Dell обновява Studio и XPS заради i7

Dellза пореден път се втурва напред и ще е една от първите компании, предлагащи i7-базирани лаптопи. Acer обявиха 18-инчов модел още преди време, но размерът е несериозен, а clevo, за съжаление, не предлагат нищо свое у нас, освен FE: лаптопите с големи марки на капака. Очаква се Dell да обнови своите Studio 15 и 17, както и елитната линия Studio XPS 16 с новата платформа на Intel.

В интерес на истината – разбираемо е защо Studio XPS 16 получава толкова бърз “ъпдейт” – флагманът на Dell въобще не стана хита, който предишната XPS линия предполагаше, като първоначално се предлагаше само с видеокарти Mobility Radeon HD3670 с крайно недостатъчна производителност. Днес изборът е увеличен до HD4670, която ще се комбинира добре с новите процесори и вероятно ще помогне на серията да се продава по-добре. В недоумение ни хвърля обновяването на Studio 15 – тази фамилия не се слави с качества, позволяващи да се използват процесори с висока консумация, и на практика е “бюджетната” линия 15-инчови мултимедийни лаптопи на Dell (като оставим настрана недоразуменията като Inspiron* и неясното му предназначение). Да се надяваме, че 15-ките ще се справят.

В новината се споменава също, че Studio 17 ще бъде снабден и с нова опция за видеокарта – ATI Mobility Radeon HD4650, която да подобри 3D производителността. Явното нежелание на Dell да конкурират сами своите по-елитни продуктови линии обаче е възможно да изиграе лоша шега – Studio 15 и днес среща трудности, понеже пазара е залят с по-евтини предложения на други големи производители с по-добри параметри, особено онези, които разполагат и с по-мощни видеокарти. А i7 бързо ще си проправи път и до тях. 17-инчовите Studio пък няма да получат нещо повече от поредния среден клас Radeon, като дори не говорим за HD4670, вместо да заложи на по-добри решения* като NVIDIA GeForce GT 240M и дори, защо не – по-високи модели видеокарти със сходна консумация (която уж се явява сериозното ограничение при преносимите компютри).

*Лично мнение на автора.

One thought on “Dell обновява Studio и XPS заради i7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *