Полезна настройка в драйверите на NVIDIA

Съвсем накратко – открих полезна настройка в драйверите на NVIDIA, свързана с възпроизвеждането на видеофайлове. По подразбиране в последните драйвери в секцията Advanced Video Settings (NVIDIA Control Panel > Video & Television > Adjust video color settings), когато се използват настройките на NVIDIA, за “Dynamic range” е зададен обхват 16-235. Според NVIDIA това подобрява визуализирането на филмово съдържание и обогатява детайла, но на практика това важи единствено за по-стари екрани (основно такива на телевизори), базирани на CRT технология, където между разликите в двата края на сивите тонове са сравнително малки и по-скоро незабележими, както и за монитори, които показват с близка до гама 2.2 тонална крива. На практика обаче това наистина увеличава динамичния обхват, но е за сметка на най-тъмните и най-светлите тонове, от което наситените цветове и черното изглеждат леко “измити”, а картината е със значително намален контраст.

Екраните на лаптопи по подразбиране най-често работят на максимална яркост в режим на захранване и нивата на черното при тях и без това не са особено добри, при което т.нар. увеличаване на динамичния обхват допълнително изсветлява изображението. Същото се отнася и за по-ярките десктоп екрани.

control-panel

(Примерът е с външен екран Lenovo L220x)

Достатъчно е да промените опцията на “Full (0-255) и ще забележите рязко увеличение на контраста на сцените и без никакви допълнителни настройки – по-наситени плътни цветове (феновете на мангата ще има да ме благославят за тази статийка :)). Няколко скрийншота с промените:

rating james-bond hellboy-2

Екраните са разделени – 16-235 отляво и 0-255 отдясно

[wp:svejo-net]


2 thoughts on “Полезна настройка в драйверите на NVIDIA

  • 14.05.2009 at 15:28
    Permalink

    В случай, че използваш хардуерното декодиране с вътрешните декодери на MPC-HC, трябва да ползваш настройката на NVIDIA. Нещата, които се декодират с ffdshow определено зависят от тамошната опция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *