Оферта на деня: геймърски лаптопи от среден клас в средата на август

Тези дни няколко пъти се налага да търся 15 или 17-инчови ноутбуци, предназначени за игри, с ограничение на цената до около 2000 лева. В интерес на истината, марките, които предлагат такива лаптопи, са много малко: Acer напоследък имат няколко 17-инчови лаптопа в този клас, които обаче се отличават с видеокарти със сравнително бавна DDR2 памет, MSI, които имат много силни 15 и 17-инчови модели, Toshiba, които продължават да предлагат своите Qosmio, макар и на цена малко над 2000 лева, и Dell с един донякъде подходящ модел, който обаче не е най-доброто за игри, което може да купите.

От моделите на Acer безспорно са интересни Aspire 7738G и 5935G, като всички се предлагат с видеокарти NVIDIA GeForce GT 130M с DDR2 памет – удачни решения, дори, когато са комбинирани с 2-гигахерцови процесори, но не и най-бързите на пазара, тъй като бавната памет изиграва своята роля в игри с по-тежки текстури или при използване на заглаждане на ръбовете или анизотропна филтрация. Хубавото е (лека ирония, тъй като на всеки му се иска да не е така), че такива игри така или иначе не се играят на максимални детайли на преносими компютри, следователно нуждата от бърза видеопамет донякъде намалява. цените започват от около 1500 лева за модел с 320-гигабайтов диск и бързо нарастват с увеличаването на дисковия обем.

MSI предлагат два изключително добри модела – GX623 (точното име на модела е MSI GX623X-025EU) безспорно е най-добрата комбинация от параметри, която може да купите в момента на цена под 2000 лева – много мощна видеокарта, хубав контрастен екран с висока резолюция, а и се предлага с две години международна гаранция и функция за фабричен автоматичен овърклок на процесора (на 2.3 GHz), която е направо незаменима и работи дори при евентуална смяна на стандартния 2-гигахерцов процесор, с който се предлага модела. Очаквайте и подробно ревю на модела. GX720 бързо се наложи като класически пример за игрова мултимедийна конфигурация с добре подбрани параметри – видеокарта GeForce 9600M с DDR3 памет и бърз процесор. Фактът, че процесорът работи на честота над 2.6 GHz, и наличието на екран с WSXGA+ резолюция, със сигурност допринасят много за атрактивността на модела.

Dell се наложиха изключително добре със своя Studio 1555 и в момента буквално са окупирали непоклатимо нишата около 1500 лева, където предлагат най-интересниите ноутбуци за тази цена – както за хората, които все пак искат да пускат и игри на компютъра, така и за тези, които търсят нещо за ежедневна употреба.

Струва си да спомена и един интересен модел на Toshiba от серията Qosmio, който замести прословутия F50-108. Qosmio F50-125 е с 2.4-гигахерцов процесор и видеокарта 9700M GTS с 48 стрийм процесора ,която предлага много повече груба сила от 130M и 9600M GT. Проблемът е, че като цена F50 започват да настигат MSI GT627 с неговата GeForce 9800M GS и са съвсем малко по-евтини от HP EliteBook 8710w, който е без конкуренция от гледна точка на параметри (процесор T9300 на 2.5 ЖHz, видеокарта с 96 стрийм процесора и уникално добър екран спрямо всички останали) и цена, въпреки малко по-стария си чипсет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *