Vista Power options – ключ към по-дълъг живот на батерията

Обещах да пускам ръководства за настройка на Windows, свързани с лаптопите, а какво може да бъде по-обвързано с работата на преносимия компютър от опциите, свързани с енергоспестяването? За разлика от Windows XP, Vista предоставя сериозен набор с възможности за настройка, които, освен всичко друго, контролират отчасти и работата на процесора и видеокартата, както и екрана, от които в голяма степен зависи колко дълго може да работите със заряда на батерията.

Още преди да започна с подробните опции, трябва да отбележа, че видеокартите като цяло имат отделни настройки за енергоспестяването, които се различават при NVIDIA и ATI (при Intel проблеми няма, така или иначе “харчи” по-малко от повечето външнирешения, затова ще се спра само на горните два варианта засега).

За удобство ще давам връзки към класическият контролен панел на Windows, който се активира в Start menu > Control panel > Classic view (в полето отляво) > Power Options, където ще намерите три стандартни режима – Power Saver, Balanced, High Performance. Възможно е производителят на ноутбука ви да е добавил и свой режим, който винаги може да се деактивира. Задължително проверете и за допълнителен софтуер, който да пипа тези настройки – повечето преносими компютри от големи производители, които идват с предварително инсталиран Windows Vista, включват предварително инсталирано приложение за управление на режимите, но като цяло повечето от тях не са достатъчно функционални. Но пък са лесни и достъпни…

Видеокарти на ATI
Първата опция, която трябва да проверите, се намира в контролния панел на ATI – по подразбиране имате достъп до него през Taskbar-а в Windows, но, ако сте махнали иконката, ще го намерите с десен бутон върху Desktop > Catalyst Control Center (отсега нататък за краткост – CCC), препоръчително в режим “Advanced”. Опцията, която търсим, се казва PowerPlay – стига да е активирана, ще имате настройки за производителността при работа на батерия и външно захранване, които са логични – максимална производителност на захранване и минимална консумация при работа на батерия (освен, ако не искате студена работа на лаптопа и на захранване, но това ще намали много производителността). За съжаление, няма контрол над честотите, които тези режими задават, освен в BIOS на видеокартата (повечето Mobility Radeon видеокарти днес не се разпознават от овърклокърските програмки).

За радост, ATI са включили тази опция във всички енергоспестяващи режими на Windows, така че е напълно възможно и много лесно да зададете максимум производителност дори при типичният за работа на батерии режим Power Saver. И обратно – тъй като всеки от режимите разполага с два “подрежима” – за работа на батерия и за работа на захранване, съответно може да използвате един единствен режим, който да съдържа опциите и за двата “подрежима”.

Видеокарти на NVIDIA
Поради честата практика да се инсталират драйвери от настолни видеокарти, модифицирани от www.laptopvideo2go.com, първото, в което трябва да се уверите, е, че е включен Powermizer. Това става с външно приложение (повече информация тук). Ако използвате драйверите на Dox, това не е нужно (аз лично донякъде странях от тях заради малко по-ниската производителност на повечето релийзи).

NVIDIA не предоставят директен контрол над трите “скорости” на видеокартата, за сметка на което са ги обвързали с режима на работа – в режим Power Saver картата работи на 2D честотите си, в Balanced работи на Low power 3D честотите си, а в High Performance работи на 3D честоти, като всеки следващ режим използва и по-ранните. С други думи, в High Performance режим видеокартата ще използва 2D/Low Power 3D/3D честоти според натоварването, което не дава особена гъвкавост при настройка, но… какво да се прави.

Управление на режимите
Проблемът при формата на управление, която Windows Vista предоставя, е липсата на място, където да се укажат отделни планове при работа на батерия и на захранване. Точно тук идва ролята на външни инструменти като тези на производителите, а за по-старите процесори, поддържани от RMClock – на управление чрез него, но на това ще се спра в отделна статия. Засега – собствениците на лаптопи с видеокарти на ATI могат да използват един единствен режим за работа и на батерия, и на захранване, а тези с преносими компютри с видеодаптери на NVIDIA – ръчно да превключват между High Performance и Power Saver, съответно при захранване от ел. мрежата и от батерия, или да се доверят на каквото приложение идва с ноутбука, стига то да използва Windows плановете (както е в 99% от случаите).

Настройки
След като стигнете в Power options в Control panel на Windows, ще видите трите стандартни режима. За примера ще използвам един от тях – както вече отбелязах, ако сте с NVIDIA е нужно да настроите два – Power Saver и high Performance, като настройките може да са едни и същи (помага, ако по някаква причина не превключите между тях при смяна на захранването).

1 2

В прозореца, показан на първия скрийншот, избирате режима (в моя случай Balanced, тъй като не го ползвам и е подходящ случай да му задам някакви настройки), а във втория – Change advanced power options. В екрана, който ще се отвори, има подробни настройки, изброени по-долу.

3

Additional settings > Require a password on wakeup
Тук се задава дали компютъра да иска парола след излизане от стендбай режим. Оставям решението на вас.

4

Hard Disk > Turn off hard disk
След известен период на неактивност, лаптопа може да спре твърдия си диск. Препоръката ми е да го оставите на Never (напишете в полето Never), тъй като за дисковете е по-вредно да се пускат и гасят често, отколкото да работят постоянно, а при липса на активност, а и при пускане на диска така или иначе има сериозни пикове в консумацията.

5

Wireless Adapter Settings > Power Saving Mode
Реално една от доста важните функции в това меню. При режим на захранване препоръчвам да я оставите на Maximal performance, а на батерия – на Low power saving, тъй като с по-“пестеливите” режими може да имате проблеми с безжичната връзка заради намалялата сила на сигнала.

6

Sleep > Sleep After, Allow Hybrid Sleep, Hibernate after
Възможност да изберете времето, след което компютърът влиза в стендбай режим или хибернира. При захранване от ел. мрежа най-добре изберете Never (напишете го в полето) за Sleep и колкото часа искате за хибернация (полето се попълва в минути, т.е. 6 часа = на 360). За захранване на батерия изберете 20-30 минути – реално след толкова време липса на активност компютърът ще се гаси.

Функцията Allow Hybrid Sleep позволява на Windows да използва едновременно standby (работата ви се съхранява в паметта, която е единственото, което се захранва) и hibernate (работата ви се запазва на твърдия диск и всичко се гаси). По този начин се застраховате при евентуално спиране на захранването на паметта, но това трудно може да се случи при ноутбук, така че може и да не използвате хибридния режим.

6-1

USB > USB selective suspend settings
Enabled при работа на батерия, disabled при работа на захранване от мрежата. Не е голям бонус, но в случай, че сте с 2 USB диска като мен, всъщност спестявате доста, като оставите Windows да ги изключва от време на време. От друга страна, на някои ноутбуци тази опция може да изключи и вградената камера и дори Bluetooth адаптера, което няма да позволи да ги използвате след “събуждане” от sleep режим.

7

Power buttons and lid > Lid close action, Power button action, Sleep button action, Start menu power button
В това меню избирате какво да правиноутбука при затваряне на капака, при натискане на Power бутона, при натискане на комбинацията Fn+ друг клавиш, която “приспива” компютъра и при натискане на Power бутона в Start Menu. Първото ми се струва важно – когато сте на батерии, най-добре задайте Sleep при затваряне на капака, за да сте сигурни, че при прибиране на ноутбука, няма вариант да е останал пуснат. Ако ползвате компютъра с външен монитор или не искате да заспива при затваряне на капака, докато е включен в мрежата, задайте Do nothing на това действие при захранване от мрежата. Останалите настройте по желание.

8

PCI Express > Link state power management
Windows може да управлява захранването на PCI Express слотовете. Естествено, това не ви касае, докато сте на захранване от ел. мрежата, но изберете Maximum power savings за работа на батерия.

9

Processor power management > Minimum processor state, Maximum processor state
Това меню е от съществено значение, ако ползвате компютъра често на батерии за невзискателни задачи. При работа на нормално захранване няма причина да не оставите 100%/100%, но на батерия може да зададете от 0%/0% до 0%/50% и като цяло процесорът ви ще работи на минимални или минимални до средни честоти (стига да е от онези, които поддържат повече от 1-2 стъпки за намаляване на честотата). Много удобно, ако използвате компютъра за браузване и четене/писане, тъй като тогава не се нуждаете от кой знае колко изчислителна мощ…

10

Search and Indexing > Power save mode
Тази настройка е валидна в случай, че не сте деактивирали индексирането (което е част от повечето ръководства за “оптимизация” и е нормално, ако никога не използвате Windows search). Противно на повечето ръководства, препоръчвам да я оставите на Power saver, което ще позволи на Windows да индексира файловете, но без да отнема от производителността на системата.

11

Display > Turn off display after, Adaptive display, Display brightness
Тези три опции управляват вградения екран на ноутбука. На първата може да зададете “Never”, ако не искате Windows да гаси екрана, докато работите на захранване, но задължително укажете някакво разумно време за работа на батерии – в случай, че оставите компютъра неактивен за известен период от време, по-кратък от този, след който операционната система ще влезне в стендбай режим.

Втората опция “удължава” времето, през което гаси екрана, ако често го оставяте да загасне и после го активирате, но не съм забелязал особен ефект (работи само, ако и горната опция е активна). Не пречи да я оставите пусната.

Третата настройка е за яркостта на екрана – в нормални работни условия 70-100% яркост би трябвало да е достатъчно за работа, но на батерия е задължително да намалите яркостта, тъй като това удължава много времето на работа, дори и да сте с екран с LED подсветка. Около 40-50% би трябвало да ви стигнат за нормална работа, тъй като най-често екраните са с около 180-200 нита максимална яркост, а за работа в нормално осветено помещение стигат около 100-120.

11-1

Multimedia settings > When sharing media
Ако не споделяте нищо в мрежата, няма причина да оставяте което и да е от двете активно, но като цяло – Prevent idling to sleep за работа на захранване и Allow the computer to sleep при работа на батерия. Второто всъщност е важно, тъй като Windows няма да се загаси дори при критично ниво на батерията, ако зададете “Prevent…”.

12

Battery > Critical battery action, Low battery level, Critical battery level, Low battery notification, Low battery action
На първо време може да зададете различни стойности на “ниско” и “критично” ниво на батерията – например 5% и 2-3%. 0% със сигурност не означава напълно изтощена батерия и няма да я повредите по този начин, но 2-3% са достатъчни, за да може компютъра да хибернира (което е логичното действие за Critical battery action, когато работите на батерия). Останалите са маловажни, освен известяването за ниско ниво на заряда, като може да ги игнорирате, ако работите на захранване.

Само, ако сте с графичен ускорител на ATI:

13

ATI PowerPlay settings – две доста логични настройки, които няма нужда да обяснявам.
Ако искате допълнително да удължите времето на работа на компютъра на батерия, спокойно може да изключите неща като Bluetooth адаптера, камерата и IR приемника, ако не ги ползвате, а ако работите с външна мишка – повечето ноутбуци имат клавишна комбинация Fn+ бутон, която гаси и тъчпада. Запомнете и правилото, че колкото по-малко работа има операционната система с твърдия диск, толкова повече време ще работи на батерия.

Това е засега, в друга статия ще пиша за RMClock и възможностите за контрол над процесора, които той предоставя, както и допълнителни начини да удължите времето на работа на батерия, ако сте с видеокарта на NVIDIA.

[wp:svejo-net]


5 thoughts on “Vista Power options – ключ към по-дълъг живот на батерията

 • 28.08.2009 at 17:50
  Permalink

  ами имам едно въпросче. След изключване не ми се запазват настройките и ми гаси отново харда. Просто немога да си обесня защо е така. Ако вие моете да ми помогнете ще сам ви много благодарен :)

 • 28.08.2009 at 21:15
  Permalink

  Лично на мен също ми се случва многократно ноутбук да парви това. Особено е досадно, ако трябва да тествам батерията на ноутбук, който мине не мине си гаси екрана. От личен опит – почти винаги има някакво приложение на производителя, което причинява това. Друг логично обяснение не ми хрумва. Може да пробваш да смениш плановете няколко пъти преди да угасиш компютъра.

 • 23.10.2009 at 03:51
  Permalink

  Добра статия!

 • Pingback: Грижа за батерията на ноутбука в Най-Новото – mobility.bg

 • 11.12.2011 at 09:29
  Permalink

  тия настройки всичките могат да се правят и на xp… от работата с rmclock (стига да се познае процесора, щото половинките множители малко куцат при интел, отделно че при някои видеокарти програмката може да променя и подсветката на дисплея) до разрешаването на usb и wi-fi да пестят ток… тоест там батерията трябва да издържи даже повече от vista/7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *