Intel “портват” Android 4.1 за Atom.

Базираните на Intel Atom смартфони и таблети не заливат пазара с дузини, но въпреки това компанията е решила да направи “порт” за Android 4.1 с цел използването на тази OS при мобилните машинки с процесори Intel Atom. Към момента актуални са Atom-базираните смартфони и таблети, използващи Android 2.3, а версия 4.0 и 4.1 ще се предлагат като вариант за бъдещ ъпдейт на устройството. От Intel все още не се ангажират с точно време за изпълнение на тази задача.

В момента Intel са с доста ограничено присъствие на пазара на смартфони и таблети, където ARM доминира сериозно. Като цяло първият таблет с Android 4.1 съвсем очаквано бе Google Nexus 7, а тепърва ще се появяват и други ARM-базирани устройства, които да получат ъпгрейд до “желираните бомбони”. Така енергийно-ефективните Atom-и Medfield, които се използват при смартфоните и таблети ще им се наложи да почакат за преминаване към Android 4.1.

Интересно е да се добави, че следващото поколение чипове Atom предназначени за телефони и таблети изобщо няма да са ориентирани около Android. Процесорният гигант е решил да ги съчетае само и единствено (поне засега) с бъдещата операционна система на Microsoft Windows 8.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *