iPhone 5C vs iPhone 5: Има ли разлика ?

phpxquu8l

Всеизвестно е за всички които се интересуват от Apple продукти, е че анонсираха две нови попълнения към своето семейство.
Обаче заслужава ли си да заменим старият ни iPhone 5 с iPhone 5C ???
Ще погледнем едно бързо сравнение на хартия взето от мрежата, дали има разлика и каква е тя ?

Дисплей.

iPhone 5 е с по-голям екран от старият си събрат 4S, но това не може да се каже за 5C.
Дисплейте са еднакви 4-инчови с резолюция 1136 x 640 и съотношение на пикселите 326ppi.
Дисплея си е много добър, но все пак тук разлика няма.

Изработка и дизайн.

При изработката нещата стоят по различен начин. Старият флагман iPhone 5 e изработен от алуминий, докато 5C е направен от твърд поликарбонат. Респективно това трябва да значи, че ще има може би по-голяма здравина от предшественика си.
При iPhone 5 имахме за избор черно и бяло като цветове. При новият бюджетен флагман, нещата са малко “по-цветно” ориентирани, ако мога да го нарека така. На старта си Apple ще предлагат при 5C избор в цветове – розово, синьо, жълто, зелено и бяло. Можи би забелязахте, че не присъства черно, така че ако сте фен като мен на черният цвят. Явно ще трябва да си вземете или iPhone 5 или новият флагмен на компанията 5S. Интересно е дали Apple ще пуснат още цветове след време, интересно ще бъде дали ще могат да съчетаят цветове, като – небесно кафяво, небесно-розово, кафяво синкаво и други. Всеки мисля, разбра каква ми е идеята, за това нека спра дотук.
Естествено винаги ще има различни калъфчета с различни дизайни, но това не е по темата.
Относно размери и тежест. Тук iPhone 5C води и в двете, ако може това да наречем разлика, защото тя е “нищожна”.
Iphone 5 е с размери 123.8 x 58.6мм x 7.6мм и тегло 112грама.  При 5C нещата стоят по следният начин – 124.4 x 59.2мм x 8.97мм и тегло 136грама. По всичко личи, че надали ще забележите видимо разлика в размерите или в теглото.

Камера и видео.

Едно от главните изисквания в днешно време от телефоните е тяхната камера. При iPhone 5C тя е същата както при старият флагман. Получавате 8 мегапиксела със същите характеристики и при двата модела.
При 5C идва също така с LED фенерче (да го наречем) и имате всички допълнителни екстри от старият флагман като автофокус, лицево разпознаване, панорама и други.
При видео нещата стоят по същият начин, без промяна между двата модела. Имате задна камера с възможност 1080p и 30fps. Предна с 1,2мегапиксела, която ви дава 720p.

Процесор, свързаност и батерия.

Естествено не може да разчитаме, че Apple ще поставят последният си най-мощен процесор в бюджетният си модел iPhone. При 5C имаме същият процесор A6, както при iPhone 5. С две думи ако имате в едната си ръка 5 и 5C не трябва да изпитате видимо разлика, спрямо производителността им.
При батерията има малка промяна. Тя се състой в това, че в режим на изчакване 5C издържа повече. 250 часа спрямо 225 часа, в полза на iPhone 5C. Това обаче, по всяка вероятност се дължи на софтуерна промяна.
Аудио и видео възпроизвеждането плюс 3G браузването остават същите като издръжливост при ползването на батерията. Около 8 или 10 часа. Всичко строго зависи естествено от самият потребител и неговите нужди.
Относно свързаността, тук естествено както се очаква няма промяна, дори и при флагмана 5S нещата са същите. Имаме Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n и 4G

iOS 7

От страна на софтуер по начало нещата изглеждат различни на хартия. Все пак обаче, на 18 септември се очаква ъпдейт за iPhone 5 към новата операционна система, така че дотук с разликата в софтуера.

Извода – кое си заслужава ???

По начало iPhone 5C e по евтин от iPhone 5.  Важно е да споменем, че 5C няма да се предлага в 64gb вариант. Все пак изглежда обаче, че ако сега купуваме iPhone и не искаме флагмана 5S бюджетният модел си заслужава, НО винаги има “но”. Както знаем, когато излезе нещо ново, старото поевтинява, което значи, че ако изчакаме iPhone 5 може да бъде на една наистина добра за закупуване цена .

С няколко думи имаме iPhone 5, който е с нова обвивка, незначително по-големи размери и тегло, отново незначително по-издръжлива батерия в режим на изчаване и най-важното – имате избор от “цветовете на дъгата”. По всичко личи, че когато едно нещата клонят към еднаквост. На хартия аз не виждам някаква разлика, затова ако имам iPhone 5 не бих го заменил за новият бюджетен 5C. Нека все пак всеки сам да си направи изводите за себе си.


2 thoughts on “iPhone 5C vs iPhone 5: Има ли разлика ?

  • 13.09.2013 at 12:14
    Permalink

    Напълно безсмислена статия. На всеки е ясно, че iPhone 5C е просто iPhone 5 в пластмасов корпус. Една идея по-добре би било да се сравнят iPhone 5 и iPhone 5S, но и в този случай няма голям смисъл от замяна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *