MLS MX 2019 32GB Dual – един по-различен, говорещ смартфон

На фона на всички други смартфони, които сме ви представяли през годините, този път подготвихме нещо малко по-различно. Всъщност, говорим за един смартфон, който е типичен бюджетен вариант на умен мобилен апарат, предлагащ масово възприетите характеристики за смартфон от този клас през 2019 година. За първи път, обаче, ще погледнем под един друг ъгъл към конкретният апарат – главно поради факта, че той е ориентиран около своят софтуерен асистент, а именно MLS MAIC.

Компанията MLS Innovation Inc. е все още не много позната на българският пазар, като името ѝ директно насочва към основната цел – Making Life Simple (да направим живота лесен/прост). Всъщност, MLS Innovation не е новосъздадена компания – основаването ѝ е още през далечната 1989 година, и то доста близо до “нас” – в Солун, Гърция. През първите си години компанията е била насочена към софтуерни разработки за най-различни продукти, но в по-съвременното си съществуване ориентирането ѝ е около създаване на приложения за разпознаване на глас, изкуствен интелект, а през 2012 година може да се похвали с първият гръцки смартфон, който включва технологии за разпознаване на глас.

През 2013 година компанията въвежда и MAIC – MLS Artificial Intelligence Center. Технология, която компанията вгражда във всичките си съвременни смартфони и изобщо мобилни устройства, като чрез MAIC потребителя може с гласови команди да управлява почти всичко в своето устройство – осъществява обаждания, изпраща съобщения и имейли, търси в интернет или в YouTube, локализира, обажда се и навигира до отворени аптеки, болници, банки, бензиностанции, информира за близки паркинги, трафика по пътищата, прогнозата за времето и превежда думи или изречения от най-различни езици към български (а и не само) език и обратно. Мда, преводачът е особено интересен.

MLS MX 2019 е един от двата (поне към момента) смартфона, които се предлагат официално от Telenor Bulgaria и може би вече сте ги забелязвали в тяхната продуктова линия. MLS Range е другото предложение, което е съвсем основно (Entry) предложение за смартфон и можете да вземете на наистина ниска цена. От своя страна MX 2019 е апарат, който въпреки бюджетното му ориентиране предлага по-сносни възможности, в сравнение с Range. Все пак говорим за 8-ядрен SoC, 3GB RAM, сензор за пръстови отпечатъци, 16MP камера, 4000 mAh батерия. И всичко това на цена под 200лв (ако го вземете с план Total+ 27.99лв, или малко под 250лв, ако е с план Total+ 21.99лв).

MLS MX 2019 е един сравнително компактен по своите размери смартфон с дисплей 5.5″ HD+ (1440 x 720) и височина 148.4мм. Споменахме вече, че налице е 8-ядрен SoC, а по-точно става дума за MediaTek MT6762, по-познат като Helio P35. Допълнен е от 3GB RAM и 32GB място за потребителски данни, като последното е с възможност за разширяване чрез карта microSD с капацитет от поне 128GB. MLS MX 2019 може да предложи 16MP основна камера, докато лицевата “selfie” е 13MP. Макар по-бюджетното си е ориентиране, смартфона разполага със сензор за пръстови отпечатъци, намиращ се точно под основната камера. Съвсем очаквано е налице поддръжка на Wi-Fi N, Bluetooth 4.1, A-GPS и какво ли още не.

MLS MX 2019 се управлява от Android 8.1 (Oreo) и тежи около 170гр. А, да не забравим батерията – налице е доста сносен капацитет от 4000 mAh.

 

..:Технически характеристики на MLS MX 2019:..

 • Чипсет – MediaTek Helio P35 (MT6765)
 • Процесорна архитектура – Cortex-A53
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 2.0 GHz
 • Графичен домейн – PowerVR GE8320
 • Дисплей: 5.5″ IPS, 1440 x 720 пиксела
 • Оперативна памет: 3 GB.
 • Потребителска памет: 32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n (2.4 GHz)
 • Поддръжка на Bluetooth 4.2
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-А Cat. 7, 300 MBits
 • Основна камера: 16 MP
 • Лицева камера: 13MP
 • Батерия: Li-Ion 4000 mAh
 • Операционна система: Android 8.1 Oreo
 • Физически размери: 148.4мм х 70.3мм х 9.35 мм
 • Тегло: 170гр.
 • Особености: DUAL SIM, Fingerprint, MAIC

 

Окомплектовката включва прилични жични слушалки, кабел USB 2.0, както и 10W Charger зарядно устройство (покрива максимума на MLS MX 2019).

 

Бегъл поглед по фасадата на MLS MX 2019

MLS MX 2019 е смартфон със съвсем семпъл дизайн, като в тази простота се крие и доста ефективност на дизайна. Очаквано в този ценови клас нямаме метални рамки, лайсни и каквото и да е там, но учудващо (поне за нас) MX 2019 създава усещането за много стабилен като сглобка смартфон. Ще продължим с повече информация в “Субективни впечатления”. Апаратът притежава сваляем заден капак, което ви предоставя възможността да видите част от “интериора”, ако може да се изразим така.

Чрез сваляне на задният капак получавате достъп до слотовете за карти SIM, както и за поставяне на microSD с цел увеличаване потребителското пространство за данни. Единият слот дава възможност да поставите карти nano SIM, докато вторият е предназначен за micro SIM. Вторият слот, всъщност, на пръв поглед създава впечатление, че е хибриден т.е. трябва да избирате дали да сложите карта SIM, или microSD. Реално, обаче, са налице два слота, един върху друг – отдолу поставяте картата SIM, отгоре е microSD. По този начин MX 2019 може да се нарече смартфон с истинска поддръжка на DUAL SIM И microSD чрез своите три слота.

Лицевата страна на MLS MX 2019 е ангажирана с дисплея, като тук не е налице “изцяло дисплей отпред”, ами можем да видим една по-конвенционална визия. Апаратът предлага екранни бутони и не много голямо отстояние на дисплея от долният ръб на смартфона, а отгоре има достатъчно място за основната слушалка и лицевата “selfie” камера. Поне на пръв поглед, MX 2019 не предлага активен допълнителен “noice cancellation” микрофон.

От двете страни на MX 2019 се намират бутона Power (от дясно) и бутона Volume Up/Down (от ляво).

А това представлява MX 2019 в затворен вариант т.е. с поставен капак над батерията. Освен основната камера и нейната “светкавица”, над логото на компанията виждаме и сензорът за пръстови отпечатъци – нещо по-рядко срещано в този ценови сегмент.

 

 

Дисплеят на MLS MX 2019

Новият MLS MX 2019 може да се похвали с дисплей 5.5″ IPS HD+, като последното на разбираем език значи 1440 х 720 пиксела. Макар да не говорим за гъстота на нивото на “Retina Display”, дисплея на MX 2019 е достатъчно ясен и не се вижда зърненост. В днешно време дори бюджетните смартфони трудно показват явни слабости.

Както вече споменах, бутоните са екранни. На софтуерно ниво се поддържат три нива на визуализация на случващото се на екрана, които позволяват да намалите стъпката на шрифта, или пък точно обратното. В режим “Голямо” хората с нужда от визуализиране на по-едри букви и цифри определено ще харесат форматирането, докато ако изберете “Малко”, дисплеят ще може да ви предложи събирането на много повече информация във всяко едно отношение. На същият принцип се предлага и контрол върху големината на шрифта. Общо взето, налице е възможност да си нагласите визуализацията по доста конкретен начин, който да ви пасва най-добре.

Цветопредаването е добро, като съвсем очаквано нямате много възможности за донастройката им. Що се отнася до нивото на яркост, апаратът може да предложи доста силна подсветка, макар и при наличието на пряка слънчева светлина да не може да се мери с някои от известните марки и модели (и това, тук, е логично). Добре е да се спомене, че адаптивна яркост е налице, като в случаите, когато се нуждаете от максимума на дисплея, ще трябва ръчно да превключите до MAX – адаптивният режим, макар и в максималната си степен, не достига до самият максимум на дисплея.

 

Камерата на MLS MX 2019

Основната камера на MLS MX2019 е базирана на един сензор, 16MP. Налице е истински 16MP сензор, като не се използва интерполация от 13MP (доста често срещано при сходни мобилни апарати от нисък клас ценово предложение), но въпреки това не очаквайте и използването на много висок клас 16MP сензор, предвид бюджетната насоченост. Направените от нас снимки са при напълно автоматични настройки, в стил “one click shot”.

 

Времето беше доста приятно и съвсем очаквано снимките са доста приятни (предвид възможностите на основната камера). Поради факта, че тази камера няма кой знае какви допълнителни възможности, освен режим HDR, “дублираните” снимки всъщност представят именно режима HDR. В някои случаи използването на HDR правеше снимката по-динамична, но постоянното използване понякога от своя страна водеше до “изгорели” снимки. HDR-а може би има повече приложение в случаите, когато слънцето не е толкова щедро.

Снимки при слаба светлина няма много смисъл да ви представяме, в този случай качеството бе доста ниско.

 

Батерията на MLS MX 2019

Бюджетните модели смартфони принципно не могат да блестят и със своята батерия, предвид търсенето на оптимална цена и използването на не чак толкова “обемни” батерии. В случая на MLS MX2019 обаче е налице такава с капацитет от цели 4000 mAh (дори някои флагмани не предлагат чак толкова), предлагайки ви възможност да използвате смартфона не един, ами дори 2 пълни дни (дори и да играете на игри, стига да не прекалявате т.е. да е целодневно). Тази заявка бе потвърдена и от тестовете ни за издръжливост на батерията под PC Mark Battery Test:

С подобен резултат в наши тестове се представиха апарати, като например Xperia XZ1, или Galaxy S8. Не е зле, изобщо даже.

 

Софтуерно подсигуряване на MLS MX 2019

Тук нещата вече стават доста сериозни, когато говорим за MX 2019. Макар да е бюджетен апарат и да не блести с хардуерни възможности от висок клас, софтуерното допълнение на MLS прави цялата разлика спрямо доста-доста други апарати. MLS са разработили софтуер за гласово управление и като цяло работа със смартфона, така че в известен смисъл казано, MLS 2019 може да се ползва със супер минимално докосване (все пак ще трябва да активирате съответното приложение).

Приложението предлага няколко варианта на функционалност, като ще стартираме с гласовото набиране:

Това беше и първото нещо, което тествахме. Тук интересното е, че системата не само разпознава избраното име, но и ако зад това име има няколко номера, на вас ще ви се даде (както писмено, така и гласово) опцията да си изберете на кой точно номер да се обадите. Тук трябва да допълним, че е много важно как са записани имената в телефонната “книга” на смартфона. Всичко с “тире” или някакви странни символи няма да бъде разчетено правилно, но може би това ще е добра причина за една промяна в имената на някои контакти.

Интелигентният софтуер на MLS ви дава възможност за някои много основни функционалности, свързани с търсенето на определени обекти. Например къде около вас можете да намерите банка или банков клон, къде са най-близките места за хранене или кафенета, че дори и аптеки и болници. Паркинги също могат да се търсят, както и бензиностанции.

Освен показване на самото място, налице е и опцията да видите повече информация за обекта, както и например телефон за връзка. Нещо, което при много други софтуери от подобен тип, както и навигации, просто липсва.

Една наистина много сериозна функционалност е преводача. Наясно сме, че има Google Translate и разни други подобни, но при този телефон имате възможност както за текстово, така и за гласово набиране на това, което искате да преведете. Кое е полезното в случая? Например възможността да отидете в държава, в която не познавате езика, и да можете да седнете в някое заведение и да си поръчате каквото искате. Или например да отидете в хотела и да можете да се разберете със служителя на рецепцията. Примери – много…

Наличието на гласово разпознаване пък от своя страна позволява да разберете какво иска да ви каже някой, говорещ език, който вие не разбирате (свързано с примера от по-горе – например служител на хотел, или сервитьор в ресторант). Не е нужно ответната страна да ви го напише – може директно да ви го каже.

Налице е също и изговаряне на резултата след превода т.е. можете да изберете опцията за превод на чужд език и да оставите телефона да “каже” вместо вас това, което искате ответната страна да чуе. Списъка с поддържани езици е много сериозен, като има определени ограничения в “изговарянето” на чужд език – не всички езици се поддържат (засега).

Апаратът притежава и “Енциклопедия”, която е базирана на интернет сайта Wikipedia.

 

Субективни впечатления от MLS MX 2019

Идва моментът и за нашите субективни виждания относно MLS MX2019. Субективизмът при телефоните от нисък клас може да бъде доста сериозен, защото в този клас апаратите понякога може да са “недостатъчно добри” за един и “напълно доволни” за друг. Предвид фактът, че става дума за смартфон от нисък клас през 2019 година, нашите виждания относно MLS 2019 са доста смесени, предвид различните аспекти от представянето на този смартфон.

Дизайнът е доста семпъл и класически, като особено впечатление ни направи сглобката. Екранни бутони, дебелина сравнително адекватна на търсенията през 2018г/2019г. Доста солиден “билд”, въпреки сваляемият заден капак и прочие. Апаратът не “пука” и не “щрака” при извиване или притискане, което може и да се появи като проблем след време (или ако апаратът акумулира няколко изпускания върху твърди повърхности, но тогава може да си имате проблеми от друго естество). Поне в чисто новата си версия, MX 2019 е по-солиден, отколкото би се очаквало.

Като не говорим за софтуерът на MLS, Android-ът на MX 2019 е доста изчистен от към bloatware, което е доста приятно и ненатоварващо наличните 3GB оперативна памет. Съвсем очаквано цялата плеяда от приложения на Google са налични, но това може би е нещо, от което можете да се отървете единствено, ако смартфонът ви е с Android One. Апаратът се “усеща” много “лек” на употреба, поне засега, докато не е натъпкан с приложения. Всъщност, дори и след инсталирането на няколко тестови и други допълнителни софтуери, наличната свободна памет RAM беше около 1 GB, което е прилично количество, на разположение на потребителя. В този ценови клас трудно се намират смартфони с повече от 2GB RAM, така че наличните 3GB са доста добро решение от страна на MLS.

На хардуерно ниво апаратът е точно това, което очаквахме – осемядрен чипсет от нисък клас, способен да се справи с текущите задачи по един адекватен начин. Предвид факта, че дисплеят е HD, наличното GPU е също адекватно на случващото се в игрите. Няколкото игри, които тествахме демонстрираха напълно плавен геймплей, като единствено скоростта на зареждане на игрите или различните сцени в игрите показваше, че не сме хванали в ръце телефон от среден или висок клас. Наличието на сензор за пръстови отпечатъци е интересна добавка в апарат от този ценови сегмент. Така де, трудно се среща.

Дисплеят е доста приличен, като предвид финансовото ориентиране на MX 2019 е повече от адекватен. На пряка слънчева светлина може и да имате проблеми, в зависимост от ситуацията, но честно казано човек трябва да е с прекалено нелогични изисквания, ако търси нещо повече от дисплея на апарат от нисък клас. Перфектната видимост на слънчева светлина започва при цени няколко пъти по-високи от тази на MX 2019. Извън този аспект от представянето на 5.5″ IPS, същият се справя добре със своята задача. Използването на разделителна способност HD не пречи осезаемо на възпроизвеждането, но пък доста помага на вграденото графично ядро да се справи с натоварването.

Батерията от своя страна се представя много добре, като е над нивото, което можете да очаквате и изненадата е повече от приятна. Апаратът спокойно издържа поне 2 дни работа, дори и да имате някоя и друга игра налична и ежедневно да ѝ обръщате внимание (не говорим за няколко часов геймплей на апарата). Наличието на по-обемна батерия вероятно е довело и до повишаване на теглото на апарата, но ние сме напълно ОК с тази “размяна” и я приветстваме.

Да кажем и няколко думи за MLS MAIC – останахме доста изненадани от високата степен на ефективност на софтуера – гласовото разпознаване се случваше на много добро ниво, като единствено при гласовото набиране на телефонни номера бе налице проблем при по-различно/странно записани в телефонната книга имена – софтуерът не може да се справи с “тирета”, имена на “glagolica” и всякакви подобни. Софтуерът няма проблем да “разчита” нормално написани имена/прякори/означения, независимо дали са на латиница или на кирилица. Що се отнася до преводача от/към различни езици – тази особеност на апарата ще ви помогне да ходите на най-различни чужди места и държави, където дори и да не разбирате нищо от локалният официален език, чрез МХ 2019 и неговият софтуер ще сте способни да комуникирате (макар и по-тромаво и с евентуални конкретни ограничения) с хора, с които иначе няма да можете да си кажете дори и дума (дори и на “ръкопашен” език).

Не на последно място идва ред и на възможностите на основната камера – факт е, че макар и технически погледнато 16MP сензор, това не е 16MP от среден или висок клас. Поради това снимките при хубави атмосферни условия (както се видя по-горе) ще допаднат на много от вас и ще са напълно прилични за този клас смартфон. Извън това уточнение, обаче, възможностите на камерата на МХ 2019 са доста ограничени и при влошени условия на снимане спокойно ще получавате някои или повече от недостатъците на по-ниският клас основна камера (шум, нисък контраст, по-слабо/неадекватно цветопредаване).

 

В заключение

Новото попълнение на мобилният пазар под формата на MLS MX 2019 със сигурност няма да преобърне целият ви свят заради своите смартфон възможности, но определено може да ви накара да погледнете към своят телефон по един по-различен начин, ако обърнем внимание на неговите “гласови” възможности (MLS MAIC). При използването им човек може доста да се разглези в своите ежедневни задачи, а когато стане дума за комуникация на чужд език – дори да открие едни нови и непознати светове. Последното може да звучи леко пресилено, но в първият момент, в който чрез този телефон съумеете да се разберете с някой, с който не говорите на един език – всичко ще ви се изясни. Освен това “навигационните” възможности на MX 2019 са доста разширени и много улесняващи потребителя. Не казваме, че доста от нещата не са достъпни и чрез Google Maps, но повярвайте ни – не е чак толкова лесно.

Като един смартфон с бюджетна ориентация MX 2019 има своите недостатъци в някои аспекти, например възможностите на основната камера при слабо осветление, но едва ли има нужда да коментираме неща, които са изначално ясни. Дори не сме се и опитвали да търсим нещо повече от камера, която не е направена да респектира. За сметка на някои недостатъци, обаче, MX 2019 може да ви даде много, и то на една много приятна цена. Ако сте истински фенове на функционалността DUAL SIM определено ще харесате факта, че слотът за карти microSD е самостоятелен. Това се хареса и на нас. Хем DUAL SIM, хем лесно увеличаване на мястото за потребителски данни с поне още 32GB (казваме това предвид цената на картите с 32GB, самият апарат поддържа поне до 128GB).

В крайна сметка можем да кажем, че MLS MX 2019 изглежда, но не е просто поредният бюджетен представител на смартфон от нисък клас, което може би е основното нещо, отличаващо го от конкуренцията… в положителна посока.

 

 


2 thoughts on “MLS MX 2019 32GB Dual – един по-различен, говорещ смартфон

 • Pingback: MLS Range 16GB Dual Gold – mobility.bg

 • 04.10.2019 at 11:28
  Permalink

  Всем привет!
  Друзья, подскажите, где можно быстро взять кредит?
  Главное, чтоб честно было.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *