Какво да купя: 1100-1200 лева през май

Напоследък се забелязва тенденцията онези потребители, които са склонни да вложат някакво усилие и да попрочетат, преди да купят нещо, да търсят лаптопи между 1100 и 1300 лева (за разлика от купуваните “наедро” ноутбуци с цена под 900 лева, за които никой не се интересува предварително). Допреди буквално седмица на пазара имаше лаптоп, който обра овациите с качествена изработка и добри параметри – Acer Extensa 5630G, за която писахме тук. За съжаление моделът е на края на живота си и вносителите вече не го предлагат, нито дори версията му с Mobility Radeon HD 3470. Все още се намират малко по”неизгодните”, но въпреки това – не лоши атернативи като Extensa 5630Z (реално се различава по липсата на външна видеокарта, HDMI, eSATA и защита на диска) и Extensa 5630, който е с вграден видеоконтролер (което се е отразило и на цената) – Intel GMA 4500MHD, но си остава интересно предложение.

В търсене на нов интересен ноутбук попаднахме на Acer Aspire AS5738ZG – и по-конкретно тази модификация, която се предлага на доста добра цена. В интерес на истината в този клас се намират и интересни предложения на Asus, но най-често са с чипсети на SiS и всячески страним от препоръките за тях. Aspire 5738ZG е с Dual Core процесор, който се отличава обаче само по наличието на 1 MB вместо 2 MB L2 кеш, което не се отразява значително на производителността. За сметка на това ноутбукът е екипиран с новите видеокарти GeForce 105M с 512 MB видеопамет (които не са особено нови – всъщност това е същото ядро като на GeForce 9300M GS, но на по-високи честоти и с повече памет), с поддръжка на CUDA и PureVideo HD, което означава хардуерно ускорение на H.264 видео (ако ви е интересно, може да прочетете повече тук, а скоро и в наше ръководство). Моделът е базиран на чипсет PM45 и екипиран с DDR3 памет (което е странно заради по-ниската шина на процесора, но пък оставя поле за ъпгрейди). В цената е включен и Windows Vista Home Premium, поради което и цената е подобна на тази на 5630G.

Ако не ви допадат HD Ready екраните, друг много (подчертано много) интересен модел е Fujitsu Amilo Pi 3540 – отново за 1200 лева получавате процесор с Penryn ядро, добра видеокарта, модерен чипсет и Wi-Fi карта на Intel. Което е по-важното – Collect & Return гаранция, която все още е без аналог у нас. Всъщност учудващо, но моделът все още не се продава като топъл хляб, вероятно заради по-слабо познатото име и липсата на предварително инсталирана операционна система, но наистина е може би най-доброто за цената си, а се предлага и във вариант с вграден видеоконтролер (Amilo Pi 3525) и Windows Vista.

Предвид удължаването на периода на промоцията No matter what (повече информация тук), би било добре да препоръчаме и техен модел, като например този. Е, не толкова напомпан, но все пак е Toshiba, нали? От друга страна, Satellite A200-23K-2G е с по-малък диск и по-бавен процесор (и все пак, на кой наистина му трябват 2 GHz?), но пък идва с доста добра видеокарта – ATI Mobility Radeon HD 2600 с 512MB GDDR2 (практически Mobility Radeon HD 3650 с малко по-ниски честоти). За всекиго по нещо…

Интересното е, че Lenovo се намеси точно в този пазарен сегмент със своите Lenovo 3000 N500. Моделите са интересни, но, както винаги, когато пишем за тях – не очаквайте прилики с високия клас ThinkPad на същата компания. Двата модела с GeForce 9300M GS в момента са този – с по-бърз процесор, без операционна система и на много добра цена (ревю може да прочетете тук) и този, с малко по-бавен процесор, но с Windows Vista Home Premium.

Не претендираме за изчерпателност, а и със сигурност не намерихме достоен заместник на Acer Extensa 5630G (в интерес на истината – самите Acer не предлагат нищо подобно).

[wp:svejo-net]


3 thoughts on “Какво да купя: 1100-1200 лева през май

 • 15.05.2009 at 00:17
  Permalink

  Според мен модела на ASUS M51VR също е доста добро предложение с цена около 1100лв във вашия магазин… Не съм сигурен, че е конкурентно решение на двата мдела от статията, но поне няма SiS компромиси и е доста балансиран като модел и екстри за домашните потребители.

 • 15.05.2009 at 04:41
  Permalink

  Прав си, не го бях видял. Вече ми идва много :)

 • 01.06.2009 at 10:54
  Permalink

  Ако изключим външния вид – това Леново си заслужава парите :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *