Оферта на деня: 16 юни

daily-offer-2Продължавам да предлагам интересни модели, които си струват парите по една или друга причина. След като се оказа, че предложението ми от 10-ти юни – Lenovo SL500 (за който писах тук), е свършил навсякъде, а поръчаните от вносителя модификации не са с толкова добър екран, единствена алтернатива (но без HDMI) остава Toshiba Tecra S5-13N – с екран с висока резолюция и матово покритие с добри ъгли на наблюдение, бърз процесор и, както някои колеги казват – “външна” видеокарта. Недостатък е малкият диск, но цените на дисковете са ниски и същите се сменят лесно, за разлика от вече изчезващите от пазара екрани с тази резолюция.

Все още си струва да отбележа и доста намалените цени на Fujitsu – Amilo Pi 3540, например, не само е с доста добра конфигурация, но и идва с операционна система и Office пакет. Процесорът с лекота изравнява предимството на по-бързата шина на по-популярните в момента Core 2 Duo T4200, като даже изпреварва в много приложения, а видеокартата е без аналог в този ценови клас. Като цяло, ако не искате Acer и търсите евтин ноутбук – този, както и все още намиращото се тук-там из фирмите Lenovo 3000 N500 (моделът с GeForce 9300M и операционна система, защото по-евтината версия (NS76NBM) без Windows, за който писахме тук, е изчерпан почти навсякъде, макар в магазина ни да се намира една бройка, която запазихме по случайност), са единствените ви сериозни алтернативи, за които си струва да говорим.

Тъй като неколкократно получавам запитвания за “по-добри екрани”, което на практика означава S-IPS или поне PVA такива – с една дума – няма. На пазара се предлагат няколко модела с донякъде подобрени ъгли на наблюдение на екраните благодарение на матови покрития на екрана, като от тях на добра цена са Tecra-та, която споменах по-горе, 15.4-инчовият HP Elitebook 8530w и 14.1-инчовият Lenovo ThinkPad T61, както и разни значително по-скъпи модели, които не си струва да споменавам без повод.

Хубавото е, че тази седмица най-накрая се появиха и доста модели от серията Acer Timeline, като от тях си струва да посоча като най-удачен и добре балансиран като размери, тегло и производителност 14-инчов модел Acer Aspire 4810T, който добре комбинира ниско тегло, много пестелив процесор и достатъчно производителен видеоконтролер при цена около 1500 лева. Естествено, за по-мощен процесор ще трябва да се бръкнете повече – около 1800 лева, но с 15.6-инчовия модел 5810T вече получавате и двуядрен процесор и видеокарта Mobility Radeon HD 4330, които гарантират комфортна работа, а теглото наистина съперничи на най-леките бизнес ноутбуци от висок клас (а и корпуса изглежда доста издръжлив). Естествено, ако търсите свръх мобилно предложение, което съперничи дори на нетбуците откъм тегло и има по-добра производителност, както и удивително дълъг живот на батерията – Acer Aspire Timeline 3810T е невероятен. За съжаление, родните вносители дружно предпочетоха да внесат версията с 500-гигабайтов диск, която е по-скъпа с около 100 лева от тази с 320 GB твърд диск, и така неволно дадоха едно рамо на напиращите 11.6-инчови нетбуци в борбата с иначе изключително изгодните, леки и производителни 13-инчови Timeline.
[wp:svejo-net]


4 thoughts on “Оферта на деня: 16 юни

 • 16.06.2009 at 20:59
  Permalink

  Определено ненужни 500 гигабайта :(
  А аз си чакам ревюто на 751-цата :) макар най-вероятно в цялата навалица от нови модели едва ли остава време- а и тепърва идват единайски от Асус, Дел и кой ли не, плюс 12-ки с ION… Страхотия, Мобилити, страхотия :)

 • 18.06.2009 at 18:24
  Permalink

  Acer Aspire Timeline 3810T е невероятен. И какво му е невероятното ако смея да попитам??? Един гол дизайн и една батерия. За това ли трябва да си дава парите човек. Ами по-добре да си вземе за тези пари два нетбука – един за него, един за гаджето и да се мъчат доволно. Поне няма да e сам и да го е яд че само той е прецакания. В днешно време едноядрен, тотално окастрен процесор си е направо мазохизъм. Да не говорим, че ASPIRE 3810Т и откъм функционалност е орязан – няма оптично устройство. Че защо ли му е? Като си купиш MP3 плейър ще трябва да си купиш и USB оптично за да си инсталираш софтуера.

 • 19.06.2009 at 13:13
  Permalink

  Ужасно много съм си харесала това hp : http://iskampc.com/hp-elitebook-8530-w-laptop.html а в тази статия се споменава бегло.

  Няма ли някакво малко по-подробно ревю за него, моля? Струва ли си, какви са му алтернативите, какви са му недостатъците. Аз не вярвам в безплатния обяд и много ще се радвам да съм запозната със слабите му страни.

  Поздрави.

 • 19.06.2009 at 17:39
  Permalink

  @Zdrasti – защото е с малко по-добра производителност от нетбук и нормален размер на екрана. Точно евтините Timeline пък хич не са “дизайн” – даваш 200-300 лева над скъп нетбук, получаваш максимално голям диск, нормален, ако и да не е двуядрен процесор, бърза памет и читав видеоконтролер (нали няма да сравняваме 4500MHD, който ускорява дори L4 h264 видео с онова в нетбуците?). За какво е малко процесора, при положение, че видеото го ускорява видеокартата? За сметка на това получаваш издръжливост на батерия колкото и на нетбука (и то колкото на Asus-а с голямата батерия, щото другите май не могат да се мерят). Не ми се и говори за екрана, разликата е огромна…

  @Силвия
  За 8530w (имаме наличен точно този, мисля, мога да покажа), досега имам само две “оплаквания” – капакът се захваща с два …”нита”, които влизат в долната част на корпуса и понякога изискват усилие, за да захапят. От друга страна, така поне е здраво и не играе. Втория недостатък – клавиатурата, макар досега да няма никой оплакал се, изглежда някак не на място – личи си, че е пипната, но прилича на най-дървените китайски на вид. Можеше да се постараят.

  Иначе недостатъци – реално няма, то затова и цената е двойна спрямо масовите ноутбуци от нисък клас :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *