Екстремен тест на Freecom ToughDrive USB твърд диск

Напоследък USB дисковете с джобни размери сякаш се наложиха над флашките заради сериозния обем, който предлагат, и пазара бе заринат от предложения от различни производители. Western Digital сякаш предлага една от най-богатите гами и много от останалите производители избраха да се борят с тях с цени, а други – като предложат подобно богатство от модели. Няколко от по-малките производители обаче предпочетоха да предложат уникални продукти – например Freecom. защо уникални?

На практика всички външни дискове са просто кутийка с преходник SATA към USB и понякога – eSATA интерфейс. Разликите между продуктите на различните производители са в използваните вътре дискове – както може да се предположи, онези, които и без това произвеждат 2.5-инчови твърди дискове, логично използват свое производство, докато другите по-скоро се ориентират към Samsung заради по-ниските цени. Почти всички предлагат някакъв софтуер за синхронизация, архивиране и често – за криптиране на данните върху диска. последното обаче се върши от централния процесор на системата.

freecom-toughdrive-outside

Freecom ToughDrive е едно от онези редки устройства, които разполагат с логика за криптиране, вградена в преходника SATA-USB. Това позволява напълно да разтовари процесора от задачата по криптирането, както и да бъде достъпен без никакво инсталиране на приложения и на други компютри. Включвате диска, в списъка с устройства се появява емулация на оптично устройство, което съдържа приложението (за MacOS и Windows), позволяващо да зададете парола за защита на данните си и диска се разпознава. Ако не искате парола – просто не задавате такава и използвате твърдия диск както всеки друг.

Наличието на системна логика и някаква допълнителна памет на платката на преходника е позволило на Freecom да направят нещо , което ни впечатли много – да използват тази памет за буфер и така да ускорят работата на диска. Ако разполагате с ToughDrive, може да инсталирате така наречения TurboUSB 2.0 драйвер, който постига наистина забележими резултати по отношение на трансфера, както ще видите в тестовете. Досега не сме попадали на USB диск, който да работи по-бързо, отколкото интерфейсът му позволява, а това обикновено означава трансфер от порядъка на 25~28 MB/s при неголямо натоварване на USB контролера. Крайно недостатъчно в сравнение с диск на SATA интерфейс, нали?

atto-standard atto-turbousb
Тест с ATTO – отляво стандартен тест, отдясно – с включен TurboUSB драйвер. Забележете разликата в скоростта на запис.

hdtune3 hdtune3-turbousb
И HDTune отчете сериозно повишение на производителността при използване на TurboUSB драйвер (графиката отдясно)

Както се вижда, TurboUSB драйвера постига меко казано сериозен резултат в покачването на производителността. Според ATTO няма разлика единствено в при четене на файлове с обем под 32KB, но за сметка на това по-големите файлове се четат около 30% по-бързо от нормалното. По-важното е, че при запис нещата са още по-розови – записът на малки файлове става почти със скоростта на запис на големи файлове без TurboUSB драйвер, а записът на по-големи (над 64KB) обеми надминава дори скоростта на четене със стандартен драйвер. Според HD Tune дори има спад в натоварването на процесора при използване на TurboUSB драйвер, но на този параметър от теста не може да се разчита особено.

atto-standard atto-encryption
Отляво е стандартният ATTO Benchmark тест, отдясно – с включено криптиране

hdtune3-turbousb hdtune3-turbousb-encryption
HDTune отчете дори спад в натоварването на процесора с включено криптиране и включен TurboUSB драйвер (отдясно)

От тази двойка тестове се вижда, че практически няма разлика в производителността при включване на хардуерното криптиране на данните. Единствен недостатък е понякога леко 4бъгавото” махане на паролата – при нас се наложи да го правим два пъти, преди наистина да бъде премахната паролата, затова съветът ни е да помислите, преди да поставите парола и задължително да изберете такава, която няма да забравите, защото в противен случай ще ви бъде трудно да възстановите данните си.

Освен повишена производителност (това вероятно го прочитате за пръв път по отношение на външен USB твърд диск, нали?) Freecom ToughDrive все пак предлага и забележими и с просто око възможности – да противостои на удари доста добре. Все пак компанията продава модела основно поради издръжливостта му, която не е значително повишена в работно състояние (въпреки, че обвивката ще го предпази сравнително добре от краткотраен удар от изпускане), но е уникална по отношение на ударите, които диска може да понесе, докато го разнасяте неработещ. Официалният вносител на Freecom у нас е IDS България ЕООД и с тяхното любезно съдействие се сдобихме с диск “за чупене”. Ето и как решихме въпроса с чупенето:

След като издържа неколкократно преминаване на АТВ през него и няколко изпускания (включително върху уж по-слабата пластмасова страна), устройството не прояви никакви признаци на проблеми (всъщност тестовете са правени след тестовете за здравина).

freecom-toughdrive-atv-second-run freecom-toughdrive-atv-first-run freecom-toughdrive-after-atv freecom-toughdrive-after-atv-1

Разглобяването отне известно време, а вътре открихме 160 GB твърд диск на Samsung. Поради интересната работа на TurboUSB драйвера, решихме да заменим диска, за да проверим дали ще работи и с по-обемисти модели. Явно софтуерът проверява за наличието на процесор в преходника към диска и само при откриването му позволява да се инсталира драйвер, така че не представляваше проблем поставянето и на по-голям твърд диск вътре (сглобяването обаче е малка мъка).

freecom-toughdrive-after-cleaning freecom-toughdrive-after-cleaning-1 freecom-toughdrive-inside freecom-toughdrive-inside-1

В заключение – въпреки, че не е от най-евтините USB дискове на пазара (около 185 лева за 250-гигабайтовата версия и 215 лева за 320 GB), Freecom ToughDrive предлага за пръв път нещо, с което другите USB устройства не могат да се похвалят реално повишение на производителността, при това дори без това да е основният му акцент. Здравината му вече е доказана – скрит под гумено покритие, здрав пластмасов корпус и слой шокоизолиращи силиконови държачи, дискът е предпазен от най-честите удари и дори изпускания от сериозна височина. Предвиждаме да направим дори по-екстремен тест, като го оставим върху натоварен път, с което окончателно да го признаем за един от най-здравите USB дискове на пазара. А Freecom предлагат още един модел, който ще е интересен за хората с екстремни наклонности – ToughDrive Sport, с който ще ви запознаем при първа възможност:

freecom-toughdrive-sport freecom

Актуална цена на Freecom ToughDrive в iskamPC.com

Коментари по теста може да направите във форума на hardwareBG.com тук.

[wp:svejo-net]


7 thoughts on “Екстремен тест на Freecom ToughDrive USB твърд диск

 • 24.05.2009 at 08:13
  Permalink

  Поинтересувахте ли се, какво е криптирането и как се реализира?

 • 25.05.2009 at 18:18
  Permalink

  Донякъде, тъй като рових покрай кутийката. Всъщност нямам идея използва ли се наистина допълнителна логика в преходника – чипа на Amic е флаш памет, в която се съдържа приложението, но какво точно прави то – нямам представа.

  Според “google инфо” :)
  “256 bit MD5 hardware encryption”

  Това, което аз не пробвах, но ще опитам още утре – да запазя уж криптирана информация и да опитам да я прочета не през същия интерфейс, а с друг преходник или директно SATA интерфейс – на мисълта ме наведе това:

  “Just your password is encrypted in a special chip. If you enter the correct password, the chip allows access to the data on the disk. This provides a certain level of security, but you can still take apart the disk mechanism and read the data in a recovery facility.”

 • 30.05.2009 at 11:00
  Permalink

  Хубаво, ама да бяха се постарали с дизайна малко – дискът е ужасно грозен.

 • 31.05.2009 at 15:14
  Permalink

  Твое лично мнение, аз го намирам за добре направен. Ако исках гъзария – онзи ToughDrive Sport от снимките накрая на ревюто е доста по-приятен на вид (снимките ги правих накрая, но за тестове – след седмица-две ще имаме).

 • 16.07.2009 at 17:13
  Permalink

  Не е ли твърде къс USB кабелът? От това което виждам на снимките, ако искам да го подкача към PC трябва да го държа в ръка или да използвам удължител

 • 17.07.2009 at 01:53
  Permalink

  В комплекта има удължител. Иначе къс, къс, ползвах го и без удължителя, просто не ми харесва, че стои странно извит.

 • Pingback: Ревю на Samsung S1 – 1.8-инчов външен USB диск - mobility.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *