Първи впечатления от Huawei Nova 5T

За кратко време в ръцете ни попадна най-новият (поне за България) смартфон на Huawei, носещ моделно име Nova 5T. Ако сте обърнали внимание на новините в нашият сайт, Nova 5T тъкмо навлиза на българският мобилен пазар, като А1 и Теленор вече го предлагат както с мобилен план, така и без, на изплащане и т.н. Така да се каже, този модел е вече наличен и ако нашите впечатления са ви харесали, възможността да си го закупите веднага е директно изпълнима.

Моделната линия Nova не е чак толкова сериозно застъпена в България, но въпреки това предлага наистина интересни модели, които понякога (прекалено много) конкурират модели от “стандартните” моделни линии. При Huawei Nova 5T се получава именно това, като този апарат, поне на пръв поглед, създава желание да пренебрегнете някои от другите интересни предложения както на Huawei, така и на Samsung и да се насочите именно към него (да, преди всичко говорим за P30 lite и Galaxy A70).

Huawei Nova 5T е смартфон с алуминиева рамка (да, веднага се усеща стабилността при държане на апарата в ръка) и “стъклен” заден капак, предлагащ 6.26″ IPS дисплей с разделителна способност 2340 х 1080, което в плътност на пикселите означава малко над 400 dpi. Тази плътност си личи веднага – възпроизвеждането е много приятно и на много добро ниво. Позволява съвсем спокойно да използвате 5х6 разположение на иконите на дисплея, вместо стандартното 4х6. Предвид липсата на сериозни слънчеви лъчи през последните дни, подсветката на апарата няма особени проблеми да се справи повече от чудесно във всеки един момент, в който търсим нужната видимост и четимост. В горната част на дисплея, в стил “Infinity-O” се намира “вградената” лицева камера. Интересуващите се от чипсета и обема на памет… за тях ще кажем само – Kirin 980 и 6GB RAM. Трудно може да стане по-добре за апарат на Huawei, а тук говорим за смартфон, който е със стандартна цена от 799лв (с договор от мобилен оператор цената става още по-приятна). От ляво на “слушалката” се намира и диода за нотификации – на пръв поглед малко странно решение, но е доста по-добре от алтернативата – да го няма изобщо. Сензорът за пръстови отпечатъци е вграден в бутона Power, намиращ се от дясно на апарата.

Huawei Nova 5T притежава 128GB вградена памет за потребителски данни, като това е и максимума – макар да е апарат с два слота за карти и да предлага DUAL SIM, вторият слот не е хибриден т.е. в него не можете да поставите карта microSD. Малко рисковано решение от страна на Huawei, но предвид че този апарат се води “от среден клас”, тези 128GB далеч не са малко. Доста конкуренти предлагат вградена памет с обем 64GB.

Едва ли има нужда да коментираме производителността на Nova 5T – дори за малкото време, за което имахме възможност да си “поиграем” с този смартфон, Kirin 980 се представяше както и очаквахме – супер бърза работа, във всички посоки. В комбинация с 6GB LPDDR4 памет, този SoC е една от основните причини Huawei P30/Pro да са толкова добре приети от потребителите, като според нас същото ще се случи и при Nova 5T. Висок клас SoC в среден клас смартфон. Чудесна идея!

И както има един американски израз “Изчакайте, има още!” – флагманският чипсет “върви” с четворна камера, която макар да не е Leica (логично!), предлага основен сензор 48MP SONY IMX586, който вече се използва в няколко модела на компанията (включително и P30 lite), както и три допълнителни – 16MP широкоъгълен, 2MP макро и 2MP за ефекти тип “bokeh”. Лицевата камера, намираща се в самият дисплей е 32MP. Предвид лошото време навън се въздържахме да направим снимки, но в основната ни статия за Nova 5T такива със сигурност няма да липсват.

Нямахме възможност да тестваме обстойно батерията за време на автономна работа, но съвсем скоро и това ще се случи (в нашият пълноценен материал на тема Nova 5T). Със своите 3750 mAh, батерията в този смартфон представя повече от доволен капацитет мощност, като не трябва да забравяме, че това не е 6.5″ или 6.7″ смартфон – това е 6.26″ апарат, който въпреки идентичният си размер с P30 lite предлага 10% повече капацитет на батерията. Освен това е налице и 22.5W бързо зареждане (същото като при P30), което доста интересно при свързване със зарядното на P30 Pro води до надпис “Super Charging”. В основният материал ще обърнем повече внимание и на тази особеност.

Така да се каже, това са ни първите и основни впечатления от Nova 5T – един смартфон от среден клас, който спокойно може да се нарече “sleeper” (т.е. ако трябва да го кажем с български израз – “скрита лимонка”). Привидно не претендира за флагмански възможности, но в процес на употреба се забелязва, че притежава не малко от “бонусите”, които нормално бихте намерили при смартфоните с цена 1000лв+. По-интересното тук е, че Nova 5T умело конкурира не само конкурентни апарати, но и такива от собствената продуктова линия на Huawei. Но за повече информация по въпроса ще трябва да изчакате известно време, докато отново получим Nova 5T, този път за по-обстойно изследване…

 

 

 

 

 

 


One thought on “Първи впечатления от Huawei Nova 5T

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *