MLS Range 16GB Dual Gold

Съвсем наскоро ви запознахме с един нов за българският пазар смартфон, предложен от нова за българският “мобилен пазар” марка производител. Става дума за MLS MX 2019 и компанията MLS Innovation Inc. Може би единствената гръцка фирма, която е посмяла да се намеси на този и без това доста наводнен пазар на подобни “умни” устройства. Още при ревюто на MLS MX 2019 се видя, че апаратът не е просто поредният модел от (сравнително) нисък клас, ами освен прилично подбран хардуер, може да предложи и доста интересен софтуер. Главно говорим за гласовият асистент MAIC, който може да се каже, че работи повече от добре и може да ви свърши доста полезна работа, в доста ситуации.

MX 2019, обаче, не беше първото пазарно предложение на MLS Innovations, което да е появи на българският пазар. Преди този смартфон, който отново се предлага от Telenor Bulgaria, същият мобилен оператор предложи на своите клиенти MLS Range – едно съвсем явно ултра-бюджетно решение, достъпно на много ниска цена (особено ако преподписвате 2-годишен договор за мобилна услуга). Това далеч не означава, че става дума за неадекватен на съвременните очаквания смартфон, който се държи неадекватно и едва ли може да се нарече нещо повече от “просто смартфон”. В този момент от материала на тема MLS Range можем само да кажем, че останахме изненадани…

Споменахме вече, че MLS Range е ултра-бюджетно предложение, което изначално си личи по неговата цена (факт е, никой няма да ви предложи нещо много, за нещо малко т.е. цената в голяма степен обяснява и възможностите). С абонаментен план Total+ 27.99лв, MLS Range може да се вземе от Теленор за… 109лв…. кеш, или за 6лв месечен лизинг. А тези 6лв са точно 1 кутия цигари.

На ниво хардуер MLS Range няма да ви заслепи с “можене”. В основата на апаратът е осемядреният SoC на MediaTek, който бе много популярен преди 3-4 години из между китайските смартфони от среден и висок клас – MT6753. От своя страна дисплея разполага с матрица IPS HD+ с разделителна способност 1440х720 и диагонал от 5.5″. Чипсетът е комбиниран с 2GB RAM и 16GB памет за потребителски данни. Предвид доста изявената бюджетна насоченост това е повече от логично, като налице е слот за карти microSD, поддържащ такива с капацитет от поне 64GB. Основната камера разполага с един сензор, 13MP, докато лицевата такава е 3.2MP. Батерията е с капацитет от 2700 mAh.

MLS Range 16GB Dual се управлява от Android 8.1 (Oreo) и тежи около 146гр.

 

..:Технически характеристики на MLS Range 16GB Dual:..

 • Чипсет – MediaTek MT6753
 • Процесорна архитектура – Cortex-A53
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 1.3 GHz
 • Графичен домейн – Mali T720
 • Дисплей: 5.5″ IPS, 1440 x 720 пиксела
 • Оперативна памет: 2 GB.
 • Потребителска памет: 16GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n (2.4 GHz)
 • Поддръжка на Bluetooth 4.0
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-А Cat. 4, 150 MBits
 • Основна камера: 13 MP
 • Лицева камера: 3.2MP
 • Батерия: Li-Ion 2700 mAh
 • Операционна система: Android 8.1 Oreo
 • Физически размери: 146мм х 70мм х 8.8мм
 • Тегло: 146гр.
 • Особености: DUAL SIM, метална рамка, MAIC, сензор за пръстови отпечатъци.

 

Окомплектовката включва прилични жични слушалки, кабел USB 2.0, както и 10W Charger зарядно устройство (покрива максимума на MLS Range).

 

Бегъл поглед по фасадата на MLS Range

Дизайнът на MLS Range е доста семпъл и изчистен, притежаващ съвременни черти. Хардуерни бутони липсват, същите са изцяло екранни. Апаратът тежи само 146гр. и притежава метална рамка, обхващаща го изцяло. Задният капак е пластмасов и не се сваля т.е. апаратът може да се определи като такъв с монолитен дизайн. Дебелината е само 8.8мм, което го прави и доста стилен, удобен за хващане с една ръка.

Предната страна на MLS Range е почти изцяло заета от дисплея с диагонал от 5.5″. В горната част се намират “слушалката”, лицевата камера и няколко сензора. Рамките около дисплея са доста тънки, особено за бюджетно ориентиран смартфон.

Задният капак, както вече споменахме, е пластмасов и не се сваля. В горната му част е позиционирано всичко интересно, включително и името на производителя. Освен него виждаме основната камера, светкавицата ѝ (двудиодна), както и сензора за пръстови отпечатъци.

От двете страни на MLS Range повече впечатление прави неговата метална рамка, но извън това от дясно се намират бутоните за Power ON и Volume, а от ляво можете да видите единствено мястото за позициониране на шейната за карти SIM и microSD.

Шейната е хибриден тип т.е. трябва да избирате между функционалност DUAL SIM и поставяне на две карти SIM, или добавяне на допълнително памет чрез карта microSD, в комбинация с една карта SIM.

 

Отгоре се намира и 3.5″ жак за слушалки, а отдолу освен микрофона и конектора USB е поместен и основният говорител.

 

Дисплеят на MLS Range

MLS Range е екипиран с дисплей IPS HD+ с диагонал от 5.5″ и разделителна способност 1440 х 720. Всичко това отговаря на около 290ppi плътност, което е доста прилично предвид бюджетната ориентираност (да, наясно сме, че го и ще го споменаваме не един или два пъти, но това дефакто са… факти). Почти сме сигурни, че MLS Range използва същият дисплей, какъвто видяхме при MLS MX 2019, но не можем да го твърдим на 100%. Така или иначе, близостта е прекалено голяма.

Самото възпроизвеждане можем да кажем (субективно погледнато), че е идентично. В случая на Range това е доста голям плюс, предвид фактът, че апаратът е около два пъти по-евтин, а използва сходен хардуер. Цветопредаването е на много добро ниво, осветеността при пряка слънчева светлина не е напълно достатъчна за безпроблемно и комфортно разчитане на информацията на дисплея, но с малко желание човек бързо може да постигне нужната сянка, че да си свърши работа. Във всяка друга ситуацията подсветката е повече от доволна.

 

Камерата на MLS Range

Ако при дисплеят можем да сравняваме с MLS MX 2019, то при камерата всякакво сравнение отпада директно. Докато при MX-а е налице основна камера 16MP, при Range 16GB Dual е заложено на камера 13MP, с единичен сензор. Съвсем традиционно, направихме контролните снимки в напълно автоматични настройки, 13MP:

Явно е, че снимките не са невероятни и уникални, но със сигурност сме виждали и по-слаби, направени през последните няколко години, и то с по-висок клас смартфони.

 

Батерията на MLS Range

Като ултра-бюджетен представител, MLS Range търпи някои ограничения и при капацитета на своята батерия, която е с “обем” от 2700 mAh. Дали заради нуждата от по-ниска продажна цена, или заради желанието на MLS да го направят максимално елегантен, батерията при Range не ни изненада с нереално голям капацитет. Наличието на подобен капацитет си пролича и в теста за автономна работа на батерия:

Въпреки всичко можем да кажем, че MLS Range е напълно способен да ви даде 1 ден време на работа, ако не го натоварвате прекалено много с игри или видеовъзпроизвеждане.

 

Субективни впечатления от MLS Range

Едно от нещата, които определено ни впечатли при MLS Range е неговият дизайн. Да, определено не говорим за някаква революция, нещо невиждано или нещо невероятно за нисък клас бюджетен смартфон, но фактът, че е налице метална рамка и толкова изчистена и семпла линия прави този апарат доста привлекателен на външен вид. Чак ни се приисква да е с хардуерните възможности на MX 2019 и MLS Innovation да бяха разменили двата апарата – MX 2019 щеше да е още по-интересен апарат с визията на Range, докато Range би бил напълно ОК и в реда на нещата, ако изглеждаше като MX 2019.

Пластмасата, от която е направен задният панел на Range е интересна, лъскава, не позволява да оставяте отпечатъци и в цвят “златен” трудно можете да забележите дали някой изобщо е докосвал смартфона, камо ли да му “влоши” визията. Като цяло на ниво дизайн MLS са се справили повече от добре и можем да кажем, че със сигурност са надскочили очакванията на голяма част от потребителите за бюджетен смартфон. Дали споменахме металната рамка… да, мисля че да.

От към хардуерното подсигуряване на MLS Range Dual няма кой знае какво да се напише, при положение, че MT6753 е наистина много добре познат на мобилният пазар SoC. Макар да е от по-старото поколение представители на 8-ядрените SoC на MediaTek, все пак архитектурно е сравнително адекватен със своите ядра Cortex-A53, който обаче работят при едва 1.3 GHz (принципно чипсетът може да предложи и по-висока честота). Това най-вероятно ще е единственото нещо, което може да доведе до спорадична демонстрация на недостиг на ускорителни възможности, ако решите да пуснете нещо “по-сериозно” като игра, или приложение. А и не можем да сме критични към толкова евтин апарат.

Що се отнася до камерата, при този аспект от представянето на MLS Range също не можем да сме критични. Просто няма как. Камерата притежава непренциозен сензор 13MP и оптика, която е на същото ниво. Няма как да е другояче. В интерес на истината, останахме позитивно изненадани от бързото рефокусиране, когато се налагаше. Tова в някои ситуации е далеч по-важно и по-определящо за заснемането на адекватна снимка.

Ситуацията при батерията донякъде я очаквахме, предвид наличният капацитет от 2700 mAh. Макар това да не е прекалено ниска стойност, производителите на смартфони отдавна преминаха границата от 3000 mAh при модели с диагонал на дисплея от поне 5.5″. Поради което донякъде сме учудени, а донякъде разочаровани, че Range-а не е екипиран с около 3000 mAh, което щеше да предложи поне още 1 час време към резултата от теста PC Mark Battery, a и щеше да бетонира еднодневната издръжливост на MLS Range дори и при по-сериозни натоварвания.

 

В заключение

Появил се първи на българският пазар, MLS Range 16GB Dual вероятно ще ви е по-познат като един от най-евтините смартфони, предлаган от Telenor Bulgaria. Като едно доста бюджетно предложение, Range-а се справя повече от добре, поддържайки адекватно ниво във всеки един аспект от работата си. Макар да не е направен с цел да впечатлява с възможности, този смартфон прави точно това, за което е направен – да ви предостави максималното в този ценови сегмент.

Някои неща, обаче, наистина успяха да ни изненадат – като например доста приятният дизайн и металната рамка, както и сензорът за пръстови отпечатъци. Освен това апаратът е много лек, а добавяйки (вече доста евтините) карта microSD без проблеми ще можете да увеличите наличното потребителско място за данни.

В крайна сметка MLS Range 16GB Dual спокойно може да се нарече приличен бюджетен смартфон, способен на изненада и адекватен на повече от основните смартфон нужди през 2019 година.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *