MediaTek отговарят на слуховете за прегряване при Helio X20

Вчера се появи информация (по-скоро слухове) за проблеми с температурните състояния на чипа Helio X20 на MediaTek, или по-ясно казано – първият 10-ядрен мобилен чипсет, предназначен за смартфони и лаптопи. Според слуховете големи компании, като например Xiaomi, HTC и LG са се отказали от използването на Helio X20 заради проблеми с прегряване. Съвсем логично започнаха сравненията със Snapdragon 810, който също пострада на ниво популярност и употреба именно заради по-високи температурни отчети и понижаване на производителността.

mediatek_mt6797_draft

От MediaTek реагират доста бързо, като вече е налице официално изявление от страна на компанията. Според тях Helio X20 не прегрява, но в случаите, когато температурата е много висока, единият от клъстърите, а именно този с двете бързи ядра Cortex-A72 бива изключен. Така чипа преминава в режим “осемядрен” SoC и работи само с осемте си Cortex-A53. Така, всъщност, схемният набор се превръща в нещо като добре познатият ни Helio X10.

Това е едно доста лесно решение на явно присъстващият проблем с прегряване, но двете ядра Cortex-A72 всъщност бяха голямата разлика за Helio X20 спрямо Helio X10. Така, по всяка вероятност, при по-продължително натоварване върху устройството (смартфон или таблет) и повишена работна температура на чипсета, двете ядра Cortex-A72 се изключват, което неминуемо ще доведе до доста видима загуба на производителност. Тя ще е видима по-скоро в тестовите приложения, от колкото в игрите, защото осемте налични ядра Cortex-A53 ще са повече от способни да се справят с натоварването.

One thought on “MediaTek отговарят на слуховете за прегряване при Helio X20

  • 09.02.2016 at 18:13
    Permalink

    Няма как да се получи 20 нонометров флагмански процесор през 2016, ако ще и 100 ядра да сложат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *