Най-използваните марки лаптопи

След 572 участия в анкетата на mobility.BG, стана време да бъдат показани и окончателните резултати. Анкетата, а в този дух и резултатите, не показват кои са най-популярните марки, а кои са най-често използваните от читателите на mobility.BG преносими компютри. Кратък анализ показва, че първите места със сериозна преднина (съответно 17 и 15% от всички гласувания) заемат HP  и Asus – първото не е изненадващо, тъй като марката е най-продаваната не само в България, но процентът хора, работещи на ноутбук на Asus е учудващо голям, напук на тенденциите, които пазара очертава, и явно е резултат от бумът на лаптопите и нетбуците на компанията след пускането на първите нетбуци.

Следващите три места с почти еднакви проценти са заети от Dell, Acer и Toshiba – все много популярни марки, като учудващ е само дела на Acer, който според информацията за продажбите би трябвало да е по-висок (донякъде и този на Toshiba, който изостава леко спрямо Dell). Следващата двойка е Lenovo и MSI – първото е логично – сравнително скъпите ноутбуци на марката се ползват основно от професионалисти и в корпоративните среди, докато MSI е пълна изненада – явно фактът, че са една от марките, които доскоро се продаваха основно в Техномаркет, и е като цяло ориентирана към масовия потребител, ги е направила доста популярни. Fujitsu и Sony са със съответно 5 и 4% от общия брой гласове – отново странно разпределение, при положение, че Sony не са добре представени в България, а Fujitsu – напротив, са доста позната марка (явно не и толкова популярна). Остатъка от гласовете отива в секцията “други”, където явно са и скъпите ноутбуци на Apple със своите 3 процента (общо 16 гласа).

Ето и графично оформено разпределение на марките:

chart-notebooks

Не забравяйте да се включите и в следващата ни анкета – този път с различна тематика и отново без претенции да е представителна извадка – нито Mobility.BG е толкова популярен сайт, че да може да претендира да бъде такава, нито читателите му са типични представители на “масов потребител”. Възможните гласове в новата анкета са 10, т.е. може да избирате доста от възможните отговори.


2 thoughts on “Най-използваните марки лаптопи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *