Екстремен тест на външен диск Freecom ToughDrive Sport

Само преди два месеца тествахме първия достъпен у нас външен диск на Freecom, за който производителя твърди, че е направен с цел висока издръжливост. Както се видя в ревюто на Freecom ToughDrive, моделът наистина издържа много и продължи да работи (дори в момента е вързан на компютъра ми като външен диск), но нали апетита идва с яденето – решихме да подложим на още по-екстремен тест най-новият ToughDrive – Sport.

freecom-toughdrive-sport

Новият модел е доста по-приятен на външен вид изглежда значително по-завършен, с по-удобен дълъг кабел, който се навива около диска в специално гнездо и дори карабинер, който се закопчава в горната част на диска в специално поставен за целта отвор. За разлика от първия диск, този модел се състои от цял корпус, а не от основа с гумено покритие, което има, както положителни, така и отрицателни страни.

main

От гледна точка на здравина, корпусът предполага по-висока издръжливост и дискът ляга много по-удобно в него и без нужда от допълнителните гумени омекотители, които можеше да намерите в оригиналният ToughDrive. От друга страна – липсата на меко гумено покритие (самият корпус е от заздравена пластмаса с “гумено” усещане, но наистина не е достатъчно еластична) помага за по-лесното надраскване и наранявания по корпуса.

За да придобиете реална представа от тестовете, изгледайте клипа. Нещо, което си струва да отбележим, е наличието на така наречения FreeFall сензор в самия диск (Samsung HM251JI), който изключва диска при по-рязко движение или падане, като така го предпазва от повреда при изпускане или удар по време на работа. За случайното изпускане и… е, далеч по-жестоки опити за счупване, се грижи заздравеният корпус.

На клипа се вижда и още нещо, което може да не ви направи впечатление на пръв поглед – подобно на първия ToughDrive, версията Sport също работи с TurboUSB драйвера на Freecom, който увеличава значително трансфера на диска – от средно 25-27 MB/s, които са типични за USB дисковете, до цели 37-38 MB/s, при това разлика се забелязва и при четене от диска, и при запис. Реално самите дискове, използвани във външните устройства, имат далеч по-висок трансфер и ги ограничава USB интерфейса. 10 MB/s отгоре е над 25% прираст в производителността на интерфейса, които допълнително придават стойност на диска.

По време на теста открихме, че “ухото”, през което минава карабинера, е пластмасово, а не метално, но пък е само покритие на по-голям отвор, който е част от корпуса и е наистина здрав. Freecom ToughDrive Sport остана здрав, но след края на тестовете наистина придоби изключително изстрадал вид – покрит с драскотини, леко поскърцващ, но въпреки всичко – работоспособен. В интерес на истината – нямахме нещо по-тежко от автомобил под ръка, иначе щяхме да опитаме и това…

Под формата на своего рода заключение мога да кажа, че покупката на сравнително скъпите модели на Freecom изглежда напълно оправдана, ако търсите здравина на диска и повишен трансфер на USB интерфейса. TurboUSB драйвера може и да заработи с други дискове след лека интервенция на конфигурационните файлове (за което ще пишем в отделен материал, ако успеем), но в случая си идва с диска, който пък си идва с корпуса и наистина – издръжливостта. Разбира се, ако искате просто добър външен диск без специални възможности – моделите на Western Digital продължават да са в ТОП листата ни, но външни дискове като ToughDrive и TougDrive Sport дават онова, което не може да получите от типичния USB диск – здравина и висока производителност. У нас устройствата на Freecom все още се намират трудно, затова, ако имате въпроси за наличности и цени, може да се обърнете към вносителите от IDS.

Коментари по теста може да направите във форума на hardwareBG.com тук.


5 thoughts on “Екстремен тест на външен диск Freecom ToughDrive Sport

 • 17.07.2009 at 19:43
  Permalink

  Мдам добър тест..Но харда не е толкова издражлив все пак..Онзи човек със кубинките new rock ако стъпи върху харда (подщи съм убеден че корпуса ще му се усучи или най-малко капака му все пак е 2.5″ и е от аломиний) ще го унищожи..

 • 18.07.2009 at 15:33
  Permalink

  Аз съм с New Rock-а и в интерес на истината дори на филмчето има момент, в който бях стъпил с двата крака отгоре и се подрусвах. Поскръцва докато го правя, но явно не е достатъчно, че да огъне корпуса така, че да нараня и харда. При това го правих два пъти, понеже първият път Bloody не ме хвана с камерата…

 • 18.07.2009 at 16:21
  Permalink

  Добрее.В такъв случей бих казал че е достатъчно издръжлив..(много ми хареса момента в който го бутна по стълбите)..

 • 19.07.2009 at 00:11
  Permalink

  Мисля, че случайната кола беше едно от попаденията. Един джип Мерцедес пък го изпусна за съвсем малко, макар да не го видя.

 • 24.07.2009 at 00:13
  Permalink

  Браво, браво, много ме зарадва тоя тест. Ще му го пусна на сисопа ни да се кефи.
  Ако се беше случил преди няколко дни сигурно щях да търся да си го купя тоя диск. Вече си купих обаче един 500 GB Toshiba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *