Lolipop 5.x е най-разпространената версия на Android в момента

Макар въвеждането на Android 5 “Lolipop” да не бе чак толкова отдавна, тази версия на операционната система Android към момента е най-широко разпространената и най-използваната при активните смартфони и таблети през последните месеци и година (две).

android_distribution_2016_Q1

От представянето на Android 6.0 е минала почти половин година, но устройствата работещи под Android Marshmallow едва сега започват по-стабилно да излизат на мобилният пазар, поради което пазарният дял на Android 6.0 е едва 2.3%. С подобно ниво на “разпространение” може да се похвали Android Ice Cream Sandwitch т.е. Android 4.0. Що се отнася до няколко версии на Jelly Bean (Android 4.1, 4.2 и 4.3), то те заемат малко над 20% от активните към момента устройства.

Една от доскоро най-разпространените версии на Android, а именно Kit Kat (4.4) към момента може да се похвали с почти 35% активност, но вече със съвсем малко бива изпреварена от логично най-масовата версия на Android за втората половина на 2015 година – Lolipop 5.x (5.0 и 5.1). Общо 36% от активните смартфони и таблети под управлението на Android OS работят именно върху Lolipop.

Интересно е да се отбележи, че вече много старите версии Android 2.2 и Android 2.3 все още имат активност чрез съответно 0.1% и 2.6% от използваните в момента смартфони и таблети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *