Huawei с нова 90-дневна отсрочка за встъпване в “забранителният списък”

Очакваното се случи – днес шефът на американската търговска комисия, Уилбърт Рос, обяви официално, че китайската компания Huawei получава нова 3-месечна отсрочка до активното включване на компанията в т.нар. “забранителен списък” за работа с американски компании и на американска земя. Наред с това на Huawei директно им се позволява да работят активно с мобилните оператори в региони, където се използва техника на Huawei, за да може мобилните мрежи в тези региони да поддържат безпроблемна работа.

Една от причините за второто удължаване на временният срок преди влизане в забранителният списък бе именно необходимостта от поддържане на 100% активност при мобилни мрежи в отдалечени (“селски”) райони, където се използва главно техника на Huawei. Отсрочката бе дадена с цел мобилните оператори да могат да преминат към техника от други производители, но бе повече от ясно, че за 3 месеца това няма как да се случи. Поради това, като една от главните причини за 3-тата отсрочка е именно нуждата от поддържането на тези мрежи. Дали това е реалната причина е въпрос на един по-различен анализ…

Така или иначе, новата 3-месечна отсрочка важи до 16-ти февруари 2020 година, но едно нещо все още не е коментирано официално – какво се случва с лицензите на Android OS и Google APPS? Ако приемем, че новата отсрочка е нищо повече от продължаване на старата, би трябвало да няма никакви промени и в тази насока т.е. бъдещите модели смартфони на Huawei няма да могат да предлагат GAPPS.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *