Ментетата на китайските смартфони, или защо трябва да внимаваме при покупката на “китаец”.

Последните няколко години се забелязва сериозен бум на китайските телефони, които могат да бъдат намерени под различни марки и модели, предлагащи какви ли не варианти при комбинирането на различни хардуерни компоненти, дисплей, дизайн и т.н. Това в известен смисъл е добре за потребителя, който има възможност да избира из между много предложения, но от друга страна е потенциален вариант за измама… как става това ли? Много лесно…

Не малко хора вероятно вече са се опарили от някои от по-неизвестните китайски марки/производители, които въпреки ниската цена предлагат недостатъчно качествена стока, която да не може да бъде оправдана с ниската цена. Поради това насочването към определени доказали се китайски производители става все по-масово, а ниската цена е заменена с идеята за адекватна и поносима малко по-висока цена, която обаче от своя страна е напълно оправдана от качествата на смартфона, неговата хардуерна окомплектовка и поведение като цяло. Марки като Xiaomi, Jiayu, THL, ZOPO, UMI, MeiZu (както и други по-известни като Lenovo, ZTE и Huawei) са доказали многократно, че техните апарати се отличават сериозно от всякаква друга китайска “паплач”. Това създава предпоставки за наличието на “ментета”, които да имитират определени модели на споменатите производители, с което да привличат вниманието на не дотам запознатите потребители, търсещи най-добрата оферта. Главният герой на тази статия е именно едно такова менте, което не само че имитира определен модел на позната марка, но наред с това доста нагло се представя хардуерно по напълно подвеждащ начин. Ето за какво става дума…

jiayu_g5Splus_1

Главното действащо “лице” е ето този Jiayu G5S+, който все още се продава в някои китайски интернет сайтове за телефони, както и в Aliexpress.com. Тук е добър момент да споменем, че смартфон G5S+ в продуктовата линия на Jiayu не съществува, в това число и модел G5C+. Но да се върнем на офертата в Aliexpress.com. Там са налични няколко оферти за този смартфон, като човек може много лесно да се подведе по информацията, написана в офертата, но ако прочете цялата страница ще съумее да забележи, че оригиналната оферта съдържа различни варианти (“options”).

jiayu_g5Splus_2

Тези “Options” би трябвало да им се обръща много сериозно внимание, защото крият много “подводни камъни”. Ако човек се зачете малко повече в информацията ще разбере, че тези “Options” означават нещо много важно:

jiayu_g5Splus_3

Ето тук започваме и със самата измама. Оказва се, че в тази оферта (цена между $120 и $150) се предлагат два варианта на смартфон – единият четириядрен, другият осемядрен. Единият с моделно име G5C+ (четириядрен), другият с моделно име G5S (осемядрен). Изведнъж моделното име G5S+ изчезва. Ако обаче се зачетем по-сериозно в информацията за модела G5S, тук също забелязваме нещо различно – вече се споменава модела G4S+. Изведнъж вместо G5S+, на вас ви се предлага G5S, който всъщност е G4S+. Нещата стават още по-заплетени. Тук е момента да споменем, че Jiayu G4S+ също не съществува в моделната линия на Jiayu. Предполагам, че повечето от вас вече са напълно наясно, че налице е измама, и то доста безочлива. Всъщност правилното прочитане на информацията за JIAYU-G5S е “100% Guarantee Original JIAYU G4S + GPS…” т.е. получавате телефона G4S, който има и GPS. Самият G4S не е нито с чипсет на 2.0 GHz, нито пък с 5.0″ FullHD дисплей. Само за протокола – JIAYU G5S е реален модел смартфон в продуктовата гама на китайският производител, но цената му далеч не е тази, на която е обявен в тази оферта.

Цялата измама обаче не спира до тук. Да приемем, че сте се подвели от офертата и сте поръчали т.нар. JIAYU G5C+ заради по-ниската цена ($120), очаквайки да получите 8-ядрен смартфон с 5.0″ дисплей с резолюция FullHD. За съжаление това и ще получите… поне на пръв поглед. Първо ще “попитаме” доста популярните софтуери CPU-Z и Antutu за нашият нов телефон:

Screenshot_2015-01-09-10-18-37

Screenshot_2015-01-09-10-21-04

Screenshot_2015-01-09-10-21-15

Всичко изглежда така, както сме го поръчали от сайта и сме почти готови да се зарадваме на нашият нов супер мощен смартфон с 8 ядра, 5.0″ дисплей с резолюция FullHD и т.н., и т.н. Дори ще пуснем стандартният тест на Antutu за да проверим какво е нивото на производителност:

Screenshot_2015-01-09-10-33-00

Резултатът изглежда много приятен, но тук нещата започват да се пропукват. Тези 30377 точки изглеждат прекалено ниски за смартфон, който е екипиран с 2.0 GHz чипсет MediaTek 6592. Червената “питанка”, която се намира от дясно на резултата също подсказва, че нещо не е наред. Факт е, че по-незапознати потребители няма да обърнат внимание на това и ще са щастливи, че са си купили хубав смартфон на много ниска цена. А какво реално са си купили…?

За по-сериозна проверка на хардуерните спецификации е добре да използвате не чак толкова известни приложения, които макар да не са популярни вършат много добра работа, а при тях шанса за манипулация е доста по-малък. Затова и поглеждаме какво ще ни кажат Hardware Info и Device Info:

Screenshot_2015-01-09-10-19-48

Screenshot_2015-01-09-10-19-07

Тези две картинки показват цялата истина за нещата. Налице реално е 4-ядрен чипсет MTK6582 с максимална честота 1.3 GHz и дисплей с резолюция 960 х 540. Информацията за основна камера 16 MP и лицева камера 8 MP дори няма да ги коментирам – самият чипсет реално не поддържа чак такива нива на камерата. Графичното ядро Mali400-MP само затвърждава информацията за чипсет MTK6582, а информацията за 1914 MB оперативна памет пък вече изглеждат все по-имагинерни, макар да не успяхме да намериме недвусмислено доказателство, че налице е само 1 GB RAM (в което сме 99.99% сигурни). Тук не се опитваме да кажем, че MTK6582 + 1 GB RAM е нещо лошо, но що се отнася до китайските апарати на цената на този G5S+ вече можете да купите нещо далеч по-добро.

Друг интересен факт за този телефон е нещо още по-неприятно – при опит да достъпим вградената в апарата 16 GB потребителска памет успяваме да “видим” едва 1 GB от нея т.е. апаратът разполага само с 1 GB потребителска памет.

А какви са реалните скоростни характеристики на този апарат?

Чрез специалната версия на Antutu, а именно Antutu X (работи в нещо като скрит режим и не се разпознава от Android OS като тестов софтуер) виждаме реалният резултат от този тестов софтуер:

Screenshot_2015-01-08-19-01-22

Тези 18454 точки са напълно нормални за смартфон с чипсет MTK6582 и резолюция на дисплея 960 х 540. За сравнение Prestigio 5503 (MTK6582, 5″ 960 x 540) постигна 20026 точки. Един от най-новите софтуери за тест на Android OS мобилно устройство PCMark for Android пък постигна 2222 точки:

Screenshot_2015-01-08-20-04-48

В този тест Prestigio 5503 постига 2131 точки. Постигнатото от JIAYU G5S+ в 3DMark for Android бе:

Screenshot_2015-01-08-20-18-33

Тук Prestigio 5503 съумя да постигне 2042 точки. Тези сравнения могат да продължат до безкрайност, но реално показват самата действителност, особено що се отнася до т.нар. JIAYU G5S+.

Какъв е изводът?

Изводът тук е много лесен и директен – по-сериозните китайски производители вече си имат свои “ментета”, което може да звучи абсурдно, но реално е факт. Поради това не може сляпо да се вярва в самата оферта, която конкретният сайт предлага. Както добре се вижда, в конкретната избрана от нас оферта нивото на наглост и липса на истина е много високо. Ето някои съвета от нас, ако сте решили да купувате китайски телефон от чужд интернет сайт:

 • НЕ купувайте от неизвестни или недоказали се интернет магазини. Примерът с Aliexpress.com показва, че по-незапознатите потребители трябва да избягват офертите от този сайт, колкото и примамливи да изглеждат. Покупката от познати и доказали се интернет магазини, като например minideal.net гарантира (почти на 100%), че ще получите точно това, което сте и поръчали.
 • НЕ купувайте “на сляпо” т.е. без предварително да проверите марката и моделът, който сте избрали. Направете поне елементарно търсене в Google (а може и във форумът на HardwareBG.com) за да потърсите поне малко информация за конкретната марка и модел смартфон, който сте избрали. Иначе рискувате да станете жертва на примамливо предложение, което не сте успяли да разберете, че е нагъл опит за измама.
 • ВИНАГИ избирайте из между по-известните марки и модели китайски смартфони. Така не само, че ще получите това, което е оферирано, но и ще можете да разчитате на по-адекватна поддръжка на софтуерно ниво.
 • ВИНАГИ пазарувайте от интернет магазини, които работят с PayPal. Пазаруването с кредитна карта не предлага такова ниво на защита при проблем с покупката, каквото предлага PayPal. Покупката чрез плащане през PayPal не гарантира на 100%, че ще си получите парите при покупка от неизвестен интернет магазин, но шансът ви е далеч по-реален.

 

Надяваме се, че чрез тази статия ще съумеем да предпазим поне малка част от потенциалните купувачи на подобни менте-предложения, които смартфони може и в известен смисъл да вършат прилична работа, но със сигурност не си заслужават вниманието, дори и при тази ниска и примамлива цена. При тези апарати освен всичко друго не можете да разчитате на реална софтуерна поддръжка от страна на производителя.


12 thoughts on “Ментетата на китайските смартфони, или защо трябва да внимаваме при покупката на “китаец”.

 • 09.01.2015 at 17:56
  Permalink

  Не всичко е истина

 • 09.01.2015 at 18:47
  Permalink

  Можеш да споделиш кое точно не е истина :)

 • 11.02.2015 at 23:03
  Permalink

  И в крайна сметка с кой софтуер ще ни покажат реалния хардуер,тъй като аз не видях такъв.Тези,които сте изброили единствено резолюцията и процесора отчитат,а камерата и паметта…

 • 07.03.2015 at 20:10
  Permalink

  По отношение на телефона всичко е истина. В Алиекспрес има още и измамите продължават. Напр. Lenovo K3w е другата голяма и нагла измама

  Antutu X показва реалните данни за телефона.

 • 07.11.2015 at 23:25
  Permalink

  Много благодаря за статията! Много полезна! Тъкмо си търся подходящ тел до 200 лв. и се ориентирах към minideal и тел Lenovo или Xiaomi с 2GB.

 • 23.11.2015 at 10:58
  Permalink

  Здравейте, досега съм купила към 10 телефона от minideal.net. Предимно Jaiyu i Lenovo. Като цяло съм доволна. От тези 10 покупки, 2 бяха със повредени телефони. Но аз успях да си възстановя парите за тях по административен ред.
  Това, което ми се иска да споделя, че последния Леново K50-t5 който купих, въпреки, че е много бърз и с отличен екран и всичко друго му е наред, дойде предварително заразен с три програмки, които са със админ статус и не могат да бъдат изтрити. Опитват се да пращат смси от мое име, отварят сайтове, които не са с невинно съдържание, така да кажа.
  Това ми се случва за първи път с техен телефон и съм много изненадана. Най вероятно ще трябва да рисетнем телефона, за да скипнем всички потенциални проблеми с вградения софтуер. Така, че имайте наум като ползвате такива телефони, че може да има рискови програми, копиращи информацията ви или подобни, на тези които ви описах.
  Успех.

 • 20.07.2017 at 14:58
  Permalink

  Полезна статия…

  Като човек, пазаруващ от АЕ.com (разни дреболии), винаги съм смятал, че да се пазари техника си е чист риск… А и цената, колкото и да е ниска (за цени над 30 лв. има 20% ДДС, пък за 300 лв.+ има и мито). Да не говорим за “гаранцията”…
  Така че, шансът да си купя смартфон от такъв сайт /напр./ е почти нулев… но всеки пак, всеки решава сам за себе си.

 • 31.07.2017 at 01:08
  Permalink

  Добре де, аз имам едно XIAOMI от Алито и не ми е създавал никога проблеми, нито е китайско менте. Как така?

 • 05.11.2017 at 00:21
  Permalink

  Да се скриеш някъде с твоя CPU-Z и да не лъжеш хората. Показва само Full HD резолюция на моя Sony Xperia XZ Premium, докато реалната резолюция на дисплея е 4к HDR 2160/3840 и това го разпознава ЕДИНСТВЕНО AIDA 64.

 • 05.11.2017 at 00:37
  Permalink

  Анна, имам в предвид това и никога не купувам нищо, по-скъпо от $30 по интернет, Двата ми смартфона – Samsung Gallaxy S6 Edge и Sony Xperia XZ Premium, както и таблета Samsung Galaxy S2 9,7” T 815 са на договор към М-тел. Мога-плащам.

 • 05.11.2017 at 00:44
  Permalink

  И имам 110 GB на бърз трафик с нощното сърфиране на двете карти.

 • 05.11.2017 at 00:50
  Permalink

  Почти всички приложения са невалидни или твърде остарели за новите телефони, с изключение на AIDA 64.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *