MediaTek подготвят 10-ядрен ARM чипсет MT6797

Ако смятате, че производителите на чипсети за смартфони и таблети възнамеряват да спрат с увеличаването на броя на ядрата до 8, значи трябва да промените това мислене. Доста напористите напоследък MediaTek възнамеряват да изненадат широката публика с още едно интересно предложение, под формата на 10-ядреният чипсет Helio X20. Той може и да не е пряк наследник на MediaTek Helio X10 (MT6795), но определено има с какво да се похвали и за своя сметка.

 mediatek_mt6797_draft

При Helio X20 налице ще са три процесорни клъстъра – една “четворка” ядра Cortex-A53, работещи на 1.4 GHz и предоставящи максимална енергийна-ефективност, подкрепени от други четири ядра Cortex-A53 с работна честота 2.0 GHz, предлагащи повишена производителност. Третият клъстер ще е представен от само две ядра, но пък те ще са най-новото в палитрата на ARM – Cortex A72, работещи на 2.5 GHz.

Освен, че ще се произвежда по 20nm технологичен процес, други по-конкретни данни около този чипсет все още няма. Не е сигурно дали ще е достатъчно ефективен на ниво консумация, за да може да бъде използван и при смартфоните, както при таблетите. Според MediaTek този чипсет е способен да реализира поне 70 000 точки в теста Antutu Benchmark, което ще го нареди в челните места, редом до Samsung Exynos 7420.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *