ви е от архитектурата на Pentium 4, където беше основен коз за Intel при работата с многонишкови приложения) помагат на мобилните i7 да не оставят отворени врати за коментари над производителността.

slide4

Идеята зад използването на интелигентна система за контрол над скоростта не е нова – и настоящите процесори на Intel и AMD използват енергоспестяващи функции като намаляване на честотата (някои процесори не само по множител, но и по шина) и напреженията, когато не са натоварени, но с i7 нещата се променят коренно. Макар и произведени по фин процес, новите процесори все пак остават лакоми – TDP от порядъка на 45W за по-слабите версии надминава често срещаните днес максимални 35W с доста, макар да включва и работата на контролера на паметта, затова възможностите за автоматичен контрол над честотата стават незаменими в опитите да се удължи времето за работа на автономно захранване на ноутбука.

slide5

Тази графика изобразява работата на технологията Turbo Boost на Intel – макар да е пропуснат факта, че предишните генерации процесори също разполагаха с временно ускорение на честотата при натоварване на едно от ядрата, при i7 контролът е изведен на по-високо ниво и, в зависимост от натоварването (т.е. броят натоварени ядра), ускорението варира от 266 MHz (при натоварени 4 ядра) до 1.2 GHz при натоварване на едно ядро при скъпия с7-920XM.

slide6

От Intel обещават и доста по-“интелигентен” мониторинг на честотите под формата на Windows widget. Това обаче е почти маловажно допълнение, което не всеки ще използва.

slide7

По-детайлно сравнение на параметрите и цените на трите нови процесора. Вижда се, че максималната консумация на 920XM е 55W, т.е. процесорът надали ще намери място в ноутбуци с наистина дълъг живот на батерията, или производителите ще трябва да съобразят предлаганите капацитети на батериите с новата архитектура (в момента батериите са един от най-ограничаващите фактори в преносимите компютри).

slide8

Новият чипсет Intel PM55 не обещава кой знае какво, предвид, че контролера на паметта вече е в процесора, но е нужен за поддръжка на i7 и безспорно ще е повод повечето производители да предпочетат новата платформа за своите по-нови модели.

Intel Core i7 вече е факт и при преносимите компютри и не е хартиен звяр – предварителните тестове сочат, че процесорът се справя прекрасно и надминава производителността на масовите процесори днес с лекота. Проблем остава високата консумация, но няма как да виним компанията – в сравнение с настоящите конкурентни решения архитектурата е безкомпромисна и все пак предоставя добре балансирано съотношение разход/производителност. По-лошото е, че AMD все още не отговарят адекватно на i7 – всъщност предложенията им днес не могат да се конкурират дори с Core 2 архитектурата, какво остава за i7.


3 thoughts on “Четириядрени процесори i7 за лаптопи

 • 25.09.2009 at 14:57
  Permalink

  Чел съм, че хипер трийдинга на i7 е по- различен от предишния не много удачен опит с P4. Или нещо свързано с процесите около хипер трийдинга…

 • 25.09.2009 at 17:24
  Permalink

  Не виждам какво му беше неудачното и на предишния опит – всъщност тогава приложенията не умееха да се възползват, иначе идеята да пълнят дългия конвейр на P4 с работа за два процесора си беше добра (но пък страдаше и от проблемите с такъв конвейр – ако данните не са за там, изпразва всичко).Основата на идеята е същата.

 • 28.03.2011 at 21:49
  Permalink

  Здравейте!

  Имам два въпроса:
  – тъй като годината е вече 2011, а статията е от 2009, може ли някой от корифеите тука да ни просветли малко по-вече в Quad чипсетите ? Кои точно са?
  Че стоя и се чудя как може да продават примерно Dell Vostro 3700 i7-740QM 8GB с чипсет GS45 Express или ICH9M-Enhanced, а в страницата на Intel да пишат че GS45 е за Core Duo, а за ICH9М – нито думичка ?!
  – също така (ако е възможно) да предложите повечко информация за модели лаптопи продаващи се в Б-я за които е 100%-во сигурно че са Куадро !

  Че май много изядоха пръта и сега имат по един i7 у дома само че двуядрен, а си мислят че е четириядрен просто щото са с Win7 64 bit.

  Струва ми се че доста се спекулира с информацията кой модел е Четириядрен и кой Двуядрен. НИКЪДЕ НЕ НАМЕРИХ СПРАВОЧНИК или ТАБЛИЦА В КОЯТО ДА СА ИЗБРОЕНИ ПОИМЕННО!

  Моля някой да хвърли повече светлина по въпроса.

  С уважение
  Петър

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *