Възможностите на Windows Vista за Downgrade до Windows XP

windows-downgrade-graph

Знаете ли, че ако притежавате лиценз за Windows Vista Business или Windows Vista Ultimate вие имате възможност да даунгрейднете операционната си система до Windows XP Professional, Windows XP Tablet PC Edition или Windows XP Professional 64-bit Edition? Лицензната политика на Microsoft ви позволява да използвате безплатно тези три предишни версии на тяхната операционна система, ако разполагате с лиценз за Business или Ultimate версия на новата ОС на компанията. Разбира се идеята на тази Downgrade Политика е при покупката на лиценз за Vista да може да използвате още известно време напълно безпроблемно XP (ако имате такава нужда) и в последствие да преминете на Vista, без да се налага само да купувате различни лицензни копия. Разбира се даунгрейд политиката на Microsoft не ви позволява едновременно да ползвате и Windows XP и Windows Vista, но може да преминавате между двете операционни системи без проблеми, стига само едната от тях да е активна. И тъй като Windows XP вече официално не се предлага с нови системи (мобилни или настолни), освен разбира се изключението под формата на нетбуци то възможността за Downgrade е особено важна. Не бързайте обаче да се радвате твърде много, защото за момента от Microsoft смятат да предлагат такава възможност само до 30 юни тази година, освен ако за пореден път не увеличат срока допълнително.

След като изяснихме, че ако притежавате оригинален лиценз за Windows Vista Business или Windows Vista Ultimate вие имате възможност да даунгрейднете операционната си система до Windows XP трябва да споменем няколко думи за самата процедура, която трябва да следвате. Тук за съжаление положението е малко хаотично, поне когато се отнася до даунгрейд от страна на обикновен потребител, който си е купил преносим компютър с лиценз за Vista и разполага с Downgrade права (за фирмите, продаващи лицензи за Windows поне има точно определена процедура). При всички положения ако възнамерявате да се възползвате от възможността за даунгрейд ще трябва да започнете с обаждане в поддръжката на фирмата производител на вашия преносим компютър и разбира се в центъра за поддръжка на Microsoft България. Някои производители на преносими компютри включват допълнителни дискове с инсталация на XP към системите си, които имат възможност за даунгрейд, но те са доста ограничен брой. Така че в повечето ситуации вие ще трябва да си набавите “някакво” инсталационно копие на XP с “някакъв” не блеклистнат сериен номер, което в последствие ще може официално да активирате по телефона с обаждане до центъра по поддръжка на Microsoft…

[wp:svejo-net]


4 thoughts on “Възможностите на Windows Vista за Downgrade до Windows XP

 • 04.05.2009 at 20:43
  Permalink

  А можете ли да ми кажете как стои въпроса, ако притежавам лиценз за ХР, но примерно не ми допада факта, че окомплектовката на лаптопа не е с оригинални дискове за ХР, а с компресирани Recovery CDs (при които няма възможност за намеса на потребителя и дори за избор на FAT32 или NTFS при преинсталация)?

  Мога ли да получа оригинални дискове, без да плащам наново за ОС?

  Друг въпрос за който мога да се сетя е масовото предлагане на 32 битов Уиндоус при положение че модела процесор поддържа 64 битова ОС – възможно ли е да се подмени ОС с който се доставя лаптопа с 64 битов?

 • 05.05.2009 at 13:18
  Permalink

  Rcore, няма как да получиш оригинални дискове… тъй като с лаптопа получаваш OEM версия на Windows. Единствения вариант е да си намериш нормална OEM инсталация на Windows и да си ползваш серийния номер от лаптопа.

  За 64-битов Windows, ще трябва да търсиш модел, който се предлага с такъв. Друг вариант е ъпгрейд с доплащане, но в България това не е много ясно колко работи или в краен случай просто си купуваш лаптоп без Windows и допълнителнително си плащаш за 64-bit Windows лиценз.

 • 06.05.2009 at 22:31
  Permalink

  Благодаря за отговора Bloody. В момента съм с нелицензиран XP Pro (при положение че съм си платил за XP Home, включен в цената на лаптопа :LOL) именно заради проблемите при преинсталация (FAT32 вместо NTFS, фрагментиран MFT впоследствие…. и т.н. и т.н. …)
  Ъпдейти засега (изглежда) че мога да тегля, ако ножа опре до кокал, ще търся читав XP Home диск и ще се възползвам от съвета ти да ползвам серийния номер от лаптопа.
  Пожелавам Ви много късмет и успехи за в бъдеще с новия сайт, ревютата са страхотни, и наистина полезни, дават информация не само за голите спесификации, но и това което не се вижда на пръв поглед в магазина и което в крайна сметка се оказва по – важно: конструкция, материали, температури. Давайте все така! :)

 • 18.05.2009 at 08:58
  Permalink

  Да бе да … мерси :)
  Значи ако съм недоволен потребител от Виста Ултимейт, мога да се даунгрейдна към windows xp за Tablet или пък към 64 битовата версия :/
  Е… на дали ще съм с таблет, и на дали ще имам 64битова машина ако искам да се даунгрейдна :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *