Acer 7738G – опит на компанията да се намеси на геймърския пазар?

Тези дни се появи окончателната информация за новите модели на вече популярните модели Acer Aspire 7738G, които ще се предлагат у нас този месец. Два от моделите си струва да се отбележат – един от тях, благодарение на изключително мощната видеокарта, която го поставя редом с някои от най-интересните геймърски модели на Asus и MSI, а другият – заради странната комбинация от параметри, която го превръща в много противоречив продукт.

Acer_Aspire_7738G_01_urfv

Държа да отбележа, че тази статия не е ревю на модела – 7738G вече няма нужда от представяне и се предлага от доста време на нашия пазар, и като цяло носи славата на ноутбук с прилично качество на изработката, който е насочен към мултимедийни задачи – игри и HD видео, като заради последното и екранът е с малко странната резолюция 1600×900 пиксела (иде ми да пусна конкурс за ново име за стандарт, понеже HD WXGA+ или HDXGA+ са направо непроизносими). Един от хитовите модели през изминалите месеци беше комбинация от 2-гигахерцов процесор, видеокарта GeForce GT 130M с 1 GB DDR2 памет, 500-гигабайтов диск и 4 GB оперативна памет – параметри, които дават възможност както за комфортна игра в повечето заглавия, така и за спокойна работа с HD видео (картите на NVIDIA в момента са “крале” на видеоускорението) и дори програми за чертане, където адаптера на NVIDIA се представя прилично и разполага със сертифицирани драйвери (ATI буквално не предлагат драйвери). Този модел се предлагаше с препоръчителна цена 1499 лева и, съвсем логично, се изчерпа буквално за дни.

В новата доставка обаче негов заместник се явява Aspire AS-7738G 654G100Mn – конфигурация с процесор T6500 с честота 2.1 GHz (може би една идея подобрение спрямо T6400, но в интерес на истината е твърде малко) отново GeForce GT 130M видео и бруталните два 500-гигабайтови диска. За съжаление допълнителният диск и малко по-бързият процесор са се отразили точно на най-привлекателната черта на модела – цената. 1799 лева препоръчителна цена вече е доста над психологическата граница от 1500 лева, а и откровено казано е незаслужено, понеже дисковото пространство на лаптопите е по-ненужно, пък и се отразява на теглото, когато е под формата на втори диск. Лошото е, че онези ,които искат да използват бърз 7200-оборотен диск ще трябва да се изправят пред важна дилема – обем и високи скорости на трансфер или бързо търсене, а вече ще са платили цената на 500-гигабайтовите дискове. Но това е друга тема…

По-интересен е моделът Aspire AS-7738G 904G100Bn, който се предлага на препоръчителна цена малко под 2800 лева, а е снабден с видеокарта, произведена по фин производствен процес – 40-нанометровата GeForce GT 240M с 1 GB DDR3 памет, която предлага 50% повече стрийм процесори от GT 130M (и поне два пъти по-висока честота на паметта, предвид, че използва DDR3 памети), запазвайки същото ниво на енергопотреблението и топлоотделянето. Студената видеокарта е позволила на Acer да предложат модела с четириядрен процесор Core 2 Quad Q9000, който има само един недостатък – не е най-подходящият за игри (повечето такива не използват повече от едно ядро, съответно е за предпочитане да имате по-висока честота, вместо повече ядра, и 2 GHz наистина е минимумът, който ви трябва за съвременни игри), но пък за сметка на това се правя чудесно с рендването на видео и други по-тежки задачи. Въобще – новата система активно се намесва в пазарна ниша, която досега Acer сякаш умишлено пропускаха със своите модели, а именно – тази на геймърските лаптопи. Още повече това е първият ноутбук у нас с GT 240M.

Разбира се, ако ще играете, може да обърнете внимание и на Acer Aspire AS-8935G 754G50Bn, чиято видеокарта ATI Mobility Radeon HD 4670 предлага наистина много повече изчислителна мощ, при това също комбинирана с бърза DDR3 памет.

Допълнителна информация от 12.08.2009: Освен вече описаните модели, се очаква и още една версия на Aspire 7738G с процесор Core 2 Duo P7550, която също изглежда доста приятно. В интерес на истината комбинирането на процесор с 1066MHz FSB с бърза DDR3 памет е доста по-удачно от комбинацията с T6500, за която писах по-горе, а моделът не е с много по-висока цена – всъщност разликата между процесорите напълно оправдава 150 лева разлика в цената.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *