Huawei, OPPO, Vivo и Xiaomi създават GDSA

Някои потребители може би все още не са наясно, но компании като OPPO и Vivo са част от TOP6 на производителите на смартфони в световен мащаб (класация по брой продадени смартфони). Това може би е една от причините, поради които Huawei са решили да се обърнат именно към тях за създаването на GDSA – Global Developers Service Alliance. В тази група на производители добавете и Xiaomi и иматe четири компании от TOP6. Останалите две фирми, разбира се, са Samsung и Apple, но не очаквайте да ги видите по някакъв начин свързани с GDSA.

Създаването на GDSA е с една цел – конкуренция на Google Play Store и като цяло зависимостта от Google Mobile Services и Play Store. При разработването на определено приложение, същото ще бъде “подавано” едновременно към смартфоните на всички компании участници в GDSA, или към съответното приложение “App Store” на конкретната компания. По този начин разработчици, свързани дори само с една от участващите в GDSA фирми, ще могат да споделят своите творения към всички App Store. Идеята е за развитие и конкуренция на приложенията на Google извън пределите на Китай, макар поне Xiaomi официално да твърдят точно обратното.

Стартирането на новата идея може да бъде забавено от Коронавирус, като към момента за начало на инициативата се смята месец март т.е. след само няколко седмици.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *