Microsoft защитават открито Huawei в “битката” им с американското правителство

Американските компании започват да стават все по-открити и ясни в своето недоволство от политиката на Доналд Тръмп (и неговото правителство) срещу Китай, и по-специално най-големият китайски производител на смартфони – Huawei. В конкретният случай става дума за не коя да е компания, ами именно Microsoft.

Президентът на Microsoft, Брад Смит, е споделил пред BusinessWeek, че съвсем директно е отправил предизвикателство към Тръмп/администрацията на САЩ да кажат защо приемат Huawei като заплаха за националната сигурност, настоявайки правителството да даде ясни и точни примери, поддържащи тази теза. Според г-н Смит, действията на администрацията на САЩ са не-американски и дефакто няма основателна причина да се забранява на американските компании да работят с Huawei, като съвсем логично в списъка с тези компании се намират и Microsoft.

Според г-н Смит много често при подобни запитвания администрацията отговаря с “ние знаем това, което знаем, а вие просто трябва да се съгласите с нас”. Според Microsoft администрацията “трябва да им покаже това, което знаят, а те сами да преценят, защото така работи американската система”. Освен това подобни забрани за търговия не трябва да се прилагат без нужната логика и точно прилагане на закона.

Това не е първият случай на явен и официален коментар по темата от страна на “засегната” американска компания, но може би за първи път става дума за толкова директно настояване и то от това голяма фирма, каквато е Microsoft.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *