MediaTek обяви четириядреният ARM SoC MT6589

Един от най-големите производители на ARM чипове за китайските смартфони (и всякакви ментета на добре познати и известни смартфони) обяви, че съвсем скоро ще започне да предлага доставки на четириядрен ARM Cortex A7 с доста прилични изчислителни възможности. Новият чип на MediaTek носи име MT6589 и ще предлага графично ядро PowerVR Series5XT 544, което вероятно ще е сравнително адекватно на актуалните модели GPU-та от рода на Adreno 2XX.

За момента е известно, че MT6589 ще предлага работна честота от 1.2 GHz и ще поддържа работа с две активни SIM карти 42Mbits HSPA+/TD-SCDMA. Прототипа на MediaTek е предложил 13MP камера, поддръжка на 1080p видео и по всяка вероятност 5″ дисплей. Налице е и прототип на Alcatel, предлагащ също 5″ HD екран, 8MP камера и 2500mAh батерия. Скоростните характеристики на прототипа на Alcatel не могат да достигнат показаното от четириядреният ARM в смартфон като Galaxy S3, но потенциалът е налице, а и цената със сигурност ще е различна (осезаемо по-ниска).

Интересно е да се добави, че освен евтини китайски “ментета” се очаква този SoC на MediaTek да влезне в употреба и при някои бъдещи бюджетни предложения на производители като Sony, например.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *