MediaTek Helio X30 отново ще е 10-ядрен SoC

След като стана ясно, че Helio X25 ще е просто овърклокната версия на чипсета Helio X20, погледите на феновете на чипсетите на MediaTek се насочиха към очакваният през 2017 година SoC с моделно име Helio X30, който бе споменат още през месец март. Макар до появата на Helio X30 да остават още доста месеци, оперативният шеф на MediaTek е споделил по-конкретни данни относно бъдещият флагмански SoC на компанията.

mediatek_helio_x30

Отново става дума за 10-ядрен SoC, при който обаче са налице не малко промени. Първо започваме от най-бързите ядра, които ще са два броя модифицирани Cortex-A73 и с работна честота от 2.8 GHz. Три-клъстерният дизайн добавя още два блока от по четири ядра към вече споменатите A73, като едната “четворка” ще са добре познатите Cortex-A53, но работещи при 2.2 GHz, докато последните четири ядра ще са наскоро обявените Cortex-A35, на 2 GHz.

Наред с промените по клъстерните ядра, MediaTek са решили да изоставят графичното ядро Mali и ще дадат шанс на PowerVR 7XT. Поддръжката на памет ще е до 8 GB LPDDR4, както и на до 26MP основна камера.

За производството на Helio X30 компанията MediaTek са се доверили на TSMC и техният бъдещ 10nm производствен процес.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *