Intel процесори и AMD графика в новите Apple MacBook Pro лаптопи

Дойде време за официалната премиера на моделите за 2011 на преносимите компютри на Apple – MacBook Pro, които вече са и в продажба… поне на големите западни пазари. От Apple са заложили на новата Sandy Bridge платформа на Intel, включваща актуалните мобилни процесори на компанията заедно с новите чипсети, като разбира се не става дума за проблемната ревизия B2, а би трябвало да са вече с новата B3 ревизия. Процесорите Intel Core i7 и Core i5 ще са в основата на всички модификации на MacBook Pro, като по-слабите модели с 13″ екран вече няма да използват графичен ускорител на NVIDIA, а вместо това ще разчитат на вградената графика в ядрото на новите Sandy Bridge процесори. Това в голяма степен показва и с какво ще са оборудвани новите MacBook Air, които ще видим по-късно през годината. При моделите с по-големи екрани (15″ и 17″) процесорите Intel Core i7 ще бъдат окомплектовани с дискретно (външно) графично ядро на AMD и по-специално с Radeon Mobility HD 6490 и Radeon Mobility HD 6750. Като разбира се, когато подобно сериозно 3D ускорение не е необходимо, системата ще използва ресурсите на вградената графика в чиповете Sandy Bridge.

Интересен момент е, че от Apple Изглежда са възприели и технологията LightPeak на Intel, която при MacBook Pro че нарича Thunderbolt. По принцип Thunderbolt (LightPeak) е технология за трансфер на данни с много висока скорост на трансфер, по-висока от тази на USB3.0 и Firewire 800 интерфейсите. Като тук не става дума само за свързване между дискови устройства или други такива за съхранение на данни, ами и за включването на всякакъв вид периферни устройства, като дисплеи, докинг станции и т.н. Разбира се тепърва ще трябва да видим и разнообразните устройства, които ще могат да се възползват от тази технология и осигуряваната от нея по-висока скорост на трансфер.

Преминаването към AMD графика в новата серия мобилни системи през тази година вече събуди и недоволството на немалко потребители, които използват някои от по-специфичните възможности на Nvidia графиката, която беше използвана в миналогодишните мобилни компютри на компанията. Политиката на Apple да скачат между компаниите и да предлагат различен хардуер може да се окаже не особено приятна за част от потребителите, които предпочитат да работят с добре познатите им неща, а не постоянно да бъдат изненадвани с нововъведения и премахване на “стари” неща, с които те са свикнали и използват активно. Ще видим как ще се развият нещата за в бъдеще, но AMD феновете да не бързат да се надяват скоро да видят и AMD процесори в преносимите компютри на Apple… ;)

One thought on “Intel процесори и AMD графика в новите Apple MacBook Pro лаптопи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *