Оферта на деня: началото на август

Преди дълго жадуваната почивка исках да напиша някакво сборно предложение в разнообразните категории ноутбуци на пазара, но за съжаление срещам огромна трудност – липсата на модели. Докато в предишни случаи, за да препоръчам ноутбук в даден ценови клас, съм се колебаел между няколко модела, в момента на пазара у нас настана някакъв глад, който вносителите не успяват да задоволят по никакъв начин, така че препоръчвам поради липса на избор. Два месеца по-рано в между 1000 и 1500 лева имаше наистина десетки предложения. В момента има няколко, всяко от което се отличава като едва ли не единствено по рода си по някаква причина. Постепенно това се пренесе във всички ценови категории и в момента е сравнително лесно да препоръчам модели, просто, защото липсва конкуренция!

Под 800 лева:
AsRock MultiBook M15 – реално моделите на AsRock предлагат повече от всяко друго конкурентно предложение и би трябвало да са отново на склад от днес.

900-1000 лева:
Fujitsu AMILO Pi 3525 – за съжаление моделът 3540, който беше с видеокарта GeForce 9300M, свърши, и не се знае кога ще го има, но в момента пак има интересен модел, подходящ за ежедневна употреба (не и за игри, в никакъв случай). При тази цена и такъв процесор – няма конкурент.

Acer Aspire 5737Z – едно особено предложение с чипсет на NVIDIA, което обаче е подходящо за филми заради HD ускоренията, които предлага видеокартата с CUDA. Общо взето алтернатива на модела на Fujitsu с малко по-различно предназначение.

1000-1200 лева
Acer Aspire TimeLine 3810T – едно от най-добрите предложения от серията Timeline и причина нетбуците да започнат да се страхуват от тези модели на Acer – малък, лек, с много издръжлива батерия и много по-добра видеокарта от който и да е ноутбук в момента. Цената е много, много интересна.

Acer Aspire 5738ZG – един от малкото модели в този ценови клас, с видеокарта, подходяща за HD видео и за непретенциозни игри. Цената му е напълно оправдана, за съжаление на пазара допреди дни се намираха поне с по 100 лева по-евтини модели на други марки със сходни параметри. Но беше за кратко.

1200-1500 лева
Acer Aspire 6930G – много близко до долната граница, предлага параметрите на 5738G, но в 16-инчов вариант, подходящ за филми.

Acer Aspire TimeLine 3810T – друга модификация на Timeline, този път с допълнителен видеоконтролер на ATI, който повишава производителността на ноутбука. Много впечатляващ модел, който скоро ще има ревю на сайта.

Acer Aspire 5738ZG – струва си само, ако нямате още 100 лева за следващото предложение или не искате 16-инчов ноутбук, какъвто е този от предишното.

Dell Studio 1555 (T6550) – безспорно хитът на сезона, който е подходящ дори за игри благодарение на бързата DDR3 памет на видеокартата (за разлика от други производители, Dell слагат само DDR3 памети на видеокартата, което елиминира едно от най-тесните места на картите от нисък клас). Има цял куп модификации, странното е, че най-евтината от тях е най-добра и като параметри.

Lenovo ThinkPad R500 – след хитовите Lenovo 3000 (които обаче свършиха отдавна), компанията най-накрая предлага нещо интересно и в “средния клас” – този път тотално ориентирано към бизнес потребители, но пък си струва. Няма друг ноутбук за толкова пари със същата здравина и легендарно качество на изработка.

Toshiba Satellite A300-20P – едно от много добрите предложения на Toshiba – напоследък рядкост, понеже ценовата листа на вносителите са направо празни. Отсега казвам, че моделът се намира с 50 лева по-евтино и с 2 GB повече памет в Техномаркет (звучи като лоша шега на гърба на всички специализирани компютърни фирми!) – стига да искате да си го купите оттам, което горещо препоръчвам да не правите. Като да си купите кафе машина или принтер от кварталния хипермаркет – на касата дори не знаят какво е това. Всъщност в сравнение с моделът на Dell по-горе, не препоръчвам и въпросната Toshiba, но знам ли – може да си падате по лъскави из…кхъм…ици и да вярвате в ъ-ъ… кхъм… митологичното високо качество на Toshiba… кхъм. Добре де, поне е с No matter what гаранция, но не е лошо да питате за нея в Техномаркет, преди да го купите.

1500-1800 лева
Dell Studio 1535 – о-о, да, точно така – препоръчвам модел отпреди две поколения. Просто това е единственият начин да се сдобиете с екран с по-висока (всъщност по-нормална) резолюция, а като параметри съвсем не е по-лош от повечето нови модели, макар и да не е с толкова мощна видеокарта, колкото Studio 1555.

Lenovo ThinkPad R400 – да препоръчам за втори път ThinkPad за под 2000 лева си е направо учудващо. Но все пак – R400 е точно това, което търсите, ако искате лек и много, много здрав компютър за бизнес нужди. Т.е. не игри, не филми, а работа. Резолюцията можеше да е малко по-висока по мое мнение, но пък е 14-инчов, на повечето хора не би им допаднало…

1800-2000 лева
Toshiba Tecra S5-14R – май единствената останала Tecra с висока резолюция и единствена евтина алтернатива на серията Elitebook на HP. Много добър екран, но и другите неща са по малко. За толкова пари – толкова. И все пак – винаги може да направите опгрейд на диска, но неща като екрана не се сменят (лесно).

Toshiba Satellite P300-219 – щях да я препоръчам, но предлагам да скочите на следващото предложение. И все пак – ако си падате по … както и да го въртя – въпреки очевадно едричките си габарити, мултимедийните модели на Toshiba крещят “гей!”.

MSI GX720 – ревюто може да прочетете тук, моделът е единственият, насочен към геймъри с цена под 2000 лева (оставям настрана HP-тата от dv серията, освен ако не искате да прекарате живота си по сервизи). И е хубав. За жалост – свършва.

2000-2500 лева
Acer Aspire 8730G – е, не е точно “преносим” компютър, понеже дори не може да си намерите чанта за него, но въпреки това е ноутбук. Много добър и баш за игри и филми.

HP EliteBook 8730w FU461EA – най-евтината налична у нас работна станция на HP. Струва си всяка стотинка, това мога да кажа. Много добър екран, изключителен корпус, батерия с голям капацитет, мощен процесор… да продължавам ли?

MSI GT627X – ама че изненада беше да открия това в ценовата на новия вносител на MSI – за под 2500 лева получавате процесор, който с едно натискане на бутон тръгва на над 2.7 GHz и видеокарта със “само” три пъти повече стрийм процесори от най-близката налична в ноутбук с по-ниска цена. Ех, и екранът да беше с по-висока резолюция, но пълно щастие няма.

2500+ лева
Ей тук. Има ми телефона ;)

Ако ви е направило впечатление – в ниския клас едноличен владетел е Acer, в средния – Dell (а също и един от моделите Acer Timeline), нагоре става малко по-сложно, но като цяло – марките се броят на пръсти, а предложенията, при все, че обхващам едва ли не всички класове, са си откровено бедни и не бяха особено по-различни като производителност и преди два-три месеца. Тенденции? Лятото вносителите не поръчват стока? Странно, според скромния ми опит в момента търсенето е по-високо, отколкото преди месец-два, а няма какво да предложа на клиентите и им казвам да чакат…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *