Какво да купя: Част първа

Тъй като твърде често налитаме на въпроси от типа “Какво да купя”, реших да опитам да направя едно ръководство за покупка на лаптоп, което може да се стори полезно на онези от вас, които не са наясно с всички характеристики или просто не са сигурни, че нещо им е нужно. Четивото ще е полезно и ако просто нямате представа какво искате – “ноутбук” днес е толкова обширно понятие, че е трудно дори да намеря простичко начало на тази статия. Като за начало… дали да е процесора, дали екрана… може би да започна с типовете преносими компютри? Важно е да уточня, че една голяма част от разделението на “типове” ноутбуци идва от размерите на екрана, но това далеч не е единствен критерий. Но първо…

Откъде да купя?
Сърбят ме пръстите да кажа “от нас”, но в случая говоря за малко по-различен като естество въпрос. Лизинговите схеми на ГОЛЕМИТЕ вериги понякога са по-добри от тези на компютърните фирми. Обаче – я си представете как при първото пускане DVD –то зацикля. На кого в МЕТРО звъните, след като сте си спестили 50-100 лева, разсрочени в 12 или 24-месечен лизинг, купувайки оттам? Веригите поръчват 100-200-300 броя, пускат ги в брошурата си и ниската или изгодна цена привличат клиенти като мухи… добре де, като пчели на лятна ливада и буквално “разтикват” купеното. А ако си купувате нещо с за по-специфични нужди – накратко – няма верига, където да работят компетентни продавач-консултанти, защото вече нямаше да са продавач-консултанти, ако са компетентни. Тук говоря само за МЕТРО, Зора, Технополис, Техномаркет и подобните. Там плащат достатъчно, че продавача да ТРЯБВА да ви продаде нещо налично, независимо разбира ли. Това е. Да ви търси модел в 2 през нощта или да обновява ежедневно ценови листи и характеристики? Да бе, да…

Купувайте ноутбуци от фирми, чиято дейност са основно преносимите компютри. Обикновено си личат по добре направените сайтове – бедното описание на ноутбуците е признак, че източникът му е директно вносителя, а не искам да ви лъжа, че при официалните вносители всички непременно разбират какво точно продават, защото познавам лично такива, които не разбират никак. Т.е. ако на сайта има някакви изсмукани от пръстите на едната ви ръка характеристики – въобще не се занимавайте. Понеже никой не ми плаща да хваля всички фирми – ЛИЧНО АЗ бих купил лаптоп от (пояснявам – БИХ, всъщност HardwareBG.com продава преносими компютри, т.е. и аз продавам преносими компютри през iskamPC.com и това е част от прехраната ми, така че няма как да ми се случи да купувам от друго място) PCStore, Лаптоп БГ и подобни фирми, през които ежедневно минават различни лаптопи. Дори и да не са разбирали някога (няма как да зная), то поне ще имат богат опит, а доколкото ми е известно – имат достатъчно добро отношение към клиентите.

За какво ще се ползва?
Основен ориентир при покупка на лаптоп винаги трябва да са нуждите ви. Ако искате да гледате филми – мултимедиен ноутбук. За офис работа – бизнес ноутбук. За отговорни задачи и 3D програми – мобилна работна станция. За игри – или типично геймърска конфигурация, или мултимедиен ноутбук с по-бърза видеокарта. За HD видео нещата са съвсем малко по-сложни, но, подобно на случая, в който искате просто “лаптоп за интернет и филми” (честно – това доста често кхъм… “изискване”) – почти няма конфигурация на пазара, която да не ви свърши работа, така че или задълбочете още малко изискванията, или го избирайте по вид и каквото прочетете по-долу за гаранцията. Ще се спра на отделните категории по-късно (може би във втората част на този материал).

Какъв е бюджета?
Всички искат понапомпан ноутбук, но това няма, повтарям – НЯМА да стане за 900-1000 лева. Обаче! – точно в момента ще стане за около 1200-1300, стига да не искате чудеса на техниката, в който случай пък няма да минете и с 1500, нито с 1800 лева… Оттук натам следват по-скоро отговори, които ще дадете сами, или търговеца ще прецени според желанията ви.

Конструкцията
Странно е, но забелязвам, че хората не отдават никакво значение на конструкцията на лаптопа. Всичко си приличало и т.н. обяснения, а на практика има разлики, видими и с просто око. Особено при скъпите (говорим за над 2000 лева) ноутбуци си струва да заложите на нещо с по-ниски параметри, но издръжливо шаси, тъй като варианта “на мен няма да ми се случи”, на който повечето купувачи разчитат, е… докато не се случи. Пресен пример е този модел, който по изключение предлага нещо, което не съм виждал в друг етин компютър. Историята му е проста – един от нашенските вносители го предлага, след като Техно-не-зная-кой е поръчал купчина бройки и не е узпял да ги “разтика”. При него хубавото е, че просто е по-малко вероятно да попаднете на…

Гаранцията – въпрос на слухове…
Да, да, зная – 2 години за физически лица, 5-годишна и т.н. Важното в гаранцията не е да е безкрайно дълга (стискам палци след 5 години да може да сменяме ноутбуците като носни кърпи и мисля, че дотогава няма да са оцелели много от сегашните модели от нисък клас), а как се обслужва. На база чуто, прочетено и някакъв личен опит, като държа да отбележа, че изброените са изпъстрени с много, неизбежни лични мнения, които няма как да не са субективни в някаква степен.
Asus – напоследък явно са засилили контрола и гаранциите се обслужват добре, което е изключително похвално. Самите модели също не са сред най-чупливите, макар и да не блестят с някакво безкрайно качество.
Acer – винаги е имало много недоволни, но от друга страна – това е от най-продаваните марки. Което не ги оправдава, тъй като дори докато работех за един от вносителите, не забелязах желание за крупни мерки за промяна в обслужването. Конкретен личен опит – обадих се, че съм издумкал видекарта на своята Extensa и ми поискаха 120 евра за нова. Понеже в ebay се намира за 65-70, питах какъв ми е кяра да я купя от тях за 120 и ме уведомиха, че ще имам гаранция. Може би аз не разбирам, но… ако гаранцията означава, че ще платя и следващия път, това би трябвало да го наричат “абонамент”. За радост в повечето случаи действат нормално и без чак такива проблеми, но препоръчвам да наблягате на по-издръжливите им модели за всеки случай.
23.04.2009: Както вече писах тук, оказва се, че тихомълком и Вюпойнт са станали официален сервиз на ноутбуци Acer (имаше слухове, но тогава ми отговориха “ще ти кажа”). Което значително променя оценката ми за обслужването, защото Вюпойнт са известни именно с коректната си работа като сервизен център. Ако имате информация и за други подобни драстични промени за други марки, може да я споделите на email или в коментарите.
Dell – след като всеки втори започна да внася Dell, марката се разви доста, но това не промени доброто гаранционно обслужване. Като цяло негативните впечатления са по-скоро свързани с очакванията за изключително кратки срокове на ремонтите, отколкото с липсата на такива. Според колеги Next Business Day гаранцията им се обслужва коректно, дори да не е всеки ден.
eMachines – първо, това не е Acer, а е собственост на Acer. Второ – обслужва се от същите сервизи, а е от безкрайно нисък клас, т.е. проблемите са по-скоро очаквани.
Fujitsu (или Fujitsu Siemens Computers) – някъде между вечните преструктурирания и смени на моделни линии, Fujitsu обяви и Collect & Return международна гаранция, което означава, че където и да се намирате, куриер от локален сервиз ще дойде да отнесе и след ремонт – да донесе ноутбука. Което си е уникално. Според представителите – работи чудесно, но досега не съм попадал на патил, за да разбера подробности. Евтините модели с AMD не си струват. Скъпите (вижте тук) май също. Всъщност има един, който е направо безценен и уникален по рода си.
Gigabyte – споменавам марката колкото да отчета съществуването на това име. Не искам дори да зная как, кой и къде обслужва гаранциите.
HP – много смесени мнения отнесе тази марка по простата причина, че е най-продаваната и най-развитата у нас, но в момента има аткуални бюджетни решения, които трябва да се избягват заради чести проблеми. По впечатлeния на колеги – бааавно обслужване, освен, ако не идвате с някой от скъпите бизнес модели и работни станции с международна гаранция, но те пък не се чупят. Ще се радвам на преки впечатления, тъй като моите наблюдения се простират до чупливостта, а не до оправянето на проблемите. И тук ГОРЕЩО препоръчвам да избягвате моделите с процесори AMD.
Lenovo – голяма тайна, тъй като повечето хора около мен имат ThinkPad-и, а те са като старата руска техника – никога не ходят в сервиз, ако нещо се развали, ги почуквате и им минава. Серията Lenovo 3000 обаче не е толкова безпроблемна, но по всичко личи, че няма оплаквания от сервизната мрежа и досега не съм чул никакви негативи.
LG – виж Samsung.
MSI – нямам дори бегла представа, избягвам марката, какво остава за ноутбуците…
Packard Bell – също не мога да дам някакви смислени насоки, тъй като не са особено популярни у нас. rager скоро ще има сблъсък с един такъв и може да опитаме какво ще стане, ако уж се счупи…
Samsung – купете си телевизор Samsung. Или монитор. Или прахосмукачка. Не и преносим компютър.
Sony – VAIO е една изключително обширна продуктова линия, от която си струва да се гледат само скъпите модели. Гаранция…?
Toshiba – не само се славят като едни от най-добрите, когато се опре до сервиз, но и се радват на сравнително ниско ниво на чупливост. Още повече в момента (до 31-ви май) дават No Matter What гаранция, която ви застрахова и срещу случайни повреди от изпускане и кражба на лаптопа, което също е уникална по рода си гаранция за България.

2 или 3 години гаранция (често може да закупите допълнителна гаранция доста евтино), като най-добрата препоръка е да избирате марки, които и след 10 години ще са на пазара. MSI, Gigabyte, LG, Samsung са прохождащи марки, чийто основен бизнес е другаде, но бумът в продажбите на лаптопи ги привлече и към този сегмент. Sony пък просто не могат да си намерят място и качество, а и най-вероятно произвеждат само стикерите Sony на своите модели, но отвъд океана са третата марка, която се показва във филмови блокбъстъри, което ги прави марка с главно “М” в очите на хората. Може би ще забележите липсата на Apple в списъка – не мога да дам мнение, а и у нас цените им са традиионно високи като за продукти за манияци, което рядко ги поставя в полезрението ми.

Компонентите
Ще оставя това за втората част на “Какво да купя?”, тъй като е обширна тема. Ще се опитам и да обхвана различните ценови категории с конкретни предложения, както и да дам малко по-смислени обяснения за най-честите си препоръки и мнения. Ако държите да си създадете сами такива – следете темите във форума на HardwareBG.com и четете редовно ревютата в mobility.BG.

08.05.2009: Тук ще намерите насоки за покупка на ноутбук с цена 1100-1300 лева, актуални в началото на м. Май. Липсата на сериозно ръководство за покупка според цена към момента се дължи на подмяната на продуктовите линии на някои от водещите марки, която затруднява конкретизирането на модели.

[wp:svejo-net]


15 thoughts on “Какво да купя: Част първа

 • 23.04.2009 at 19:54
  Permalink

  Не купувайте нищо на Samsung!!!

 • 27.04.2009 at 07:43
  Permalink

  Много добра коментарна статия, Ники, браво! Нещата са динамични, така че ще чакам и обновяванията по темата ;)

 • 30.04.2009 at 20:45
  Permalink

  Макар че автора се е постарал да обвърже марката с гаранционното обслужване е предложението му да избираме компютър според марката на производителя. Мисля, че до този извод стига всеки циганин спестил 500 лева и искащ да блесне в маалата. такъв човек едва ли ще научи нещо ново от “Част първа”.

  Забелязали ли сте, че повечето производители пишат логото на фирмите си с големи букви на капаците на екраните? Вероятно те знаят, че е обикновено купувачите четат “едно ръководство за покупка на лаптоп, което може да се стори полезно на онези от вас, които не са наясно с всички характеристики или просто не са сигурни, че нещо им е нужно.”

  Т.е., ако не сте наясно с безмислените номера на процесорите, още по-неясните номера на видеокартите, колко лева струва 2 GB повече RAM в магазина, и 500 GB нов харддиск, то в този случай най-добре изберете лаптопа според надписа на капака му.

  Ash cool sun, mash Allah!

 • 30.04.2009 at 21:28
  Permalink

  Нещо си се объркал – препоръчвам покупката да е обвързана с гаранционното обслужване. Това за надписа на капака явно е някакво твое тълкувание.

  Иначе щях да пратя всички да си купуват Сони и Самсунг, че и без това останалите имена на незапознатите им звучат като дошли от дълбока китайска провинция…

 • 01.05.2009 at 10:15
  Permalink

  Добро начало на статията,но….малко се разминаваме с автора за мнението относно “марките и гаранциите от производителя”.Да прав е че трябва да се заложи на хората на които това им е хлябът…но правилното хардуерно комплектоване на една машина(от която и марка да е) не е проста работа/казвам го от опит/.Голяма роля играят познанията по наличния хардуер на пазара,како и прекараните часове в лабораториите за изпитание над машините.В много голяма част от изнесените от производителя данни за едно PC- не отговарят на действителността а са просто параметри,коит в по-голямата си част не говорят нищо на обикновенния потребител.Затова горещо го подкрепям в начинанието му,и ако мога да го посъветвам….нека обърне повече внимание на органите които тестват жестоко всичко попаднало им връцете.За сръвнение аз лично използвам мобилен компютър на компанията “MSI”,който не е спирал от 12 месеца(работи по 20 часа на денонощие)и не ми е създавал никакви грижи.НО….ТОВА Е ЛИЧНО МНЕНИЕ!

 • 01.05.2009 at 14:36
  Permalink

  Със същия успех мога да разкажа историята на предишния ми Acer Aspire 5920G – милият е минал през неща, на каквито и онези, индустриалните ноутбуци, не могат да минат, и си работеше (е, падът му един ден спря :)).

  Прави изключение обаче, а не правило. Аз бях много доволен – повечето хора обаче не бяха. Постарал съм се да посъбера доста мнения от колеги и патили (форума е полезен в това отношение), както и своя база личен опит. На производителите почти никак нямам вяра, то всички се дуят колко са добри.

  Кое за параметрите от производителите не е вярно, че ми стана любопитно?

 • 03.05.2009 at 00:08
  Permalink

  Хубава статия,но дано скоро се появи и 2-ра част с повечко подробности – в смисъл който я прочете да му стнане ясно според нуждите и финасите какво да си купи.
  По отношение на марки и сервиз….
  От няколко дни съм в “клуба” на Toshiba TSPro A 300-1NT – до колко е добър … времето ще покаже.До преди 2 месеца бях с FSC Pi 1556 с почти максимума за модела.Сдобих се с него преди 2г и не изкара и 1 г и започнаха мъките по сервизите – сменен му бе дисплеи по късно звукова карта,дъно, преди 3 мес преди да ми изтече гаранцията му изгоря и видео картата.Отначало се отремонтира в ЛМ сервиз , но след като се задълбочиха проблемите се свързах с представитеството на FSC – г-н П Пенчев – с неговото съдейсвие сервиза го пое Вюпоинт,постигнахме договорка за одължаване на гаранцията с 9 мес и с уговорка ако има повреда през това време мащината ми да бъде сменена
  Ремонта се оказа неуспещен и пристъпихме към процедура за замяна.
  Не знам как се подхожда в такъв случай но според мен би трябвало на клиента да се предложи осъвремена версия на модела които се заменя – а не със сходни парамери или малко отгоре защото деф. модел е вече острял.Не можахме да се споразумеем за подходящ модел и от FSC – Петър Пенчев -( моите лични благодарности за обърнатото персонално внимане на моя частен случаи )пуснаха процедура по въстановяване на сума по фактура.Не знам дали съм единичен случаи , но въпреки всичко като цяло съм доволен от това което имах и от отношението като клиент,жалко ,че модела или екземпляра ми се оказаха ненадеждни.

 • 06.05.2009 at 14:50
  Permalink

  Пиша за да дам съвет на тези който искат да си купуват лаптоп. Никой не задължавам да ме послуша, но се старая да съм обективен. През ръцете ми са минали десетки лаптопи. Сменям си го редовно оправям на приятели проблеми и тн. Асус предлагат всичко в едно, опитват се да дадат абсолютно всичко а това не е мн добре, страдат от проблемни драйвери. Дори върхово дъно за настолен компютър, недопустимо е висок клас безумно скъп да има дребни недоглеждания. Не бих си купил, бих взел по слаба и по качествена машина. МСИ както Асус чат пат драйвер и евтина пластмаса, освен може би няколко модела. Асер е същото едни доволни други не. При евтините има голям риск и късмет общо взето. Тошиба бях много доволен имам модел върху който ку4ето се разхождаше(8 кг) пада много пъти и е здрав и никакви проблеми. Но попаднах на евтин модел, явно конкуренцията ги е натиснала (а и с тая застраховка определено са спаднали продажбите) и са изнесли евтини боклуци(то евтино няма как) прегряваше а и едно изпускане и счупи пантите.Скъпите им модели са ок. Сони според мен са прекалено скъпи и не си струва, но който не му пука мисля си заслужават. ИБМ много здрави заслужават си но все едно са ги делкали с чука не бих си взел заради дизайна.Делл мисля са доста здрави, хубави материали и сглобки, имат сервиз съпорт и тн, всичко е точно според мен. ХП или Компак никога не са ме разочаровали здрави хубави материали, съпорт, гаранция всичко дори допълнителни програмки, с тях не може да усетите липса на драйвер или нещо за което да не е помислено, отделно цената им с лицензиран уиндоус е много добра. За съжаление ползвам американски модели, съпорт в уса, веднъж звънях на съпорта тук и нямам думи, некомпетентни ми се сториха и не особенно учтиви, освен това ми казаха този модел е за уса и не го сервизираме, което е недопустимо като е в гаранция, а аз имах просто въпрос но мисля едно оплакване в уса и проблема ще е решен. Видях наскоро модел на хп който изглеждаше добре но някак малко не ми хареса сглобката но пак си мисля че са ок. По въпроса за това че се стараят и мислят за всичко ще ви дам пример, програмка която ако падне лаптопа изкл. харда преди да се удари, доста полезно и не струва много за да се направи нали? Е да но другите марки го нямат, отделно хардиска на новите модели вече не е твърдо хванат ами буксата е подвижна и едни гумени крачета го държат който обират вибрациите. Е и това не е кой знае какво нали? една гумичка, да обаче помага, отделно в съпорт центъра (поне в уса) отговарят на въпроси как да си инсталирам биос или уиндоус. С една дума комплексно удоволствие. Айпъл уникална изработка, супер качествени материали, съпорт всичко, всичко изброено за хп важи за тях мислят за всеки детайл, е да скъпи но…………
  Всички който съм изпуснал просто не си заслужават да ги коментирам дори

 • 06.05.2009 at 15:58
  Permalink

  Твърде обобщаващо – аз не харесвам НР заради евтините им модели, но скъпите им са прекрасно изработени (и скъпи, в който случай вече всички марки имат конкурентни модели).

  Приложенията, които “изключват” твърдия диск при удар или свободно падане са типични само за високия клас. В ниския клас подобно нещо може да се срещне само, ако производителя е ползвал твърд диск с Free Fall сензор, но тогава производителя няма общо с работата на този сензор, тъй като е вграден в диска. Реално всички бизнес модели от висок клас имат подобна защита, но тя е реализирана със сензор в самия ноутбук, който паркира главите (и не изключва диска, за това няма достатъчно време) при удар или дори разклащане на лаптопа. Такова нещо обаче в ноутбук за 1000 лева няма…

  Относно Lenovo (които все още наричате IBM) – впечатлението ви със сигурност не е базирано на работа, а на база вид. Дизайнът им е индустриален, но това са ноутбуци, предназначени за бизнеса, където това е традиция. Нещо повече – в общия случай са много по-добре конструирани от много конкурентни модели, и видът няма нищо общо с удобството при работа, а здравината се дължи именно на някои от “ръбовете” – например при ThinkPad рамката на екрана не се огъла по простата причина, че е Г-образна – което води и до този “ръбат” вид.

 • 22.05.2009 at 12:15
  Permalink

  Една идея за поредна част на тази интересна история е “на кого, колко голям екран му трябва”.

 • 22.05.2009 at 18:01
  Permalink

  Колкото хора, толкова и мнения. Иначе съм се замислял, но напоследък такива странни изисквания има в това отношение, че… направо не зная. Във всеки случай се чудя на кой 1280х800 не започва да му отеснява. Според мен – на онези, които още не са сядали на 1680хY и нагоре.

 • 23.05.2009 at 18:40
  Permalink

  След година и половина с два лаптопа с 1280х800 все още ми е неудобно да работя в word (виждам много малка част от екрана) и да чета pdf-и (трябва да скролвам напред назад, за да гледам картинки свързани с текста и препрочитам нещо от същата страница), доста пада кпд-то в такива ситуации. Иначе пък е удобно, когато се ползват прогами, при които имам тулбарове отстрани – фотошоп, разните CAD програми (въпреки, че и те почват да преминават към ribbon интерфейса и там очаквам там да затруденят работите с новите версии). Наскоро работихме с един немец върху една екселска таблица, на някакъв лаптоп с не-widescreen монитор и направо се преродих.

 • 21.07.2009 at 18:15
  Permalink

  Асус драги Миланов не ми го сравнявай с МСИ защото е смешно да ги сравняваш!Асус е с много по-хубава изработка както на пластмаса така и като хардуер!Изобщо няма база за сравнение.

 • 22.07.2009 at 20:27
  Permalink

  Момчиле – подкрепям на 100%, ужасно е. И хората не разбират, докато не видят, но така и не виждат, защото няма.

  Ясен – айде, бе, гледам ценовата на мост – само стари дървени модели или такива от 1400 лева нагоре. Нямат в нито една категория, освен тези над 2500 лева, интересен спрямо останалите марки модел. Дали е по-хубава изработката – не зная, не за друго, но защото не съм виждал повечето MSI. Така или иначе – вероятно ги прави един и същ от големите OEM производители, така че, като изработка – надали има големи разлики. До вчера в офиса имах U50VG – е, няма що, това уж хитов модел – изработката е прилична, но нищо особено – лъскава пластмаса. Друга тема е, че има разни хубави неща по него, дори въпреки високата цена. Ревю няма, понеже ако го пусна, от Мост няма да дадат повече нищо за тест (което още се колебая дали да не пренебрегна, все пак уж има още два вносителя на Asus). Имам и една 17-ка на MSI (GX730X), която мен, при все, че съм адски скептичен към по-малките марки, направо успя да ме изненада, грам забележки да нямам – не е било досега.

 • 04.11.2009 at 17:47
  Permalink

  Доста добра и обективна статия. Отдавна не бях чел нещо по-смислено. Обикновено всеки си хвали неговото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *