Fujitsu LifeBook U745 бизнес клас Ultrabook

u745-logos
Японската компания Fujitsu и по-специално нейното подразделение Fujitsu Technology Solutions, обособено след раздялата със Siemens, успява да предложи доста интересни и иновативни решения на пазара. Една такава интересна продуктова категория сред IT продуктите на Fujitsu са ултрабуците на компанията, които са насочени към бизнес и професионални потребители, търсещи мобилни решения с компактен размер и тегло, висока производителност, отлична надеждност и разбира се без компромис с качеството. В рамките на само няколко години Intel-базираните Ultrabook решения с марката Fujitsu успяха да се наложат като едни от най-предпочитаните от бизнеса преносими компютри за работа в движение с оглед на малките размери, дългия живот при използване на батерията и отличната производителност. И макар при най-първите модели да имаше някои дребни забележки, то при актуалните решения на практика няма нещо, което да не е изпипано с японска прецизност. Tова изобщо не е случайно, защото ултрабуците на компанията се произвеждат в Япония. Едно от тези актуални мобилни решения ще разгледаме по-подробно сега, а именно Fujitsu LifeBook U745.

u745-front
От Fujitsu предлагат моделът U745 с доста широк диапазон от параметри, така че да могат да отговорят на нуждите на голям брой потребители. Ние тествахме варианта, който е с топ параметрите на повечето предлагани като опция показатели, и по-специално модел U745-S26391-K403-V100. Fujitsu LifeBook U745 идва с пето поколение процесор Intel Core, магнезиев капак и алуминиев корпус. Машината е изключително лека с тегло от 1.55 килограма и дебелина на корпуса от само 19 милиметра. Има лесен достъп до батерията, паметта и строиджа, а наред с това се предлага стандартно с конектор за докинг стейшън с порт репликатор и възможност за мобилен Интернет достъп през 3G/4G мобилна мрежа. Конкретно тестваната от нас версия е оборудвана и с мултитъч тъчскрийн панел върху HD+ екран с резолюция 1600×900 пиксела, като има вариант и за 14-инчов LCD панел със същата резолюция, но без тъчскрийн, както и опция за Full HD екран без тъч.

u745-cpu-gpu-info

Процесор: Intel Core i7-5600U (2.6 GHz двуядрен + HT, 4 MB кеш)
Памет: 12GB DDR3L (4GB вградена + 8 GB модул)
Дисплей: 14.1″ (35.6см), HD+ 1600×900, 400:1, 250cd/m2 + тъчскрийн
Видео: Intel HD Graphics 5500
Хард-диск: 256GB SSD SATA III
WebCam: 720p HD camera
Интерфейси: memory card slot- SD/ SDHC/SDXC; 1xSIM card slot, 3x USB 3.0 (1x Anytime USB); 1x VGA; 1x Display Port, 1x Ethernet(RJ-45)-pull-out connector; 1x DC-in; 1x Audio: line in/microphone; 2x (digital) internal microphone; 1x Audio: line-out/headphone; 1x Docking connector for Port Replicator
Батерия: 4-клетъчна Li-Ion, 3150mAh, 45Wh
WLAN: Intel Dual Band Wireless-N7265 11ac + Bluetooth 4.0
LAN: Вградена 10/100/1000 MBit/s Intel I218LM
3G/4G интернет: LTE Sierra Wireless EM7305
Звук: Realtek ALC3233 звуков процесор, стерео високоговорители
Операционна система: Windows 8.1 Pro 64-bit
Допълнително: Порт репликатор/докинг станция, допълнително второ зарядно
Размери:332.6x 234 x 19 mm
Тегло: ~1.55kg

u745-2
u745-3
u745-4
u745-5
Въпреки компактните си размери и тънък корпус, от Fujitsu не са направили компромис с наличните за потребителя конектори при U745. На разположение имате 3 порта USB 3.0, Display Port и DSUB/VGA видеоизходи, четец за SD флаш карти, както и такъв за смарт карти, конектори за външен микрофон и слушалки/високоговорители. Особено интересно е решението на компанията за LAN конектора, които заради доста тънкия корпус на лаптопа се прибира вътре в корпуса на лаптопа, когато не е необходим и се вади само при нужда. При първите ултрабуци на компанията се използваше допълнителен външен адаптер, който лесно можеше да забравите да вземете когато сте на път, например, като новото решение определено е много по-удачно.

u745-accessories
Тествания от нас модел Fujitsu LifeBook U745-S26391-K403-V100 стандартно идва окомплектован с докинг станция/порт репликатор и втори захранващ адаптер, който да се използва в комбинация с репликатора. По принцип това са опционални аксесоари и по-малките модели на U745 не включват тези добавки стандартно, като те може да бъдат закупени допълнително при нужда. Когато обаче става дума за преносим компютър от бизнес клас, които ще се използва активно както в офиса, така и в движение, то нуждата от докинг станция определено е налице и тя определено осигурява допълнителен комфорт и по-лесно ползване в офиса.

u745-accessories-2
Обръщаме малко повече внимание на двата захранващи адаптера, тъй като те са различни. По-големият е предназначен за ползване в комбинация с докинг станцията, тъй като там реално може да бъдат свързани повече устройства и натоварването да е по-голямо. Поради тази причина освен по-големият физически размер, този захранващ адаптер осигурява и повече ток при нужда – 4.22A 19V. По-малкият адаптер е с рейтинг 3.42A 19V и е предназначен да бъде по-удобен за носене в багажа, когато сте на път.

u745-accessories-3
Поглед към това, какво предлага като възможности порт репликатора/докинг станцията за Fujitsu LifeBook U745. Освен дублиране на повечето от наличните на самия лаптоп портове тук можем да видим, че е налице и DVI конектор за по-широк набор от възможности за свързване на външен монитор, както и E-SATA порт за високоскоростна връзка с външен твърд диск. Така че когато сте в офиса и ползвате лаптопа на бюрото си, то спокойно може да имате закачена допълнителна периферия като мишка, външен монитор, принтер и други директно към докинг станцията, а не да се налага постоянно да включвате и изключвате кабели към лаптопа.

u745-accessories-4
Друга полезна функция на докинг станцията е, че повдига леко задната част на лаптопа, като създадения по този начин лек наклон на корпуса към предната част прави използването на клавиатурата на компютъра по-комфортно. Освен това дава възможност за малко по-ефективна работа на охлаждащата система на лаптопа, тъй като в долната част, където се намира отворът за поемане на въздух от охлаждането има повече пространство.

u745-1
u745-6
Fujitsu LifeBook U745 идва с изчистен и елегантен дизайн, в корпоративен стил с леки акценти, без обаче да е излишно шарен или “модерен”. Това обаче не пречи на функционалността и лесния достъп до основните компоненти и съответно възможността за ъпгрейд. Обърнете внимание на това, че лаптопът има конектор за докинг станция, а не използва един USB порт например за свързване към порт репликатор, което гарантира високоскоростен достъп до всички периферни устройства, които за закачени към докинг станцията.

u745-7
Батерията на лаптопа е лесно достъпна за потребителя и може да бъде сменена при нужда след време, без това да изисква нищо повече от свалянето на едно капаче в дъното на корпуса, което е захванато здраво посредством заключващ механизъм. Самата батерия е 4-клетъчна с капацитет 45 Wh (14.4V 3150 mAh), като предвид използването на енергийно ефективни компоненти в тази система можете да се радвате на доста дълго време на работа при използване на захранване от батерията.

u745-8
В дясната част на корпуса ще намерите слота за инсталиране на SIM карта, за да може да използвате Интернет достъп през мрежата на мобилен оператор, тъй като тази версия на лаптопа е оборудвана с 3G/4G модем. Инсталирането на SIM карта или нейната смяна изисква свалянето на батерията, така че ако възнамерявате да използвате тази възможност на лаптопа, то най-добре да предвидите SIM карта за данни, която да е постоянно инсталирана вътре.

u745-9
Над капачето за батерията ще намерите още две други, които вече са захванати с по един болт, което отново осигурява бърз и лесен достъп при нужда до компонентите скрити под тях. Отляво е отделението за твърдия диск и 3G модем, а отдясно е единственият слот за разширяване на системната памет на лаптопа. Тъй като тестваната от нас конфигурация е оборудвана с 3G/4G модем и модул с 8 GB памет, не е необходимо да се добавя каквото и да е допълнително.

u745-10
Важното е, че при нужда на по-късен етап може да се подмени SSD диска с такъв с по-голям обем например, без за целта да е необходимо разглобяването на целия лаптоп. Въпреки това при тестваната от нас конфигурация наличният 256-гигабайтов SSD диск от Samsung би трябвало да е повече от достатъчен при използване на мобилния компютър по предназначение.

u745-front-dock
Преди да преминем към тестовете на лаптопа трябва да ви обърнем внимание на няколко важни неща, свързани със стандартната софтуерна конфигурация на лаптопа и някои от неговите хардуерни особености. На практика Fujitsu LifeBook U745 предлага повече от това, за което е предназначен и спокойно може да се използва и за други нужди, въпреки че е бизнес клас решение, а не мултимедийна мобилна система или геймърски лаптоп. Все пак ако решите да го използвате не съвсем по предназначение трябва да имате предвид неговата основна насоченост и да не бъдете твърде критични към резултатите.

u745-mcafee
През последните години забелязваме как антивирусния софтуер, които уж има за цел да ви предпази и помогне за по-комфортна и безпроблемна работа става все по-тежък и започва по-скоро да пречи, отколкото да помага. Fujitsu LifeBook U745 идва с преинсталиран McAfee пакет, който не е особено лек и често може да усетите, че компютъра е натоварен вследствие на антивирусния пакет (а не на някакво тежко приложение), който си прави нещо там на фонов режим и използва 1/3 от ресурсите на процесора. И докато при наличието на мощен настолен многоядрен процесор натоварването от антивирусния пакет да не е толкова осезаемо, то все пак при наличието на по-компактна мобилна система с по-ограничени възможности нещата не стоят по същия начин. Така че има какво да се направи по отношение на софтуера, за да се оптимизира максимално ефективността и производителността на работа на системата, дори и по отношение на времето на ползване, с което разполагате, когато използвате захранване от батерията на лаптопа.

u745-touch
Fujitsu LifeBook U745 идва с преинсталирана операционна система windows 8.1 Pro, която използва добре познатото ни от Windows 8 Start меню с интерфейс, който е особено удобен за устройства с тъч панел и не толкова за традиционни компютри, където управлението е посредством мишка и клавиатура. Нашето мнение за това меню обаче е, че то е особено подходящо за таблети, но не и за мобилни или настолни компютри в техния традиционен вид. При тествания от нас модел има наличен мултитъч панел, който обаче не считаме за особено необходим и функционален при този клас бизнес ориентирани мобилни компютри. За щастие от Fujitsu предлагат и варианти на U745, които са без мултитъч екран с HD+ и Full HD резолюция, като за 14-инчовият диагонал на този модел оптималното решение според нас би било HD+ панел без тъч.

u745-sound
Fujitsu U745-S26391-K403-V100 е от бизнес клас, но както добре знаем, когато един компютър не се ползва за работа извън работното време, то много потребители прибягват до използването му за мултимедийни цели, като видео и музика, например. Fujitsu LifeBook U745 не е мултимедиен лаптоп, но въпреки това осигурява доста адекватен звук посредством вградените в корпуса му стерео говорители, макар че не очаквайте твърде много, дори предвид наличието на специализиран софтуер на Dolby за оптимизиране на звука. Все пак при този лаптоп акцентът е възможността за провеждане на видеоконферентни разговори, за което озвучителната система е повече от адекватна, а HD видеокамерата е направо отлична като качество.

u745-stress-test
В петото поколение Intel Core процесори имаме доста по-адекватно решение за балансиране между производителността на процесора, вградения в него видеоконтролер и работната температура на съответните компоненти. В резултат на това при едновременно екстремно натоварване на процесора и на видеоконтролера вече нямаме екстремни работни температури, а вместо това работната честота и на процесора, и на интегрирания видеоконтролер, се намаляват. По този начин ефективната максимална производителност не е толкова висока при екстремно пълно натоварване, но и температурата е под 70 градуса. Ако натоварим само процесора на 100%, а видеоконтролера си почива, то работната температура може да достигне малко над 70 градуса, но пък получаваме и съответно по-висока производителност. В крайна сметка този баланс е добре реализиран, а възможността за известен спад в оптималната производителност под сериозен товар не би трябвало да е особен проблем за един бизнес клас лаптоп.

u745-power-usage
Що се отнася до енергопотреблението, при слабо натоварен режим (idle) нормалната консумация е от порядъка на едва 6-7W, а при нормално ползване достига около 10-12W. Постигайки по-сериозно натоварен режим на работа консумацията рядко надвишава 25W. Реално може да бъдат забелязани кратки пикове до около 40W, но обикновено те са последвани от регулиране надолу на работните честоти и бързо намаляване на консумацията отново до около 25 вата максимум. Това разбира се рефлектира и върху по-дългото време на ползване, с което разполагате при използване на захранване от батерията на лаптопа. Имайте предвид обаче, че тези стойности са валидни за използване на лаптопа с напълно заредена батерия. Когато сте го използвали на батерия и включите захранващия адаптер съвсем логично енергопотреблението ще е по-високо, докато не се зареди батерията.

u745-battery-eco-mode
И докато сме на вълна енергопотребление, тук е моментът да споменем какви са резултатите на Fujitsu LifeBook U745 при използване на системата със захранване от батерия. При по-сериозно активно натоварване на машината успяхме да постигнем 2 часа и 54 минути ползване от напълно заредена батерия. При слабо натоварване под формата на бразуване в Интернет с активен WiFi адаптер за връзка постигнахме 8 часа и 35 минути ползване. При активиране на ECO режимът на работа, който обаче е свързан с доста допълнителни ограничения на функционалността и използване на U745 за въвеждане на текст времето за ползване достигна 12 часа и 28 минути – доста впечатляващ резултат, но отново да обърнем внимание на факта, че е постигнат при сериозно ограничена функционалност.

u745-noise-level
Каква е ситуацията с нивото на шум по време на работа? При слабо натоварване мобилният компютър е на практика безшумен, което се постига благодарение на използвания процесор Intel Core i7-5600U с максимална консумация от едва 15W. При повишаване на натоварването на системата обаче се активира охлаждащият вентилатор, който е стандартно е настроен да охлажда бързо и да държи по-ниски работни температури, в резултат на което системата става шумна. При сериозно натоварване успяхме да измерим до около 44.2 dBA ниво на шум, което не е твърде шумно, но все пак охлаждането се чува и може да не е особено приятно при ползване в тиха атмосфера. Потребителят може да предпочете да настрои системата така, че охлаждането да не е толкова шумно, но това може да доведе до по-високи работни температури и евентуално лек спад в максималната производителност под товар.

u745-thermal
Друг важен момент свързан с комфорта на работа е това до колко се загрява корпуса на преносимия компютър вследствие от неговото ползване при по-продължително натоварване. На изображението по-горе сме включили снимка направена с термокамера на корпуса на лаптопа след 1 час работа в натоварен режим, като най-горещата част на корпуса не достига дори 40 гардуса, което е съвсем приемливо. Предвид факта, че само малка част от ръба на корпуса близо до изхода на охлаждащата система се усеща като леко загрята, а останалата част е със съвсем нормална температура под тази на човешкото тяло, няма да изпитате температурен дискомфорт при ползване дори с продължително високо натоварване, а какво остава за нормален режим на работа.

u745-windows-info
u745-windows-experience-index
При Windows 8.1 пускането на вградения тест за Windows Experience Index и визуализацията на резултатите е малко по-сложно от предходните версии на операционната система, но този интегриран тест все още е добър показател за производителността на системата. Съвсем очаквано най-слаб резултат дава интегрирания видеоконтролер, като резултатите за процесора, твърдия диск и паметта са на много добро ниво. Реално вградения графичен контролер е най-слабото звено тук, но той е повече от достатъчен за целите на един бизнес клас преносим компютър, защото тук става дума именно за такъв, а не за мобилна мултимедийна или гейминг система.

u745-lol
Нека да видим какво можете да очаквате от интегрирания Intel HD Graphics 5500 видеоконтролер, който е наличен в системата, по отношение на производителност за игри. Съвсем логично, предвид, че става дума за бизнес клас лаптоп с интегрирана графика, а не за геймърска мобилна система с дискретна графика, производителността не е твърде висока. Въпреки това актуалното вградено решение на Intel като графичен контролер се справя доста адекватно с не особено тежки гейм заглавия дори на стандартната резолюция на екрана от 1600×900 пиксела. Например в играта League of Legends спокойно може да се играе комфортно на High ниво на детайли на нативната резолюция, без AA филтрация, с между 50 и 60 кадъра в секунда. Същото важи и за други не особено тежки подобни заглавия, където като цяло не би трябвало да имате проблеми при Medium ниво на детайли без допълнителна AA филтрация, така че макар и да не е представител на геймърския клас, този U745 все пак става и за ползване при непретенциозни игри.

u745-cinebench
Проверка на производителността на процесора и видеоконтролера с Cinebench R15, която дава по-ясна представа какво може да се очаква от една такава система при работа с 3D приложения. Съвсем адекватни резултати като за компактен мобилен компютър, съизмерими с това, което може да осигури една десктоп система от по-нисък клас и разбира се далеч от възможностите на една мобилна работна станция, например. Все пак не забравяйте, че акцентът при бизнес класа мобилни компютри е в мобилността, а не в много високата производителност.

u745-ssd-performance
Проверка на дисковата подсистема. Вече видяхме, че тук тя се осигурява от 256GB SSD диск на Samsung, който се представя на много добро ниво, макар и да не е от най-бързите модели на компанията. Хубавото е, че имате бърз и лесен достъп, а самото SSD е стандартно 2.5-инчово и при нужда можете да го подмените с по-бързо или по-голямо като обем такова по всяко време. За целите на един бизнес клас лаптоп производителността на дисковата система с този SSD диск е повече от адекватна за бърза комфортна работа, така че определено изберете модел на Fujitsu LifeBook U745 със SSD, тъй като има и опция за стандартен твърд диск, който със сигурност ще е осезаемо по-бавен.

u745-colors
Един бърз поглед и към цветовото представяне на екрана с помощта на калибратор. Визуално цветовото възпроизвеждане на LCD екрана, който е базиран на TN панел, изглежда адекватно, но колориметъра е на съвсем друго мнение. Основният проблем при стандартните настройки е гамата, която е около 1.9, но цветовата температура и високата яркост са съвсем на ниво и предвид, че надали бихте използвали тази мобилна конфигурация за работа с цветове изискващи висока точност не би трябвало да имате никакви проблеми. Все пак една бърза калибрация с лека загуба на яркостта може да покаже отлични резултати по отношение на подобряване на цветовото представяне на екрана, въпреки че е използван TN панел. Все пак за бизнес клас лаптоп по-ограничените зрителни ъгли на един TN панел не са непременно минус, като има бизнес потребители, които нарочно ги ограничават с допълнителни филтри. Предполагаме че при версията на U745 с екран, който няма мултитъч панел отгоре ситуацията относно стандартното цветопредаване може да е по-добра, отколкото при тествания от нас модел. Всъщност основната ни забележка към екрана е ниското ниво на контраст на образа в комбинация с не чак толкова високата максимална яркост, което може да доведе до известни неудобства при ползване на системата на открито при ясен слънчев ден, например.

Заключение
В заключение можем да кажем, че сме много приятно изненадани от представянето на Fujitsu LifeBook U745 в конкретната конфигурация, която тествахме. Елегантно и компактно решение, добра производителност, дълъг живот на батерията, отлична допълнителна окомплектовка. Реално единствената ни малка забележка е към екрана, който спокойно можеше да мине без тъч панел и да бъде с малко по-добри параметри като ниво на яркост и контраст. Все пак добрата новина е, че Fujitsu предлагат и опции за екран без тъч панел, които ако осигуряват и малко по-добри показатели ще са по-добрият избор, освен ако изрично не държите на тъч функционалност. Ако търсите бизнес клас ултрабук, то определено не трябва да пропускате Fujitsu LifeBook U745 като един от добрите варианти за компактно, достъпно и добре балансирано решение, осигуряващо надеждна и безпроблемна работа както на бюрото в офиса, така и в движение по време на път.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *