Huawei с оптимизации за Ascend P7 под 3DMark for Android и GFXBench

От няколко години насам различни производители на смартфони използват малки трикове що се отнася до демонстрираното ниво на производителност под някои конкретни тестове. Не са един или два случаите, когато конкретен смартфон показва нереално висок резултат под тест като Antutu Benchmark, а от скоро подобни приоми се използват и при 3DMark for Android. Последният случай споделен от Futuremark е с Ascend P7 на Huawei, който апарат е свален от класацията на Futuremark за сравнение с други конкурентни смартфони.

 huawei_ascend_p7_1

Според Futuremark (а и Джошуа от Anandtech) при стартиране на 3DMark For Android софтуера на Ascend P7 разпознава програмата и въвежда чипсета на смартфона в режим на по-висока производителност, която да бъде демонстрирана само в този тест (а може би и други?), но не и при други приложения от реалния живот. Така Ascend P7 показва ниво на производителност, което реално не се предлага извън теста 3DMark for Android и при стандартна употреба на апарата няма да е налице. Смартфона показва с около 28% по-висока производителност под 3DMark for Android, когато името на изпълнимият файл е стандартното. След преименуване на изпълнимият файл (и третирането на 3DMark for Android като стандартно приложение) резултата е доста по-нисък.

Същите разлики в резултата са се получили и при теста T-Rex от пакета GFXBench 3.0. Huawei са отговорили доста неясно на запитване относно тези вариации на резултата, но се предполага, че в най-скоро време ще се появи “ъпдейт на софтуера”, който да реши този казус.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *