Huawei: Не искаме да заменим Android OS, само Google Mobile Services

Появата на Harmony OS на Huawei създаде много интрига в мобилният свят относно бъдещото ѝ приложение при смартфоните на компанията, с което Huawei ефективно да заменят Android OS с Harmony OS, предвид многото неясноти около забраната на американската администрация  срещу китайската компания. Изглежда подобна замяна изобщо не е на дневен ред в момента, нито в близко бъдеще.

Един от шефовете в Huawei, а именно вице-президена по връзки с обществеността Джой Тан е заявила, че компанията няма никакво намерение да заменя Android OS с Hongmeng OS в своите смартфони. Свързаността на апаратите с Android OS, както и на самите потребители е нещо, което от Huawei нямат намерение да рискуват. Според г-жа Джой Тан “смислена алтернатива на Android OS ще отнеме години разработка. Прекалено много потребители от Европа и Азия са свикнали с Android OS и GMS (Google Mobile Services)”. Поради това Huawei нямат необходимост да заменят Android OS, а само GMS. Tова също е много трудна задача и вероятно ще отнеме години за ефективна реализация.

Поради неяснотата около сагата между САЩ и Huawei и забраната за работа между американските фирми и китайската компания, бъдещият Huawei P40 може и да притежава възможност да работи с две операционни системи – Android OS и Harmony OS. Това, обаче, далеч не решава проблема с липсата на GMS и невъзможността европейските (и не само) потребители да използват GAPPS.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *