Лаптопите Dell и проблемът с nVidia-базираните видеоконтролери

Преди няколко месеца навсякъде из интернет се заговори за това, че nVidia мобилните видеоконтролери, използвани в редица преносими компютри са податливи на потенциален проблем в следствие на прегряване и използването на не достатъчно качествени продукти от производителя на чиповете. Става дума за проблем, в следствие, на който графичния чип започва да функционира некоректно и се налага подмяна на цялата дънна платка на лаптопа или директно на самия лаптоп. Като превантивна мярка големите производители веднага се включиха с ъпдейти за BIOS и драйверите, които да осигурят допълнителна защита срещу достигане на по-високи работни температури. И това изглежда даде доста положителен ефект и помогна за значително отлагане на проблема във времето, но явно не и за неговото пълно решаване, защото той рано или късно все пак се проявява…Като притежател на един от потенциално засегнатите от този проблем преносими компютри и по-точно любимия ми Dell XPS 1330, съвсем своевременно взех предложените от Dell предпазни мерки и те изглежда свършиха работа за известно време. Днес обаче останах доста неприятно изненадан, след като отложения във времето проблем най-накрая се прояви и наличния в лаптопа nVidia GeForce 8400M GS видеоконтролер генерално отказа да функционира както трябва. Проблемът се прояви едва след няколко минути работа тази сутрин, като той беше предшестван с появата на дребни артефакти по екрана, син екран и тотално забиване на системата. В последствие при опит за включване на екрана се появяваше само една разноцветна черга и толкова, макар всички останали подсистеми в лаптопа да си бяха съвсем наред. Вместо обаче да си помисля веднага да се възползвам от дългата гаранция на Dell и да пратя лаптопа на ремонт, реших че ще мога да се справя и сам с проблема или поне да опитам да съживя “умрялата” видеокарта. Все пак сервизирането на лаптопа свързано с подмяна на дънната платка като нищо ще отнеме известно време, а моя XPS 1330 ми е необходим постоянно, защото го ползвам за работа ежедневно…

Като потенциално решение на проблема приех възможността да “подгрея” чипа на видеоконтролера, така че ако той има проблем със спойките, в следствие на което е спрял да функционира нормално, да проработи отново както трябва. За целта разглобих лаптопа и прокарах графичното ядро и видеопаметта (за всеки случай) през една бърза гореща сесия със станцията за топъл въздух (използването на сешоар вероятно би дало подобен ефект). След което резултатите бяха доста обещаващи, тъй като системата стартира нормално без видими проблеми във функционирането на видеоконтролера. Зареди Windows и в 2D режим работеше нормално, но още с пускането на някое 3D приложение изскачаше черен екран и системата забиваше отново, което е ясен признак че все пак всичко не е ок. В последствие се оказа, че при достигане на 85 градуса работна температура на видеокартата нещата се объркваха отново и системата ставаше нестабилна, тоест имаше нужда от още малко подгряване с над 300 градуса горещ въздух. За щастие след втората сесия с горещ въздух функционалността на nVidia GeForce 8400M GS видеоконтролерът беше напълно възстановена и лаптопа вече работеше без никакви грижи дори и с тежки 3D приложения, достигайки работна температура от дори 95 градуса. Всичко това може да видите и на видеото по-горе, демонстриращо проблема и неговото решение, което заснех днес, като определено е препоръчително да изгледате HD версията.

За финал ще спомена, те нагряването може да спаси не само проблемен видеоконтролер, но също така и чипсет или студена спойка в някоя платка, но все пак няма абсолютно никаква гаранция, че то ще помогне. Дори е възможно невнимателното загряване да доведе до разпояване на някои компоненти или дори до повреждането на някой от чиповете по платката, така че не пренебрегвайте наличието на риск в подобна процедура. Ако не сте уверени във възможностите си, то по-добре не се опитвайте да правите подобни експерименти, особено ако и съответният компонент е все още в гаранция. Ние все пак се занимаваме ежедневно с подобни проблеми и определено може да се каже че сме експерти в тази област, така че за нас не е никакъв проблем, но за обикновен потребител това не е препоръчителна процедура. Ако обаче компонента или продукта вече е без гаранция и сте изчерпали всички други възможности, то със сигурност няма да навреди да опитате и тази възможност, защото тя наистина може да даде положителен резултат в доста ситуации… ;)
[wp:svejo-net]


13 thoughts on “Лаптопите Dell и проблемът с nVidia-базираните видеоконтролери

 • 09.06.2009 at 01:27
  Permalink

  Дали номера ще мине и с Ati чип?

 • 09.06.2009 at 02:25
  Permalink

  И с ATI и с много други чипове и платки също става, но не винаги… успеваемостта варира, като доста помага човек да има и късмет в съответната ситуация ;)

 • 10.06.2009 at 13:12
  Permalink

  Аз преди два месеца си взех DELL Latitude 6400. Под виста пръщи яко звуковата карта. Качвах драхвери от Intel за харда, изключвах честоти на Wi-Fi и се оправи на 95%.
  След това ми умря хард диска!!! Уж WesternDigital сега са читави … ама на.
  И покрай новия хард съм с XP и съм супер вече :)

  И да не ви се налага да ползвате кол центъра на Дел .. трагедия са!!!

 • 11.06.2009 at 08:43
  Permalink

  Ще си позволя да дам един съвет за хората който не разполагат с топъл въздух. Аз имах същия проблем само модела беше друг (XPS 1530). Предположих, че аз съм си виновен за проблема защото моля латпоп windows така и не видя а каквото и да си говорим acpi-to под линух не е най-доброто.

  Та чергата изглеждаше подобно на тази на Антон, топлия ми въздух беше на 30 км а лаптоп-а ми трябваше сега. Слезнах до магазина за 1лв взех 5 бр. от тия свещи ниските, който са в метално фолио. Разглобих си лаптопа и сложих една върху nVidia чипа, пасва идеално, запалих я и оставих да погори около 30 мин. Сглобих си лаптопа и си продължих работата. Цялата хамалогия ми струваше 1 лв. отне ми около 1 час, а и ми останаха бонус 4 свещи за следващия друг път. :)

  Личен съвет към хората с чипове на nVidia, купете си охлаждания, така е сигурно, че няма да имате проблем.

  Поздрави.

 • 11.06.2009 at 22:57
  Permalink

  Като ви слушам си мислиа, че май май много се …….
  А ако нещо не стане кой ще ти признай гаранциата бе Антоне ?
  Професионалистите от ДЕЛЛ ли ?
  ай стига с тези шарени пилета а?
  Поздрави

 • 13.06.2009 at 12:26
  Permalink

  Тази процедура отстранява дефекта доста успешно и в дефектните серии на HP DVxxxx (за съжаление повечето пъти временно), за по добър топлообмен може да се използва “паста” Flux to soft soldering. Поздравления за избора на станция за горещ въздух, и при мен е същата :) .

 • 16.08.2009 at 15:16
  Permalink

  Аз имам същият проблем с чертите на екрана на DELL XPS M1330 – появяват се рядко.Нямам апаратура и оборудване като на Bloody.Прочетох и коментара за отстраняването на проблема със свещи в фолио от 1 лев(може ли малко пояснение за тях).Другото за което се сещам е ,на кои или в кои сервиз да занеса лаптопа ми за профилактика на GPU Nvidia ?

 • 17.08.2009 at 11:32
  Permalink

  Профилактика няма да ти направят никъде, но все пак имаш гаранция и можеш да го занесеш в сервиза на Dell – ще ти сменят дъното.

 • 25.08.2009 at 23:35
  Permalink

  Същия проблем го има при лаптопите на Епъл Г3 и Г4 лошо спояване на графичния чип за дъното с горещ въздух се решава проблема. Първия път сложих 1 монета от 5 евроцента върху охладителя и при затваряне имаше по-силно притискане, но при преместване се разместваше :-.

 • 05.05.2010 at 01:13
  Permalink

  hi, i dont understand this language, but i have one pc like this one, im going to do what you do on the video, for how log do you expose the GPU to the heat?

 • 16.11.2010 at 19:49
  Permalink

  Ами каво да ви кажа – това си е супер шарлатанска работа за подкарване ВРЕМЕННО НА НЯКОЯ машина която трябва да се продаде – с подгряването до 300 градуса не се оправят спойките – ами се пооправя кристалната решетка на самия кристал в чипа – също може да се оправят така и RAM памети – За да се реши радикално и професионално проблема се сменя чипа на вдеикартата – проблема е че такива чипове са произвеждани много кратко време и вече не могат да се намерят нови – просто трик на производителя – дори и да не е ползван чипа той старее и не може да работи след определен срок от около 3 години това е ВСЕИЗВЕСТЕН ПРОБЛЕМ с този модел !!!!

 • 16.11.2010 at 19:51
  Permalink

  Просто бягайте далеко от Nvidia – в модерните лаптопи !!!!

 • 18.11.2010 at 12:03
  Permalink

  Глупости, проблемът се отнасяше единствено за определена серия видеокарти.

  А дали е шарлатанска работата – е, аз даже се учудвам, че никой не се интересува от гаранцията си, понеже всички лаптопи с въпросния проблем имат удължена гаранция на дънната платка. А повечето лаптопи на Dell идваха и без това с дълга гаранция. 4 години от покупката за проблем, който не е гарантирано, че ще се появи – аз съм ок с това, случва се, оправят го при поява, а след 4 години така или иначе тоя лаптоп за нищо не става.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *