Guru GX – това е новото Guru при смартфоните на Gigabyte

Неотдавна компанията Gigabyte навлезе на пазара на 8-ядрените смартфони със своя доста сполучлив модел GSmart Akta A4. А4-ката изглеждаше доста интересно по време на анонса си, а дори и в момента със сигурност привлича внимание с приятните си характеристики и доста бюджетно ориентирана цена на фона на това, което предлага като производителност и потребителско усещане. От Gigabyte, обаче, със сигурност бяха насочили Akta A4 към не до там изискващите потребители, които търсят по-голяма ефективност на съотношението цена/производителност, от колкото да получат смартфон от по-висок клас. Така след Akta A4 се появи и по-сериозната 8-ядрена версия на смартфон на Gigabyte – Guru GX.

guru_gx_first

Моделното име “Guru” в продуктовата линия смартфони на Gigabyte винаги е показвалo най-добрият апарат на компанията. Преди две години бе анонсиран GSmart Guru, базиран на тогава актуалният чипсет на MediaTek MT6589T, а година по-късно видяхме и неговата бяла версия, но с непроменени характеристики що се отнася до производителност, дисплей или камера. Преди година от компанията представиха и нещо като междинна версия с появата на GSmart GX2, който от една страна предлагаше подобрени характеристики спрямо оригиналното Guru, а от друга страна бе и обновена версия на GSmart Simba SX1 – един от много малкото смартфони в България с два радио модула т.е. с функцията DUAL SIM Active. Сега обаче идва време за нещо по-съвременно, базирано не само на нов чипсет, но и с доста по-интересни и съвременни характеристики като цяло.

Основни характеристики на Guru GX

Техническите характеристики на Guru GX не са супер впечатляващи, особено на фона на различните флагмански процесори на големите фирми-производители в този бранш. Не това е най-важното тук, защото Guru GX не е и ориентиран в този ценови сегмент, а по-скоро е позициониран в средният сегмент на съвременни смартфони, за където е и замислен чипсета Snapdragon 615. Този схемен набор е допълнен от 2 GB оперативна памет и 32 GB потребителска такава. Дисплея също не изостава от добрата хардуерна линия на Guru GX – 5.0″ дисплей с разделителна способност 1920 х 1080 и защитно покритие Gorilla Glass 3. Налице е и доста сносна основна камера – 13MP със сензор SONY Exmor RS BSI, прилично допълнена от 5MP лицева камера. Нещо доста директно прави впечатление при Guru GX – неговото тегло и дебелина. С тегло от 115гр. това определено е един от най-леките съвременни смартфони от среден клас, а дебелината от 7мм само допълва усещането за лек и удобен смартфон. Батерията е несменяема и с капацитет от 2300 mAh.

Технически характеристики на Guru GX:

 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 615
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53
 • Процесорни ядра – осем ядра, 4x Cortex-A53 @1.5 GHz + 4x Cortex-A53 @1.0 GHz
 • Графичен домейн – Adreno 405 @ 550 MHz
 • Дисплей: 5.0″ OGS Full HD, 1920 x 1080 пиксела, 441 ppi
 • Оперативна памет: 2 GB.
 • Потребителска памет: 32 GB (~27 GB използваеми от потребителя)
 • Поддръжка на карти microSD: до 64 GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11a/b/g/n
 • Поддръжка на Bluetooth 4.0
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 850 MHz/900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSDPA/HSUPA 900 MHz/2100 MHz
 • 4G / LTE свързване: FDD-LTE: 800/1800/2600MHz, B3/B7/B20 (Cat.4 DL/UL:150Mbps/50Mbps)
 • Основна камера: 13 MP SONY Exmor RS BSI (IMX214)
 • Лицева камера: 5 MP
 • Батерия: Li-Ion 2300 mAh
 • Операционна система: Android 4.4.4 Jelly Bean
 • Физически размери: 139мм х 69мм х 7 мм
 • Тегло: 115гр.

guru_gx_dimensions

 

Бегъл поглед по фасадата на Guru GX

Общата визия на Guru GX е доста класическа, като е наблегнато на правите линии и ръбати форми. Заоблеността изобщо не е на почит при този смартфон, но за сметка на това апаратът изглежда доста изчистено и “правилно”. Главна роля тук играе металната рамка, която неминуемо придава към завършеността на Guru GX и добавя към усещането за апарат от висок клас. Макар и много лек, апаратът се усеща доста стабилен, което е логично предвид монолитната структура и несваляем заден капак и съответно батерия. Целият гръб на апарата обаче е пластмасов.

guru_gx_down

Класическият дизайн на Guru GX не го прави много уникален, като човек не може да определи, че това е точно този смартфон, когато погледне от далеч към дисплея и изобщо предната страна на апарата. Нищо прекалено специфично не може да бъде забелязано, като например моделно име или производител в горната част (над екрана). Всъщност тези маркировки се намират на гърба на апарата, а отпред са само трите класически сензорни бутона, като под тях се намира конектора за USB връзка и микрофона на апарата.

guru_gx_back

Вече споменахме, че на гърба на апарата е изписано всичко, което трябва да се знае за Guru GX. Включително и надписа PHICOMM, което показва свързаността на този апарат с компанията PHICOMM. В Индия този апарат ексклузивно се предлага като PHICOMM Passion 660, но на нас ни е познат като Gigabyte Guru GX. Това не е нещо ново в тези среди, като се случва дори при високият клас апарати и особено тези, произведени за Google. В горната част на гърба на апарата се намира и 13MP камера и нейната LED подсветка.

guru_gx_right

От дясната страна на Guru GX виждаме не само бутона Power, но и двата слота за SIM карти и мултимедийната карта microSD. Както ще стане дума по-долу, единият от двата слота е споделен т.е. можете да избирате дали да сложите втора SIM карта или да добавите microSD.

guru_gx_left

От лявата си страна Guru GX единствено предлага бутона за Volume UP/DOWN.

Дисплея на Guru GX

Дисплея на Guru GX е 5.0″ с разделителна способност 1920 х 1080, което вече започва да се превръща в стандарт за средният клас смартфони с по-сериозна заявка за премиум представяне. Налице е покритие Gorilla Glass 3, което дава допълнителна защита от надраскване и някакво ниво на издръжливост при евентуално изпускане на смартфона. Наситеността на изображението е доста добра и равномерна, което е друг плюс за този дисплей.

guru_gx_screen

Като цяло сме доста доволни от дисплея на този смартфон, с едно малко уточнение – автоматичният контрол на яркостта е сравнително неадекватен, особено при ситуации със сериозно осветяване около апарата (например директна слънчева светлина). В този случай може да се наложи да почакате доста, докато яркостта бъде завишена достатъчно, че да можете да видите какво е изобразено на дисплея, а може и изобщо да не го дочакате.

guru_gx_screen_2

Като максимална яркост дисплея на Guru GX не може да се мери с най-добрите представители от висок клас, но предвид ценовото ориентиране на този апарат сме по-скоро склонни да не сме прекалено критични.

Screenshot_2015-07-31-16-21-44

Дисплея на Guru GX поддържа 5-точков мултитъч.

Камерата на Guru GX

Смартфонът Gigabyte Guru GX предлага 13MP основна камера, базирана на сензор на SONY – IMX214. Това предразполага за доста прилични снимки, поне доста по-добри от масовите 13MP “китайски камери”, които срещаме при много от апаратите от този ценови клас.

image1image2image3image4image5image6image7image8

Ако трябва да сме честни, очаквахме повече от камерата на Guru GX. В повечето случаи липсва достатъчно контраст на изображението, а при липса на достатъчно светлина е налице и “измиване” на цветовете. Макро снимките от своя страна изглеждат доста добре, а последните две снимки показват едно и също изображение, но при втората снимка е активиран режим HDR. След активиране на HDR единственият проблем е цветовото пренасищане, но пък от друга страна асфалтът определено възвръща своят истински цвят (в сравнение със стандартната снимка в режим Auto).

Софтуерът на камерата предлага предимно основните функции за настройка на светкавица, качество на изображението, както и някои допълнителни възможности и филтри за прилагане още на ниво смартфон. Налице е дори функция “Anti-Shake”, която би трябвало да коригира фокуса на изображението при леки трепвания на ръката по време на снимане, но е далеч от възможностите на една истинска оптична стабилизация.

Screenshot_2015-09-07-16-02-55

Хардуерно подсигуряване на Guru GX

В основата на този нов смартфон на Gigabyte се намира чипсета Snapdragon 615, който предлага два клъстера от по четири процесорни ядра Cortex-A53 и графична подсистема Adreno 405. Двата клъстера работят при различна честота, съответно 1.0 GHz и 1.5 GHz, докато графичното ядро Adreno 405 работи при 550 MHz. Ако можем да съпоставим този нов чипсет на Qualcomm с някой от по-старите разработки, Snapdragon 615 дава производителност, сходна на тази на четириядреният Snapdragon 600, притежаващ графична подсистема Adreno 320. Наличието на Snapdragon 615, вместо например Snapdragon 410 е доста важна при този смартфон заради разделителната способност на дисплея от 1920 х 1080 точки. Adreno 405 определено може да се справи адекватно с Full HD, което се вижда и по самото представяне на смартфона и в игри.

Guru GX разполага с 2 GB RAM, които са повече от логични на фона на позиционирането на този смартфон на пазара на съвременни мобилни апарати. Тук е добре да се отбележи, че наличните 32 GB потребителска памет са с достатъчен обем, че част от потребителите да не им е необходимо използването на допълнителният слот за карти microSD. Това е така, защото този слот е споделен с възможността да се постави втора SIM карта в апарата с цел използване на функцията DUAL SIM. Желаещите да използват опцията за DUAL SIM ще трябва да забравят за допълнителните до 64 GB потребителска памет (реални около 58 GB), която могат да получат чрез добавянето на карта тип microSD. Споменавайки потребителската памет, вградена в телефона, тя е обособена като единичен “дял” и се предлага целият капацитет наведнъж, без да е разделен на “Phone memory” и “Internal memory”:

Screenshot_2015-09-07-15-45-45

Софтуерно подсигуряване на Guru GX

Новият смартфон Guru GX все още страни от актуалната версия на Android, а именно 5.0, като засега разчита на Android 4.4.4 за софтуерното управление на апарата. Стандартният лаунчър е доста семпъл и изчистен, като предварително инсталирани са едва някои основни приложения и нищо по-специфично и заслужаващо внимание.

Screenshot_2015-09-07-15-48-13

Предвид резолюцията Full HD е съвсем логично да видим матрица 5х4 за всеки от петте основни екрана, но иконите в долната част на дисплея изглеждат прекалено големи и стандартни. Така или иначе в Google Play можете да намерите достатъчно интересни лаунчъри, че този аспект от нещата да бъде лесно поправен.

Основното падащо меню на Guru GX е добре издържано, като виртуално е разделено на две части, за по-бърз достъп до двете основни полета – полето с нотификации и полето за бърз достъп до някои от най-основните функции на смартфона:

Screenshot_2015-09-07-15-50-41

Що се отнася до виртуалната клавиатура за набиране на номера и списъка с любими и последно проведени разговори…

Screenshot_2015-09-07-15-49

… тя заема около половината екран и оставя място да виждате последните 2-3 проведени разговора. Двусимовата функция се обслужва по няколко начина, като можете да изберете директно от коя карта да извършите обаждането, или да оставите телефона да ви предложи възможност след натискане върху самият номер. При входящите повиквания имате опцията да изберете последващи повиквания към съответният номер да се правят единствено чрез картата, към която е било направено обаждането.

Батерията на Guru GX

Батерията на Guru GX е с капацитет от 2300 mAh, което не е много, но е малко над стандартните ~2000 mAh. С тези 2300 mAh апаратът може да предложи време на автономна работа поне 1 ден, в зависимост от степента на натоварване. Една от основните причини за едно не чак толкова добро представяне е липсата на режим на енергоспестяване:

Screenshot_2015-09-07-15-46-32

Така да се каже, апаратът изцяло разчита на енергоспестяващите възможности на чипсета, като по никакъв допълнителен начин няма ограничение в яркостта на дисплея или производителността на чипсета. Това е добре от гледна точка на представянето на Guru GX в смисъл на бързина на работа, но не е толкова добре, когато искате апаратът да издържи повече време без да трябва да го зареждате.

Така, в крайна сметка, резултатът под Antutu Battery Tester е под средното за този капацитет на батерия:

Screenshot_2015-07-31-17-38-25

Този резултат, обаче, е напълно логичен предвид дисплея Full HD, функцията DUAL SIM и наличието на чипсета Snapdragon 615.

Безжично свързване при Guru GX

Новият Gigabyte Guru GX предлага Wireless-N, Bluetooth 4.0, HSDPA/HSUPA и разбира се LTE. Свързването по първите трите варианта се случваше безпроблемно и не забелязахме някакви проблеми при използването на кой да е от вариантите, а LTE ще тестваме може би в близко бъдеще. Ето какви скорости на трансфер даде Guru GX по Wireless и HSDPA/HSUPA:

Wi-Fi

Screenshot_2015-09-07-22-46-21

HSDPA/HSUPA (Telenor)

Screenshot_2015-09-08-16-08-36

GPS свързване при Guru GX

Наличието на чипсет Snapdragon 615 е доста определящ при нивото на представяне що се отнася до GPS възможностите на смартфона. Дори първоначалното свързване в режим “GPS Only” е доста бързо, в рамките на 10-15 секунди, а след минута резултатът е следния:

Screenshot_2015-09-07-15-54-03

Смеем да кажем, че GPS представянето на Guru GX е на много високо ниво.

Субективни впечатления

Нашите субективни впечатления от Guru GX са доста смесени, предвид различното представяне на смартфона що се отнася до няколкото основни аспекта от представянето му. От една страна се радваме да видим по-сносен чипсет при апарат на Gigabyte, защото през последно време MTK-тата на MediaTek като че ли бяха завзели апаратите на Gigabyte. Не, че това е нещо лошо, но съвременните смартфони искат съвременни чипсети, а не MTK 6582 или дори Snapdragon 400. Така да се каже, SD615 е глътка свеж въздух и една от причините за доброто представяне на Guru GX.

Друго много положително при този смартфон са неговите размери и тегло. Със сигурност не се срещат рядко 5.0″ апарати с тегло под 130гр., а какво да кажем за тези 115гр. при Guru GX. Няма две мнения – апаратът е много лек, усеща се много лек. Имате чувството, че все едно батерията му е извадена. Това обаче не е така. Лекият Guru GX със своята металка рамка (също не толкова често срещано в този ценови сегмент) и дебелина от само 7мм може да засрами доста конкурентни смартфони от много по-реномирани производители на такива устройства.

Много ни хареса и дисплея, който обаче не е изпипан докрай и автоматичната регулация на подсветката съвсем не е на нивото на подобен смартфон. В определени моменти преминаването от по-ниска към по-висока яркост е много видимо, че дори чак дразнещо. В това число можем да включим и неадекватността в някои случаи, в смисъл на липсата на коректна преценка за нивото на яркост в зависимост от околната осветеност.

Изненада ни и основната камера 13MP SONY Exmor RS BSI – снимките са добри, но очаквахме повече. Това е по-скоро по-лесно преодолимо, ако от Gigabyte пипнат “тук-там” по софтуера и с някой следващ ъпдейт подобрят възможностите на камерата.

GPS, Wi-Fi и изобщо безжичните възможности за свързаност на Guru GX се представиха много добре, като единствено не успяхме да тестваме LTE, но към момента в България това не е толкова интересна функционалност.

Не ни допадна особено и времето на автономна работа, което този апарат предлага, като наличната вградена батерия с капацитет от 2300 mAh може да бъде доста бързо изконсумирана, ако работите активно на Guru GX и ангажирате на високо ниво чипсета и дисплея. Това важи и за всички други смартфони, но липсата на енергоспестяващ режим оказва влияние и в случаите, когато бързият чипсет Snapdragon 615 може да бъде ограничен, това просто не се случва.

 

Резултати от тестовете за измерване на производителността

Antutu Benchmark

Screenshot_2015-09-08-12-51-51

Screenshot_2015-09-08-12-55-23

Antutu 3D Rating

Screenshot_2015-09-07-22-45-16

Vellamo Benchmark

Screenshot_2015-09-08-13-51-56

Epic Citadel

Screenshot_2015-09-07-23-00-00

GFXBench

Screenshot_2015-09-08-12-26

Screenshot_2015-09-08-12-43

 

В Заключение

Какво можем да кажем в заключение? Всъщност новият Guru GX е един чудесен смартфон от продуктовата линия на Gigabyte Communications и със сигурност най-доброто, което към момента компанията може да предложи. Макар апаратът да предлага доста прави линии и дизайн с много ръбове, общата визия на апарата е много добра. За това допринася факта, че дебелината му е само 7мм.

guru_gx_first

Gigabyte със сигурност няма да изненадат никого с Guru GX, макар че металната рамка, дебелината от само 7мм и тегло 115гр. всъщност може и да изненадат широката публика и заинтересованите около този смартфон. Чипсетът е напълно адекватен на нуждите на Guru GX, а наличните 2 GB RAM и сравнително приличният обем потребителска памет са една приятна добавка към Snapdragon 615. Наличието на батерия с капацитет от поне 2600 mAh щеше да направи представянето на Guru GX още по-добро.

Това е третият опит на Gigabyte със смартфон притежаващ 5.0″ дисплей с разделителна способност 1920 х 1080, като за разлика от оригиналното Guru и GSmart GX2, при Guru GX дисплея не е прекалено “тежък” за хардуерните възможности на чипсета. Поради това новият Guru GX може да се нарече напълно адекватен и съвременно окомплектован смартфон от среден клас, способен да се конкурира с много свои маркови алтернативи.


One thought on “Guru GX – това е новото Guru при смартфоните на Gigabyte

 • 11.09.2015 at 17:12
  Permalink

  Имам го от 2 месеца, наистина автоматична яркост е неадекватна понякога, лек , тънък, за съжаление, батерията му идва доста слабичка, ако го натовяриш с 3д игра , направо свършва за час, час и половина. Металните лайсни отстрани се загряват доста, което ме навежда на мисълта, че ги ползват за охлаждане на чипсета. Иначе ако не се ръчка топлова си изкарва без проблем деня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *