Къде изчезнаха S-IPS и *VA екраните?

Приятел ме попита преди няколко дни за ноутбук с S-IPS или като минимум – PVA екран с резолюция 1920х1200 пиксела (макар че най-вероятно би отстъпил и пред 1680х1050 точки). След почти цяла вечер, прекарана в търсене на подобни модели се оказва, че първоначално посочените от мен Lenovo ThinkPad T500/W500/W700 и HP EliteBook 8530p/8530w използват 8-битови TN матрици без поляризиращ филтър, на което се дължат относително широките им ъги на наблюдение, водещи до заблудата, че са с PVA матрици. Оказва се, че последните S-IPS екрани са били в ThinkPad T61, EliteBook 8510p и Dell Lattitude E830 – все известни модели, които вече не се намират по магазините (а и при вносителите, поне аз не успях да открия изостанали някъде).

Иначе казано – ако търсите истински качествен екран за ноутбук в момента – имате проблем.  За съжаление подобно развитие на нещата поне на мен не ми допада – защо тези иначе зверски добри машинки (та ThinkPad W700 е мократа мечта на всеки по-запален по ноутбуците, или поне моя, пък и цената му най-накрая се смъкна надолу) са с иначе нелошите, но несравними с S-IPS матрици? Поне *VA, м?

В случай, че някой се интересува – последният Latitude го мярнах, нито видът му е подобаващ, нито хлопащият метал съответства на очакванията ми за качество, поради което дори не искам да го включвам в списъка, пък и познайте с каква матрица е и той…

[wp:svejo-net]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *